Sigara yasağı, çalışanların gün içinde sık sık bina dışına çıkmasına neden olunca, işverenin imdadına kartlı giriş sistemleri yetişti. Personelin mesai başlangıçları ve bitişlerini kayıt altına alan sistemlerin üreticisi Meyer şirketi, Türkiye'de ilk kez Türk Hava Yolları (THY) teknik personelleri için geliştirdikleri sistemle, çalışanların sigara içmek için kullandığı kapıdaki boy turnikesine birer adet kart okuyucu monte etti ve giriş çıkışları öğleye kadar 1 ve öğleden sonra da 1 olmak üzere iki kereyle sınırladı.
Çalışanlar ayrıca kapıdan her geçişlerinde maksimum 10 dakika dışarıda kalabiliyor, bu süre aşılırsa kart kapıyı açmıyor. İşlerine girebilmek için yeniden güvenliğe gidip insan kaynakları müdürüne haber verilmesi gerekiyor. İşveren, bu durumun haftada bir kezden fazla tekrarlanması durumunda bu süreleri çalışanın aylık puantajından kesiyor ve bu da ücrete yansıyor.
DAMAR TANIMA EN GÜVENLİ
Zaman ve güvenlik kontrol sistemleri donanım ve yazılımlarının işyerlerinde sandığımızdan daha yaygın kullanılıyor. Nitekim 13 Temmuz Pazar günü SABAH ekonomi sayfasında yayınlanan "Günde 3 kereden fazla tuvalete gidenin maaşından kesilecek" başlıklı haber, bu sistemlerin kullanım alanlarının nasıl genişlediğine bir örnekte. Bu haberin ardından bize ulaşan Meyer'in Satış ve Pazarlama Müdürü Orçun Bayındır, sektördeki yeni teknolojileri de anlattı.
* Bu sistemleri kurmanın maliyeti nedir?
Yazılım ve şirketin büyüklüğü ile teknolojiye göre çok değişir. Örneğin THY'ye kurduğumuz kart okuyucu+yazılım 750 Euro.
* Takip sistemlerinin geldiği en son nokta nedir?
Şu anda en son teknoloji üç boyutlu yüz tarama sistemidir. Diğer yüz tanıma sistemlerinde örneğin estetik ameliyat gibi durumlar kimlik doğrulamayı engelleyebilir. Ama bunda cihaz kemik yapısını algıladığı için hiç yanılmıyor. Şu anda Ankara'da Noterler Birliği binasının ana kasalarının bulunduğu yere bu sistemi kuruyoruz. Yaklaşık 15 bin dolarlık bir sistem bu. Bunların tek boyutlusu ve Çin malı olanları aldatılmaya çok açıktır, fiyatı da 6 bin dolar.
* Kendi şirketinizde bu denetimleri uyguluyor musunuz?
Evet, hem sigara giriş çıkışlarını hem de tuvalet girişlerini izliyoruz.
130 YILLIK ŞİRKET
Alman Wolgang Meyer'in son Osmanlı padişahı tarafından saray saatçisi ilan edilmesiyle 1878 yılında Türkiye'de faaliyete başlayan şirketin üçüncü kuşak patronu Johann Meyer, yardımcısı olarak çalışan Nahsen Bayındır'a şirketin yüzde 20 hissesini bırakmıştı. Nahsen Bayındır daha sonra tüm hisseleri aldı ve şimdi personel takip sistemleri hizmeti veriyor.
PARMAK İZİ MAHKEMELİK OLDU KAYBETTİ
Tuvalete giriş çıkışı kısıtlamak ya da parmak izi almak insan haklarına aykırı değil mi?
Burada mahkeme iyi niyete bakıyor. Yüz tanıma sistemi, damar veya iris tanıma sistemi ile ilgili olarak işyerlerindeki personelden itiraz gelmedi. İnsanlar bu tarz biometric sistemlerden korkmuyorlar. Ama konu parmak izi olunca iş değişiyor çünkü müşteri o zaman zannediyor ki biz veya işveren kişinin parmak izini kopyalayabilir. Oysa bizler kişinin parmak izini istihbaratsal olarak değil matematiksel kodlamaya dayanarak alıyoruz. Yani biz veya işveren hiçbir şekilde alınan o alınan parmak izlerini matematiksel kodlamadan normal parmak izi formatına döndüremez yani o izler başka bir sebeple kullanılamaz ve çoğaltılamaz.Tabii bütün bu bilgileri müşteriye anlatılıyoruz ve gerekirse mahkeme kararlarını kendilerine iletiyoruz. Siyami Hersek Hastanesi'nde iki hemşire gece nöbetlerinin takibi amacıyla yapılan parmak izi alma sistemini mahkemeye vermişti ancak mahkeme işvereni haklı buldu. Gerekçesi de "Parmak izinde amaç personelin parmak izini almak değil sadece mesai başlama takibini yapmaktır. Bu sistem hem hastane çalışanları arasında adaletli bir mesai devamlılığının sağlanması hemde hastane yönetimi açısından personel devam kontrollerine kolaylık getirmesi yönünden faydalı olmuştur" şeklindeydi.
Sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...