Özellikle 60 yaş ve üzerinde görülen; 24 saatten kısa süreli unutkanlık halinin; geçici global amnezi, beyin damar tıkanıklığı veya başka hastalıkların habercisi olabildiğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Dr. Gülümser Kızıltaş Tokmak, Geçici Global Amnezinin (GGA) bazen 3-4 saat sürdüğünü, kişinin nerede olduğunu, oraya niçin gittiğini, ne yapması gerektiğini bilemez, evinin yolunu bulamaz, yakınlarını arayamaz duruma geldiğini söyledi.
SORUN BEYNİN İÇ KISMINDAN KAYNAKLANMAKTA
ntvmsnbc' nin haberine göre, bir süre sonra bu durumun düzeldiğini kaydeden Dr. Tokmak, “Kişi normale döner, ama o dönem bellekte kayıptır. Sorun; beynin temporolimbik bölge dediğimiz iç kısımlarındadır. Çoğu hasta 60 yaş civarındadır. Bu durum ataklar halinde tekrar edebilir. Risk faktörleri; kan basıncı yüksekliği, koroner kalp hastalığı, geçirilmiş felç ya da geçici beyin damar tıkanıklık atakları, migren, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, diyabet, periferik vasküler hastalıklardır. Migrene yatkın kişilerde daha sık görülür. Halk arasında ’sara’ diye bilinen temporal lob epilepsisi, beynin arka kısımlarında damar tıkanıklığı, migren; geçici global amnezi ile en çok ilişkilendirilen 3 durumdur. Bu 3 sebebin tümünde de mediyal temporal lob yapılarında problem vardır. GGA sırasında beyin kan akımında azalma izlenen bölgeler (spect incelemesinde) genellikle bu bölgelerdir. Atak sırasında hasta, o anda unutkanlığının farkında olmayarak tekrar tekrar kendi durumu, kimliği ve nerede olduğu hakkında sorular sorar” diye konuştu.
Dr. Tokmak, bu kişilerin nedene yönelik araştırılması ve tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, böyle bir durumda mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...