Hepatit B, zor gözükse de kolayca bulaşabilen bir hastalık. Peki belirtileri neler, nasıl tedavi olunmalı? İşte tüm bu soruların yanıtını İç Hastalıkları Uzmanı Ali Vardar yanıtladı.
Hepatit B nin insandan insana vücut sıvıları yoluyla geçeceğini ifade eden Dr. Vardar, 4 ana noktayı işaret etti:
- Kan yoluyla
Kan yolu ile bulaşma özellikle gelişmiş ülkelerde damardan yasa dışı ilaç kullananların, kullandıkları iğnelerin bir şekilde diğer insanlara yayılması ile ortaya çıkmaktadır. Ayrıca yine bu kişilerin kullandıkları eşyaların diğer kişilerce kullanılması da bulaşmayı sağlar. Ancak dünya üzerinde hepatit B açısından oldukça yüksek riskli bir grup olan sağlık çalışanları açısından iğne yolu ile bulaşma son derece önemlidir. Çeşitli sağlık birimlerinde çalışan sağlık personeli özellikle kaza sonucu iğne batması ile hepatit B ye yakalanmaktadırlar. Ayrıca yine sağlık çalışanları hasta kişilerin kanının bulaştığı bir cisimle yine kaza sonucu yaralanır veya temas ederlerse yine hepatit B ye yakalanabilirler. Yine normal popülasyon ve sağlık çalışanları için kan nakli sonucu bu hastalığa yakalanma riski vardır. Gelişmiş ülkeler bu sorunu kan nakilleri sırasında tarama yaparak çözmüşlerdir. Ve bu tür bir bulaşma yolu dolayısıyla ortadan kalkmıştır.
- Vajinal sıvı ve salgılar (adet kanı dahil)
Cinsel ilişki sırasında hepatit B ile enfekte bir kişinin vücut sıvılarının diğer partnerin vajina, makat(rektum, özellikle ters ilişki) idrar kanalı (üreterler) ve ağızdaki yaralı veya çizik bölgelere teması ile hastalık geçer.
- Doğum sırasında anneden bebeğe geçiş (perinatal hepatit)
Doğum sırasında anneden çocuğa hepatit B mikrobu geçmesi sonucu ortaya çıkan durum perianatal geçiş olarak tanımlanmaktadır.
Bu ürünler Hepatit B bulaştırabilir
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar; Hepatit B den korunma yollarını aktarırken; özellikle dikkat edilmesi gereken bazı dönemleri şöyle sıraladı:
- Traş takımı, ustura ve diş fırçası
Hastalıklı kişilerin kullandığı ve kan bulaşmış ustura, jilet, traş fırçası ve diş fırçalarının kullanılması ile hepatit B bulaşabilir.
- Dövme ve Piercing
Ülkemiz ve tüm dünyada dövme (tattoo) ve piercing sırasında kullanılan iğnelerin yeterince steril ve temiz olmamasından dolayı kişiye bulaşması söz konusudur.
Risk unsurlarının arasında kurumuş kan da var!
Kurumuş kan ve tükrük gibi vücut sıvılarının da Hepatit B açısından bulaşıcı bir risk faktörü olduğunu aktaran Dr. Vardar; bir hafta dahi kuruyarak kalan kan ve salya hepatit hastalığının bulaşması için yeterli uyarısında bulunuyor.
Ayrıca Kronik Hepatit B hastalığı olan kişilere dikkat çeken Dr. Vardar; bu kişilerle cinsel ilişki yaşarken kontrollü olunması gerektiğinin de altını çizde.
Belirtileri neler?
Yenidoğan bebekler hepatit B ile ile ilgili belirgin olarak herhangi bir belirti vermez. İlerleyen yaş belirti verme ile doğru orantılıdır. Yaş ilerledikçe yapılan araştırmalar belirtilerin arttığını göstermiştir. Hepatit B nin hastalık belirtileri ;
Tüm vücutta aşırı halsizlik, hafif derecede ateş, baş ağrısı, iştah kaybı, bulantı kusma, özellikle karaciğer bölgesinin üzerinde ağrı ve hassasiyet. Bu ağrı sarsıntı ve eğilme artar. Kabızlık veya ishal, kas ve eklemlerde yaygın ağrı, deride kızarıklık, 5 yaşın üzeri ve yetişkinlerin % 40 da sarılık ortaya çıkabilir. ayrıca bebeklerin ise % 10 unda ancak sarılık görülebilir. Son olarak ise bazı hastalar kan verene yahut hekimleri tesadüfen hepatit B için tarama testi isteyene kadar hepatit B olduklarını bilemezler. Bunun anlamı ise bazı vakalarda hepatitin belirti vermeden geçmesi veya anlaşılamaması anlamındadır. Dikkat edilecek olursa yukarıdaki belirtiler, herhangi bir gribal enfeksiyonda görülebilir. Ancak karaciğer bölgesi üzerindeki ağrı, sarılık …gibi semptomlara özellikle dikkat edilmelidir. Yada aşılanmamış bireylerin özellikle tarama testleri yaparak hastalığı geçirip geçirmediklerini anlamaları, ve bunun sonucuna göre sonuçlar negatif ise aşılanmaları, pozitif ise ömür boyu gözetim altında olmaları gerekir. Çünkü hepatit B siroz ve karaciğer kanserine sebep olabilecek sinsi bir hastalıktır. Kimi karaciğer kanseri yada aniden çıkan siroz vakalarının altında hepatit B virüsü olduğu sonradan belirlenmekte ve bu hastalar bu teşhis konulana kadar hepatit B den habersiz dolaşmaktadırlar.
Siroz’dan karaciğer yetersizliğine kadar ölümcül hastalıkların başı!
Siroz (Kronik yaygın ve ilerleyici karaciğer iltihabıdır.Öldürücü bir hastalıktır. Ortalama yaşam süresi 38-40 aydır. Karaciğer kanseri, karaciğer yetersizliği, fulminan hepatit denilen çok kısa sürede (1 ay gibi…) karaciğer yetersizliğine götüren ölümcül bir hastalık tipi, Hepatit D hastalığı
Tedbiri elden bırakmayın!
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar; Hepatit B hastalığından korunma tedbirlerini de şöyle sıralıyor:
- Cinsel ilişki sırasında kondom(kaput, prezervatif) kullanımı
- Enjektör iğnelerinin doğru şekilde depolanarak atılması (özellikle tıbbi atıklara dikkat edilmesi gerekmektedir.)
- Kan ve kan ürünleri ile uğraşan kişilerin latex veya plastik eldiven kullanması
- Diş fırçası, jilet ve usturaların temizliğine dikkat edilmesi ve diğer insanlarla paylaşılmaması (özellikle berberlerin hijyene dikkat etmesi gerekmektedir. Kozmetikle ilgili yerlerde kuaför, berber,manikür -pedikür yapılan yerlerde aletlerin temizliğine dikkat edilmesi gerekir)
- Uyuşturucu kullanımın önlenmesi ve kullananlara yönelik toplumsal eğitimler
- Hepatit B aşısı 3 dozluk uygulama gerektiren bir aşı bu üç dozun sonunda % 95 oranında koruyuculuk sağlar. Bu üç doz en az 10-12 yıl kişileri hepatit B den korumaktadır. Yeni doğan bebekler, tüm yetişkinler, uyuşturucu kullananlar, son 6 ay içersinde birden çok seks partneri olan kişiler ve cinsel yolla bulaşan bir hastalığa sahip olanlar, homoseksüeller, biseksüeller , hemofili hastaları, diyaliz hastaları, tüm sağlık çalışanları, hapishane çalışanları ve hapishane mahkumları, özürlü bakım evleri personeli, dünya üzerinde hepatit B açısından riskli bölgelere seyahat eden kişiler hepatit B aşısını ivedilikle yaptırmalıdır.
sözcü
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...