CHP'li Akif Hamzaçebi, “İstanbul’dan Uber’i kovarak İBB’nin başlatmış olduğu İTaksi uygulamasını da İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’na vereceğiz” dedi.
Araç sahipleriyle müşterilerin doğrudan irtibat kurmasını sağlayan Uber, Türkiye’de İstanbul, Bodrum ve Çeşme’de 3000 üzerinde sürücüyle çalışıyor. 2009 yılında kurulan Uber, 83 ülkede 647 şehirde faal. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), akıllı cep telefonlarıyla en yakın taksinin çağırılabileceği ‘iTaksi’ sistemini mayıs ayında tanıttı.
Adı kulislerde CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak geçen İstanbul Milletvekili ve CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, Kağıthane’de bulunan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nda yaptığı ziyarette, taksicilerin en büyük sorununun akıllı telefonlar için üretilen taksi uygulaması Uber olduğunu söyledi.
'KÜRESEL HIRSIZ DİYEBİLİRİZ'
Hamzaçebi şöyle devam etti:
“Taksici esnafı dediğimiz zaman çok büyük bir kitleden bahsediyoruz. İstanbul’da 17.395 taksici esnafı var. Tüm Türkiye’de bu sayı 75.000'dir. 75.000 takside 225.000 kişi çalışıyor. Bu da yaklaşık 1 milyonluk nüfusun geçimini bu alandan sağlaması demektir. Özellikle İstanbul’daki taksi pazarına küreselleşmenin şirketleri hakim olmak istiyor. Esnaf odası başkan vekili bunu küresel korsan olarak isimlendirdi. Küresel hırsız diyebiliriz, her şey diyebiliriz. Teknolojiyi kullanarak internet üzerinden oluşturulan ağ sayesinde ticari taksiler dışında bir taşıma ağı oluşmuş durumda.”
'VERGİ ÖDEYİP ÖDEMEDİKLERİ BİLİNMİYOR'
İstanbul ‘da 5000 Uber aracı olduğunu belirten Hamzaçebi, “Vergi ödeyip ödemedikleri bilinmiyor. Şirketler de yurt dışında olduğu için burada vergisiz bir alan söz konusu” diye konuştu.
'TAKSİCİ ESNAFI ÜZERİNE YÜK'
İTaksi uygulamasından yüzde 4.95 komisyon alındığını ifade eden Hamzaçebi, alınan komisyonun taksiciler üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu söyledi.
Hamzaçebi “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu İTaksi ile internet üzerinden İstanbulluların taksiyi çağırması mümkün. Şu an İstanbul’daki 17.000 taksinin 4000'i İTaksi uygulaması kapsamında. Sistem yaygınlaşırsa tüm taksicileri kapsama altına alacak. Ortada şöyle bir sorun var. O taksicilerin aldığı ücret üzerinden yüzde 4.95 oranında bir komisyon alınıyor. Vergiler dahil bu yüzde 6’ya denk geliyor. Bir taksi günde 500-600 lira kazanır. Bunun yüzde 5’i 30 lira eder. Bu rakam taksici esnafı üzerinde çok büyük bir yüktür” dedi.
'TAKSİCİLERİN BELALISI'
“İstanbul taksicilerinin belalısı olan, onun kazancına göz dikmiş olan Uber’i kovacağız. İBB’nin başlatmış olduğu iTaksi uygulamasını da İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nden çıkartıp İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’na vereceğiz” diyerek sözlerine devam eden Hamzaçebi’ye model taksi hediye edildi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk de "Uber, terör eylemlerinde ve yasa dışı faaliyetlerde kullanışlı ve kayıt dışı bir ulaşım platformu olarak iç güvenlik tehdidi oluşturmaktadır" demişti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |