Ardı arkası kesilmeyen öksürük seslerinin yükseldiği hastane odasında kalıyor Macit Serbest. Yanında yatan arkadaşlarıyla konuşurken sık sık bölünüyor cümleleri. Derinden nefes almaya gayret etse de 30 yıllık sigara tiryakiliği kolay kolay peşini bırakacağa benzemiyor. Sigarayı geç de olsa terk edenler, "Dert gibi girdi içimize, çıkaralım diye uğraşıyoruz." sözleriyle anlatıyor hallerini. Sigaraya başlama hikâyeleri farklı olsa da bırakma sebepleri aynı: Hastalık. 20 Kasım Dünya Sigara Bırakma Günü'nde tiryakileri hastaneye çağıran tütünzedeler, 'zehir'den kurtulmanın en etkili yöntemini açıklıyor: "Halimizi gören sigarayı bir daha eline almıyor."
Macit Serbest (70), hastanede nefes darlığı tedavisi görüyor. Merdiven çıkamamaktan, yol yürüyememekten yakınan yaşlı adam, 30 yıl içtiği sigarayı hastalanınca bırakabilmiş. Sigarayla 13 yaşında tanışan Hadi Akçin (57) de hasta halini gören kızının sigarayı bıraktığını anlatıyor. Akçin, "Kızım sigarayı bırakmasa onun çocuğu da içecekti." diyor. Sigara yüzünden eşinden boşanan Nuri Taslak (68) ise her gün nefessiz kalıp ölümle yüz yüze geldiğini anlatıyor: "Birine düşmanlık edecekseniz onu sigaraya alıştırın."
'Dumansız hava sahası' uygulamasıyla sayıları her geçen gün azalsa da Türkiye'de 20 milyon insan sigara içiyor. Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sedat Altın, sigaraya başlama yaşının 11'e kadar düştüğüne dikkat çekiyor. Sigaraya, ciğerleri tam olarak gelişmeden başlayan gençler, yetişkinlere göre daha fazla zarar görüyor. Sigaranın sebep olduğu hasarların belki de tek iyi tarafı, alışkanlığı terk etmeyi kolaylaştırması. Doktor Altın, yıllar içerisinde ciğerlerin kendini yenileyebileceğine vurgu yapıyor ve 'Zararın neresinden dönülse kârdır.' diyor. Kışın girmesiyle açık alanda sigara içmekte zorlananların tütünü daha rahat bırakabileceğine işaret eden Altın, muhtemel talepleri dikkate alarak 30 sigara bırakma polikliniğinin açılacağı müjdesini veriyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...