George Washington Üniversitesi Ulusal Güvenlik Arşivi'ndeki gizli belgeler, 30 yıl sonra ilgili yönerge gereğince, Salı günü üniversitenin internet sitesinden kamuoyuna açıklandı.
"Aile serveti" adı verilen dokümanlarda 1960'lı yıllarda Amerika'da gangster tarzı faaliyet gösteren üç mafya grubu ile CIA'in Küba Devlet Başkanı Castro'nun öldürülmesi konusunda anlaştıkları görülüyor.
İçeriği arasında uluslararası suikast girişimleri, yerel casusluk, adam kaçırma ve 1950 ile 1970'li yıllar arasında ABD'de faaliyet gösteren solcu gruplara sızma girişimlerinin de bulunduğu yüzlerce gizli CIA belgesi, gizli servisin hangi düzeyde kanun dışı işlere bulaştığını gösteriyor.
ABD Başkanı George W. Bush yönetiminde ortaya çıkan ve birçok ülkede bulunduğu iddia edilen gizli CIA operasyonları ile sorgulama mekanlarının gündemde olmasına rağmen, gizli servisin Direktörü Michael Hayden'in 30 yıl öncesi gizli belgeleri kamuoyuna açıklaması dikkat çekti. Kamuoyuna açıklanarak gizliliği kaldırılan dokümanlar gözlemci gruplar tarafından 15 yıl önce CIA'den istendiği öğrenildi.
Söz konusu belgelerin bir çoğu ABD Kongresi soruşturması çerçevesinde geçmişte açıklanmıştı.
CIA'nın "Aile serveti"ndeki belgelerin belirttiğini göre, gizli servis ajanları 1959'daki ihtilalle Küba Başkanı olan Castro'yu devirmek için bir çok yasadışı ilişkilere girdi. Sadece Küba liderini hedef almayan CIA'in diğer hedefleri arasında Kongo Bağımsızlık Lideri Patrice Lumumba ile Dominik Cumhuriyeti diktatör Rafael Trujillo'nde bulunduğu göze çarpıyor.
CIA yöneticileri, hassas bir operasyon için gangster tarzı faaliyet gösteren mafya ile temasa geçerek Castro'nun ortadan kaldırılmasına karar verdi.
Zamanında, kumarhaneleri ile ünlü Las Vegas bölgesindeki, tüm buz yapma makinelerini kontrolü altında tutan mafya üyesi Johnny Roselli ile temasa geçen CIA, gangstere, Castro'nun Küba'yı ele geçirmesi nedeniyle finansal olarak zorda kalan şirketlerin söz konusu liderin ortadan kaldırılması için 150 bin dolar ödeyeceklerini söyledi. Dokümandaki bilgilere göre, operasyondan ABD değil Roselli sorumlu tutulacaktı.
Ancak Roselli, CIA ajanlarını, zamanında ABD'nin "arananlar" listesinde bulunan, Salvatore "Momo" Giancana ve Santos Trafficant ile bir araya getirdi. Sam Gold olarak bilinen Giancana, silahların problem olabileceğini Castro'nun yemeğine veya içeceğine zehirli hap koymanın daha uygun olabileceğini önerdi. Sam Gold, 60'lı yıllarda dünyaca ünlü Chicago mafyalarından Al Capone'nun varisi olarak Chicago mafyasını yönetiyordu. Trafficant ise Castro'dan önce yönetimde olan Batista'nın Küba'sının en kudretli mafyasının başındaydı.
Momo'nun önerisinin kabul edilmesinin ardından öldürücü altı hap, kumar faizlerinden pay alarak servet yapan; ancak Castro tarafından mal varlığı dondurulan Juan Orta adlı Kübalı devlet görevlisi tarafından gizli servise ulaştırıldı.
Birkaç hafta sonra Orta'nın operasyondan istifa etmeyi istediği belirtilen CIA dokümanlarında, söz konusu Kübalının kendi yerine bir kişiyi tavsiye ettiği, ancak onun da başarılı olamadığı belirtiliyor.
CIA dokümanlarında ayrıca, ABD'de 1960'lı ve 1970'li yıllarda faaliyet gösteren Vietnam Savaşına karşı çıkan hareketlere karşı sivil görünümlü ajanların sızma faaliyetlerinde bulunduğu, öğrenciler ve gazeteciler de dahil savaş karşıtlarının dış yardım alıp almadığının araştırıldığı ifade ediliyor.
Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'nin 1972 yılındaki Ulusal Kongre'lerinin yabancılar tarafından engellenmesinden endişe eden CIA ajanları, ayrıca Beatle grubunun eski üyesi John Lennon'un savaş karşıtı gruplara para verdiğini belirleyerek kayıtlara geçirmiş.
Soğuk Savaş döneminde Sovyet Rusya'nın KGB'sinden ayrılarak 1964 yılında karşı tarafa geçen ve üç yıl hapis yatan ajan Yuriy Ivanovich Nosenko'nun hala eski servisinde çalıştığından şüphelenen CIA, uzun süren sorgulamalar neticesinde Nosenko aleyhine herhangi bir delil bulunamadığını raporlarda dile getirdi.
George Washington Üniversitesi'nin www.gwu.edu/~nsarchiv/ isimli web sitesinde yayınlanan gizliliği kaldırılan yüzlerce sayfalık dokümanla ve Castro'ya yapılması planlanan suikastla ilgili Küba hükümeti tarafından herhangi bir açıklama gelmedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...