Çukurova (Çeaş) ve Kepez'in sahibi olduğunu iddia ederek Türkiye aleyhine dava açan Libananco'nun davayı kazanacağı beklentisiyle birilerinin yatırımcıların elindeki Çeaş ve Kepez hisselerini kapanış fiyatından topladığı söyleniyor.
"Kepez ve Çukurova Elektrik benim" diyerek Dünya Bankası nezdindeki Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi'nde (ICSID-Tahkim) Türkiye aleyhine 10 milyar dolarlık dava açan Libananco'nun davayı kazanacağı beklentisiyle birilerinin yatırımcıların elindeki Kepez ve Çeaş hisselerini toplandığı söyleniyor. Hisselerin bir aracı kurumda çalışan ve "Gömlekçi" olarak bilinen bir borsacı aracılığıyla toplandığı ileri sürülüyor. Enerji Bakanlığı'nın, Uzanlar'ın Çeaş ve Kepez'i işletirken yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle 12 Haziran 2003'te sözleşmelerini feshetmesinin ardından iki şirketin borsadaki işlem sıraları kapatılmış ve 12 binin üzerinde yatırımcının yaklaşık 70 milyon doları batmıştı. Geçen hafta Libananco davasında tahkim heyetinin oluşturulmasının ardından davaya başlanacağı ve heyetin Libananco lehine karar vereceği beklentisini kullanan birilerinin yatırımcıların elinde kalan Kepez ve Çeaş hisselerini kapanış fiyatından topladıkları ifade ediliyor.
Enerji Bakanlığı'nın, Uzanlar'ın Çeaş ve Kepez'i işletirken yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle 12 Haziran 2003'te sözleşmelerini feshederek şirketlere el koymasından 2 yıl sonra Güney Kıbrıs merkezli Libananco Holdings adlı şirket "Çeaş ve Kepez benim" diyerek Dünya Bankası nezdindeki Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi'nde (ICSID-Tahkim) Türkiye aleyhine devlete 10 milyar dolarlık dava açmıştı. Libananco'nun büyük ortağı Ali Cenk Türkkan'ın Cem Uzan'la yaptığı telefon görüşmelerinin basına sızmasının ardından 13 Mart 2002'de Güney Kıbrıs'ta kurulan Libananco'nun Uzanların şirketi olduğu ortaya çıkmıştı. Libananco'nun avukatları, Tahkim'in tazminata hükmetmesi halinde Türkiye'nin ödeyeceği tazminattan Libananco dışındaki ortakların da istifade edeceğini iddia etmişti. Libananco'nun Güney Kıbrıs'taki avukatı Achilleas Demetriades, Kepez ve Çeaş'a el konulmasının Türkiye'nin 2001 yılında imzaladığı Enerji Şartı Anlaşması'na aykırı olduğunu söylemişti.
Tahkim heyeti oluştu
Geçen hafta Libananco'nun açtığı davada tahkim heyetinin oluştuğu bildirilmişti. Tahkim heyetinin, Singapurlu Michael Hwang, İngiliz Sir Franklin Berman QC ve Kanadalı Henri Alvarez’den oluştuğu kaydedildi. Uluslararası Tahkim alanında "Köpekbalığı" lakabıyla tanınan Crowell&Moring Hukuk Firması’ndan Libananco’nun ABD'deki avukatı Stuart H. Newberger yaptığı açıklamada, "Türk Hükümeti’nin ÇEAŞ ve KEPEZ’in malları ile gelirlerine el koymasından üç yıl sonra, uluslararası hukuk kabul edilemez ihlallerine karşı bir cevap vermek zorunda. Tahkim heyetinin adaleti sağlayacak bir karar vereceğinden eminiz" demişti.
Öte yandan Güney Kıbrıslı Libananco gibi yine Uzanların sahibi olduğu Polonyalı çimento şirketi Nowa Huta da 16 Kasım 2006'da ÇEAŞ ve Kepez Elektrik’te yüzde 15 payı olduğu iddiasıyla Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözümü Mahkemesi’ne 4.5 milyar dolarlık tahkim davası açtı. 2001 yılında Nowa Huta çimento şirketinin yüzde 97’si Kemal Uzan’a, yüzde 3’ü ise diğer Uzan Ailesi fertlerine aitti. 2004’ten sonra şirketin yüzde 43.49’luk bölümü bilinmeyen bir bedelle E.R.I Polska Sp. Zo adlı bir firmaya aktarıldı. Şirketin yüzde 45.99’lük bölümünün ise akıbetinin bilinmediği söyleniyor.
REFERANS
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |