Dr. Birol, BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) IAE’nin katkılarıyla hazırladığı ve özellikle "en az gelişmiş ülkeler ve Sahra-Altı Afrika bölgesine’’ odaklanan "Gelişmekte Olan Ülkelerde Enerjiye Erişim" adlı raporun tanıtımı dolayısıyla BM’de düzenlenen basın toplantısına katıldı.
Burada yaptığı konuşmada, Kopenhag zirvesinde "enerji yoksunluğu" konusunun mutlaka gündeme alınması gerektiğine dikkati çeken Birol, kömür, petrol ve doğal gazın fiyatlarının artmasının gelişmekte olan ülkelerin borçlarını daha da artırdığını ve bu ülkeleri gelişmeden alıkoyduğunu, bu nedenle enerji politikalarının değişmesi gerektiğini söyledi.
Birol, iklim değişikliğiyle mücadelede de rüzgar, güneş ve toplumların kabul etmesi halinde barışçıl şekilde kullanılan nükleer enerji gibi alternatif enerji kaynaklarına yönelinmesinin önemine işaret etti.
Enerji yoksunluğu konusunda ise Birol, yüzde 80’i en az gelişmiş ülkelerde olmak üzere dünyada toplam 1,5 milyar insanın elektriksiz yaşadığını belirterek, bu insanların karanlıkta yaşadığını ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti. Dünyadaki ekonomik büyümeye rağmen bu sayının 2030’da da 1,3 milyar olmasının beklendiğini söyleyen Birol, bu durumun ahlaki de olmadığını kaydetti.
Birol, Kopenhag zirvesinde iklim değişikliğiyle mücadele etme ve güvenli enerjiyi sağlamaya çalışırken zor kararlar alınması gerektiğini, ama bu arada enerji yoksunluğu konusunun da zirvede mutlaka gündemde olması ve tüm bu konulara bir arada bakılması gerektiğini söyledi.
Birol konuşmasında Uluslararası Enerji Ajansının son yayımladığı Dünya Enerji Görünümü (World Energy Outlook) raporuna da atıfta bulunarak, ’’İklim değişikliğini kontrol altına almak mümkün, ama bu küresel enerji sisteminin büyük bir şekilde dönüşüm geçirmesini gerektiriyor. Kopenhag zirvesinden enerji sektörüne bu yönde güçlü ve doğru bir işaret gittiğini görmeyi umuyorum’’ diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...