Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Meltem Eğilmez Kalkavan, çikolata kisti (endometriyozis) hakkında veri (bilgi) verdi.
ADI TATLI AMA SONUÇLARI ACI OLABİLİYOR
Rahim içinde bulunan ve adet kanamasını oluşturan dokunun (endometrium), rahim dışında vücudun değişik bir noktasında bulunması durumuna "endometriozis" adı verilmektedir. Endometriozisin yumurtalıklarda ortaya çıkması ile çikolata kistleri (endometrioma) oluşmaktadır. Halk arasında çikolata kisti olarak önde gelen "Endometriozis hastalığı" sinsi, kronik, hayat kalitesini bozan ve kısırlığa yol açabilecek ciddi bir kadın sağlığı sorunudur.
ÜREME HORMONLARININ DÜZENLİ ÇALIŞMASI ÇİKOLATA KİSTİNİN GELİŞİMİNİ AZALTIR
enç erişkinlikten menopoz dönemine kadar yumurtlama fonksiyonu süren tüm kadınlarda görülebilmekle beraber sıklıkla 20-35 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Rahmin içinde her ay kalınlaşıp hormonal etkilerle kanamaya yol açan hücreler, olmaması lazım gelen rahim dışı yerlerde bulunmakta ve orada aylık kronik kanamalara yol açmaktadır. Bu hücreler tüplerde, yumurtalıklarda, rahimin dış yüzeylerinde, mesane ve rektum gibi komşu organlarda, karın iç duvarında ve hatta ameliyat geçirmiş hastalarda karın dış duvarı tabakaları arasında bulunabilmektedir.
BELİRTİLERİ ÖNEMSEYİN
Endometriozis hastalığının en sık görüldüğü yerlerden birisi de yumurtalıklardır. Yumurtalıklarda oluşan bu kistlerin iç yapısı, rahim içi dokusunun aynısıdır demek oluyor ki her adet döneminde kist içine doğru kanama olmakta ve kistte biriken kan, zamanla koyu kıvamlı, kahverengi bir sıvı haline gelmektedir. Hastalığın diğer organlara da yayıldığı durumlarda çok fazla ciddi karın içi yapışıklıklar (mesane, bağırsaklar, tüpler ve yumurtalıklar) ortaya çıkarmakta ve yaşam kalitesini mühim ölçüde bozmaktadır. Hastalığın belirtileri çok fazla çeşitli olup diğer jinekolojik hastalıkla karıştırılabilmektedir. Kasık, karın ağrısı, adet ağrılarında artma, kasıkta dolgunluk hissi, cinsel ilişki esnasında sançı ya da acı hissi, adet kanamalarında düzensizlik, idrar veya dışkılama düzeninde farklılık , gebe kalma güçlüğü sıklıkla rastlanan bulgular arasında yer almaktadır.
TEDAVİ, HASTANIN YAŞI VE ŞİKAYETLERİNE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİR
Tedavi yöntemi hastanın yaşı, doğurganlık beklentisi ve şikayetleri ile paralel olarak her hastaya göre değişiklik gösterse de genellikle 4 cm altındaki kistlerde cerrahi yaklaşım tercih edilmemektedir. Kist boyutlarında hızlı artma, gebe kalma güçlüğü veya sançı sebebi ile cerrahi, öncelik kazanabilmektedir. İlaçla tedavide doğum kontrol hapları, hormonlu spiral ve progesteron hormonu içeren ilaçlar kullanılmaktadır. Kadınların jinekolojik muayenelerini yaptırmaları ve doğru tedavi planına doktorları ile beraber karar vermeleri çok fazla önemlidir.
arjahaberajansı
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...