ABD Başkanı Donald Trump’ın, Fed Başkanı Jerome Powell’ı görevden alma tehdidi ve Çin ile süregelen ticaret müzakereleri, global piyasalarda yankı uyandırdı. Bu gelişmelerin gölgesinde, dolar kuru güne yüzde 0,05'lik hafif bir düşüşle 38,2864 liradan başladı.
Ancak asıl dikkat çeken gelişme, doların küresel hâkimiyetine dair yapılan uyarılar oldu.
“DOLAR ARTIK ESKİSİ GİBİ GÜÇLÜ DEĞİL”
JP Morgan'ın küresel araştırma başkanı Joyce Chang, yıllardır dünya ticaretinin merkezinde yer alan doların artık tahtının sarsıldığını belirtti. Chang’a göre doların birkaç yıl içinde ciddi bir güç kaybı yaşaması kaçınılmaz.
II. Dünya Savaşı’ndan bu yana dolar, ham madde piyasalarından uluslararası rezervlere kadar tüm sistemin merkezindeydi. Hâlen küresel ticaretin %80’i dolar üzerinden yürütülüyor. Ancak bu hâkimiyetin sonuna geliniyor olabilir.
11 ÜLKEDEN DOLARI TERK PLANI
Unionrayo’nun haberine göre, aralarında Rusya ve eski Sovyet ülkelerinin de bulunduğu 11 ülke, 2025’ten itibaren dolar kullanımını aşamalı olarak bırakmaya hazırlanıyor. İşlemlerde yerel para birimlerine geçilmesi planlanıyor.
Dolardan vazgeçmeyi planlayan ülkeler:
- Ermenistan
- Azerbaycan
- Beyaz Rusya
- Kazakistan
- Kırgızistan
- Moldova
- Rusya
- Tacikistan
- Türkmenistan
- Özbekistan
- Ukrayna
Bu ülkelerin finansal altyapılarını yerel para birimleriyle uluslararası ticarete uygun hale getirme çalışmaları sürüyor. Henüz kesin bir tarih verilmese de, 2025 ortaları hedefleniyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...