E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

BÜYÜKŞEHİRLERE DEV BÜTÇE İşte Parmak Isırtacak Rakamlar

Belediyelerin 2009 yılı tahmini bütçeleri parmak ısırtıyor. Bütçelerin toplamı merkezi hükümet bütçesine yakın seyrediyor.

31.03.2009 - 12:40
BÜYÜKŞEHİRLERE DEV BÜTÇE

29 Mart seçimleriyle birlikte gözler tüm Türkiye’de belediyelere çevrildi. 81 ilde 16 büyükşehir belediyesi, 101 büyükşehir ilçe belediyesi, 283 büyükşehir ilk kademe belediyesi, 65 il belediyesi, 749 ilçe belediyesi ve 2 bin il belde belediyesinde seçim yarışı sonuçlandı. Şimdi ise gözler belediyelerin yeni dönemdeki icraatına çevrildi.

Türkiye genelindeki belediyelerin 2009 yılı tahmini bütçeleri, neredeyse merkezi hükümeti yakalamış durumda. Türkiye’de en büyük yatırımcı kuruluşlar arasında yer alan 16 büyükşehir ve 65 il belediyesinin 2009 bütçeleri toplamı, iştirakler dahil, bağışlar hariç yaklaşık 40 milyar TL’yi buluyor. İlçe ve belde belediyeleri de dahil edildiğinde bütçelerin Türkiye’nin 2009 tahmini geliri olan 248 milyar TL’ye bile yaklaşabileceği düşünülüyor.

Şeffaflık çağrısı

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), belediyelerin son derece yüksek rakamlara ulaşan bütçe bilgilerine erişimin çok güç olduğunu belirterek bütçelerin şeffaf biçimde açıklanması çağrısında bulunuyor. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, 16 büyükşehir belediyesinin konsolide bütçesinin 60 milyar TL’yi aştığını belirtiyor.

Tüm belediyeler içinde 17 milyar 674 milyon TL ile en büyük gelir kalemine sahip il İstanbul. İstanbul’un ilan edilen 2009 gelir bütçesine göre belediye bütçesi 6 milyar 200 milyon TL, İSKİ’nin geliri 3 milyar 238 milyon TL, İETT geliri 1 milyar 882 milyon TL ve iştiraklerinin geliri ise 6 milyar 505 milyon TL.

Yüksek gelir açısından İstanbul’u 4 milyar 573 milyon TL ile Ankara takip ediyor. Belediyenin gelir bütçesi 2 milyar 100 milyon TL, ASKİ geliri 1 milyar 221 milyon TL ve EGO geliri 1 milyar 252 milyon TL olarak görünüyor. 3 milyar 662 milyon TL gelir ile üçüncü sırada yer alan İzmir’in belediye bütçesi 1 milyar 885 milyon TL, İZSU geliri 1 milyar 160 milyon TL ve ESHAT geliri 622 milyon TL.

71 ile ulaşılabiliyor

Marmara bölgesinde yer alan Kocaeli belediyesi 1 milyar 934 milyon TL gelirle bütçe zengini belediyeler arasında dördüncü sırada yer alıyor. Belediye’nin bütçe geliri 1 milyar 770 milyon TL ve ISU geliri 164 milyon TL olarak görünüyor.

Kocaeli belediyesini su, yol ve diğer iştirak gelirleri toplamında 929 milyon TL ile Bursa, 721 milyon 196 bin TL ile Antalya, 695 milyon 750 bin TL ile Adana, 669 milyon TL ile Kayseri, 652 milyon TL ile Konya, 509 milyon 534 bin TL ile Mersin, 423 milyon  589 bin TL ile Gaziantep, 339 milyon TL ile Eskişehir, 306 milyon TL ile Diyarbakır, 247 milyon 500 bin TL ile Sakarya ve 237 milyon TL ile Erzurum takip ediyor.

Bağışlar hariç 16 büyükşehir belediyesinin gelir bütçesi 34 milyar 628 milyon TL olurken 55 il belediyesinin de gelir rakamlarına ulaşılabildi. Nüfus yoğunluğuna göre 16 büyükşehrin dışında kalan 55 ilin gelir bütçesi rakamları da 4 milyar TL’nin üzerinde hesaplandı.

4 ayrı yerden gelir elde ediyorlar

Belediyeler dört ayrı kaynaktan gelir elde ediyorlar. Bunlar, özgelirler, genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paylar, devlet yardımları ile borçlanmalar, cezalar ve diğer gelirler şeklinde sıralanıyor.
En kapsamlı kalem olan özgelirler ise şu alt başlıklardan oluşuyor:

- Belediye vergileri,
- Belediye harçları,
- Harcamalara katılma payı,
- Ücrete tabi işler,
- Diğer paylar.

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Gülay 25 Mart 2009 Çarşamba 17:45

Kürtler konusunda yanlışlar tabii ki yapıldı.Devletin yanlışı hepimize karşı çok.Ancak sen azınlık değilsin,eşit vatandaşsın dedi Kürtlere.Kürtlerse azınlığız diye yıktı ortalığı.Bencede azınlık hakkı neyse ondan verilsin.Mantığımın almadığı sen eşit vatandaşsın denilen ve hiç bir üretimi olmayan bu Kürtlerin nasıl sömürülmüş olduğu?Artı-değer üretmeyen bir yer nasıl sömürülür?Bana kalsa "sepet koluna,herkes kendi yoluna derim ama..."

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Telekom Sınırsız Konuşturacak
Türk Telekom, yeni tarifesi Jettfon ile müşterilerine 'sınır tanımadan' konuşma imkanı sağlıyor.
MÜJDE:
EPDK'nın onayladığı, elektrik fiyatlarını abone gruplarına göre değişen ...
PİYASALARDA BUGÜN:
İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre ...
 
Vergi Rekortmenleri Belli Oldu
Başkentin 2008 yılı gelir vergisi rekortmenleri belirlendi. Koç Holding ...
Obama General Motors'da kelle aldı
ABD yönetimi, General Motors ve Chryslerin 17 Şubatta açıkladığı yeniden ...
AMAN DİKKAT!!!
Bilgisayar korsanları iş arayanların bile gözünün yaşına bakmıyor. 'İş ...
 
BANKACILARDAN İTİRAF:
Washington merkezli Uluslararası Finans Enstitüsü’nün Oliver Wyman adlı ...
PİYASALARI SEÇİM ETKİLEMEDİ
Yerel seçim sonuçlarının herhangi bir etkide bulunmadığı piyasalar, dünya ...
MERKEZ KARA LİSTEYİ SİLDİ
Reel sektör ve vatandaşı küresel krizin etkisinden korumak isteyen hükümet, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Avrupa Ligi
döviz
TCMB
Ukrayna
Chelsea
DEAŞ
sınav stresi
poyraz karayel
Ankara