E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Çocuğunuzun İlk Doktoru Olun BUNLARI MUTLAKA BİLİN!

Çocuğun ilk doktoru olması gereken anne babaların normal ve riskli durumları ayırabilmesi için, çocuk sağlığıyla ilgili bilinmesi gereken en önemli ipuçları...

7.12.2009 - 12:05
Çocuğunuzun İlk Doktoru Olun

Çocuğun ilk doktoru olması gereken anne babaların hangi durumların riskli, hangi hallerin evde atlatılabileceğini bilmesinde fayda var. Çocuklar kışın en çok üst ve alt solunum yolları hastalıklarına yakalanıyor. Dr. İrem Oral, iştahsızlık, keyifsizlik, uykuda bozulmalar, burun akıntısı gibi belirtilerin çocuğun hastalanacağına işaret ettiğini söylüyor.

Yenidoğan döneminden itibaren küçük yaştaki çocukların hastalıklara karşı korunması, hastalık durumunda ilk tedbirlerin evde alınması önemlidir. Bazı aileler en küçük bir hastalık belirtisinde soluğu hastanelerde alırken, bazı aileler hastalık işaretlerini fark etmiyor veya önemsemeyebiliyor. Çocuğun ilk doktoru olması gereken anne babaların hangi durumların risk sınırında olduğunu, hangi hallerin evde atlatılabileceğini bilmesinde fayda var. Göztepe Medical Park Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İrem Oral'a çocuk sağlığıyla ilgili bilinmesi gereken en önemli ipuçlarını sorduk. Öncelikle sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Dr. İrem Oral, 0-2 yaş arası beslenmenin hayatın geri kalanını sağlıklı geçirmek için önemli olduğunu vurguladı. Dr. İrem Oral, 0-6 ay arası sadece anne sütü ile beslenmenin anahtar rol oynadığını söyledi.

Hastalıklara karşı bağışıklık sistemleri henüz zayıf olduğu için çocukların yetişkinlere göre daha sık hastalandığını, ateşlendiğini belirten Dr. İrem Oral'ın verdiği bilgilere göre, çocuklarda en sık görülen hastalıklar kışın üst ve alt solunum yolu hastalıkları, yazın da ishaller. Döküntülü hastalıklar da bahar aylarında ve kışın daha sık görülüyor. İştahsızlık, keyifsizlik, uykuda bozulmalar, burun akıntısı, dışkılamada değişiklikler çocuğun hastalanacağının belirtisi olabilir. Beslenememe, sıvı alamama, yoğun öksürük, morarma, sık nefes alıp verme, ateşin düşürülememesi durumlarında hastaneye başvurulması gerekiyor.

Ateş, vücudun mikroplara karşı veya yabancı herhangi bir cisme verdiği cevaptır. Sağlıklı bir çocukta çevre ısısındaki değişimlere karşı vücut ısısı 36,5-37 derece arasında sabit tutulur. Koltuk altından ölçülen ateşin 37,4 derece üzerinde olması çocuğun ateşi olduğunu gösteriyor. Üst solunum yollarının basit viral hastalıklarına bağlı ateşli durumlar kendi kendine iyileşir. Ancak 3 aylıktan küçük bebekler, birlikte başka hastalığı olan veya bağışıklığı yetersiz olan çocuklar yüksek risk grubunda sayılıyor. Ateşin koltuk altından 38,5 derecenin üzerine çıkması çocukta huzursuzluk, uykusuzluk, beslenememe durumu oluşturuyor. Özellikle 6 ay-5 yaş arası çocuklarda ateşli havale geçirme riski olduğundan ateşin düşürülmesinde fayda var. Ateşi düşürmek için öncelikle çocuğun kıyafetlerini çıkarmak, ılık su ile duş aldırmak veya vücuduna ılık su pansumanı yapmak gerekiyor. Ateş düşmüyorsa paracetamol içeren bir ateş düşürücü dozu doktora sorularak verilebilir. Özellikle yeni doğan veya 3 aylıktan küçük bebekler ateşli durumlarda hemen doktora götürülmeli.

Ateşlenme, hastalanma dışında evde sıklıkla başa gelebilecek acil durumlardan biri de kazalardır. Özellikle düşmelerin 0-6 yaş arasında çok sık görüldüğünü belirten Dr. İrem Oral, vurulan bölgeye buz konularak soğuk uygulanmasını öneriyor. Şiddetli düşme ve kusma durumlarında solunum yolu açık tutulmaya çalışılarak çocuğun doktora götürülmesi gerekiyor.

Ayrıca 0-6 yaş arası çocukların düzenli aralıklarla doktor kontrolünden geçirilmesi ihmal edilmemeli. İlk 1 yaş içinde aylık, 1-2 yaş arası 3 ayda bir, 2-6 yaş arasında 6 ayda bir kontrollerin ve aşılarının yaptırılması unutulmamalı.

Bebek olan evlerde bulunması gereken sağlık malzemeleri

Bebek olan evde kazalara yönelik önlemler alınmalı, ocak etrafında, pencere, kapı, çekmecelerde kilit ve bariyerler olmalı, ilaç ve temizlik malzemeleri ortalıkta bırakılmamalıdır. Ateş ölçen bir derece, ateş düşürücü şurup ve fitil, sıcak ve soğuk su torbaları, yanık yara kremleri, yara bandı çocuklu evlerde mutlaka bulundurulmalıdır.

YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
karabey 3 Aralık 2009 Perşembe 23:34

Askere ve orduya saldırmakta sınır tanımayanlar, ahlak gözetmeyenler için yarınlarda karşı cevap verilirse aynı kıbleye yönelmiş bir insan olarak "oh olsun fazlasıyla haketmişlerdi"dememek için ne yaparım bilemiyorum...

Yorumu oyla      18      10  
gerçek 3 Aralık 2009 Perşembe 19:32

hangisi ihraç edilirse edilsin, al birini vur öbürüne hiç farketmez. önemli olan bunları bu şekilde sakat yetiştirenleri ihraç etmek lazım.imtiyaza ,saltanata, tüketime, millete efendilik taslamaya eğilimli fertler değil. üretime, vatana millete faydalı olmaya, ülkeye artı değer katmaya, milletine saygılı, kanun önünde eşit, millete efendilik değil, milletinin emrinde saygılı fertler yetiştirilmeleri sağlanmalı. aksi halde , al bir tas suyu koy havana döv ha döv, sudan başka birşey olmaz....

Yorumu oyla      18      10  
durmuş 3 Aralık 2009 Perşembe 18:14

cuntacıların sonu bu olacak elbette ergenekon un adamlarıda aynı sonucu yaşayacak...

Yorumu oyla      18      10  
ne ilgisi var ergenekonla. 3 Aralık 2009 Perşembe 14:14

ergenekonla ne ilgisi var! ergenekona yön mü vermek istiyorsunuz. taraf ve zaman gibi haberlerinizden bıktık artık. burada kesinleşmiş bir suç var ve adam ıslah olmamış. resmen beni atın demiş.

Yorumu oyla      18      10  
İNÖNÜCÜ OLMAYAN % 100-Halis-Muhlis Gep-GERÇEK ATATÜRKÇÜ 3 Aralık 2009 Perşembe 13:12

Şimdi burada yorum yapan bazı Hondurasçı yorumcular muhtemelen şöyle diyecekler: TSK, ordu'yu yıpratıyor! Ya, biz Demokratlar ne diyeceğiz? TSK'nın itibarı yükseliyor! İşte aramızdaki fark!

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sorun Sadece Yemek Değil
Bugüne kadar hesap basitti: Çok fazla yemek ve az hareket etmek kocaman ...
Domuz Gribi Can Almaya Devam Ediyor
Trabzon'da domuz gribine neden olan Pandemik A (H1N1) virüsü taşıdığı ...
SGK İlaç Fiyat İndirimine Erken Başladı
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, indirimli ...
 
BU TABLOYA GÖZ ATIN:
Hapşuruyorsanız, öksürüyorsanız ya da burnunuz akıyorsa grip tablosuna ...
HURMA HER DERDE DEVA
Stresten kronik hastalıklara ve doğuma kadar birçok konuda faydaları bilimsel olarak ispatlandı.
10 Süper Besin Maddesi
İşte çocukların hem severek yiyecekleri hem de sağlıklı on besin...
 
Yanlış Yatak Ağrı Nedeni
Yanlış yatak, yastık ve yatış pozisyonu, bel ve boyun ağrılarına yol açabiliyor.
AMAN DİKKAT!
Kadınların erkeklere oranla ağız ve diş sağlığına daha çok önem vermeleri gerekiyor.
Kilo Vermek İsteyenlerin Dikkatine
En çok yapılan diyet hataları ve 10 adımda bunlardan kurtulmanın yolları...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
trabzonspor
ÖSYM
eyfel kulesi
Chelsea
EURO2016
Numan Kurtulmuş
Edward Snowden
iflas
Eğitim