Paris Gözlemevi dahil bir dizi bilim insanı, Güneş çevresindeki yörüngesini 5,4 yılda tamamlayan 46P/Wirtanen adlı kuyruklu yıldızın enkazının Dünya atmosferine girdiğinde bir meteor yağmurunun meydana gelebileceğini düşünüyorlar.
Henüz hakem incelemesinden geçmemiş olan bir çalışma ArXiv'de yayınlandı ve "Sonuçlar, 12 Aralık 2023'te Evrensel Saat'e göre 08:00 ile 12:30 arasında muhtemel bir çarpışmayı işaret ediyor. Meteor yağmurunun yoğunluğu, daha önce kaydedilen yağmurların eksikliği nedeniyle oldukça belirsizdir." ifadelerini içeriyor.
Bilim insanları, tahmini tarihinde meteor yağmurunun en iyi gözlemlerinin muhtemelen Doğu Avustralya, Yeni Zelanda ve Okyanusya'dan yapılacağını belirtiyorlar.
Yeni çalışmada, araştırmacılar kuyruklu yıldızın yörüngesinin geçmiş yörünge evrimini simüle etti ve bu hafta Dünya ile muhtemel bir çarpışmada parçacıklardan oluşan akıntının meteor yağmurunu başlatabileceğini buldular.
Araştırmacılar yeni meteor yağmurunun 12 Aralık 2023 tarihinde Evrensel Saat'e göre 08:00 ile 12:30 arasında gözlemlenebileceğini, ancak kesin saatin "birkaç saat değişebileceğini" tahmin ediyorlar.
Bilim insanlarına göre, meteor yağmuru, kuyruklu yıldızın büyük parçacıklarının dağılımını sınırlayabileceğinden, gözlemin "büyük bir bilimsel ilgi" çekeceği belirtiliyor. Ancak, enkazın nispeten küçük boyutlarının meteor yağmurunun gözlemini zorlaştırabileceğini vurguluyorlar.
Independent'taki habere göre araştırmacılar çalışmalarında, "Yine de meteor meraklılarını bilimsel gözlemler yapmaya ve raporlarını Uluslararası Meteor Örgütü'ne (IMO) iletmeye teşvik ediyoruz." şeklinde yazdılar.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...