Dünyadaki tarım arazilerinin yüzde 83’ünden fazlası düşük verime sahip et ve süt ürünleri temelli üretime ayrılmış durumda. Araştırmacılar bu nedenle, atmosferdeki karbondioksit miktarını düşürmenin, kanıtlanmamış teknolojik gelişimleri beklemeye kıyasla bitkisel bazlı beslenmenin iklim değişikliği ile mücadelede daha etkili bir yol olduğunu belirtiyor.
New York Üniversitesi’nde görevli çevre bilimci Profesör Hayek, ormanların yeniden büyümesi için en büyük potansiyelin yüksek ve üst-orta gelirli ülkelerde olduğunu belirtiyor.
Profesör Hayek ve meslektaşları tarafından yapılan araştırmada, hayvansal gıda üretimi için arazi kullanım oranı ve ormanlara etkisi incelendi.
"RUSYA BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR EKOSİSTEM YENİLENEBİLİR"
Ekibin çalışmaları sonucunda bitkisel bazlı beslenmenin doğal ekosistemlerin yenilenmesine olanak tanıdığı ifade edildi. Bu beslenme tarzının, küresel karbondioksit emisyonlarını dengelemeye yardımcı olduğu bilgisi verildi.
Yapılan araştırmaya yönelik bilgi veren Prof. Hayek, ‘’Tohumların doğal olarak dağıtabildiği ve biyolojik çeşitliliğe sahip ormanların karbondioksit oranını azalttığına” yönelik açıklamada yaptı.
Hayek, ‘’Elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda yenilenebilecek Rusya büyüklüğünde bir alan olan 7 milyon kilometre kareyi ortaya çıkardık’’ dedi.
Ekip, et üretimi için arazi talebi önemli ölçüde azaltılabilirse, bitki örtüsünün yeniden büyümesine fayda saylayabileceği ifade ediliyor.
Bununla birlikte, araştırmada yüzyılın ortasına kadar yaklaşık 9-16 yıllık fosil yakıt emisyonun ortadan kaldırılabileceği açıklandı.
GEZEGENİN KARBON EMİSYONUNU İKİYE KATLAYACAK
Öte yandan araştımacılar, et tüketiminin süregelen şekilde devam etmesi halinde gezegenin karbondioksit salınımının bu yüzyılda ikiye katlanacağını bildirdi. Bu rakan endüstri öncesi seviyelerin üzerindeki 1,5 santigrat derecelik eşik sıcaklık artışına ulaşmadan önce salınan fosil yakıt emisyonları miktarının iki katına ulaşması anlamına geliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |