Domuz gribinden ölüm sayısı 296’ya çıkarken öğrencilere ve hamilelere yönelik domuz gribi (H1N1) aşılaması başladı.
Domuz gribi üç günde 55 can aldı. Sağlık Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamaya göre ölenlerin sayısı 296’ya yükseldi. Hastanelerdeki hasta sayısı 347. 113’ü yoğun bakımda. 99 hasta ise solunum cihazına bağlı. Ölenlerin 103’ü (yüzde 35) 50 yaş altında, sağlıklı bilinen kişilerdi.
OKULLARDA AŞILAMA: Okullarda aşı sadece velisinden ‘Aşı olsun’ kağıdı getiren öğrencilere uygulanacak. Öğrenci aşının vurulduğu gün ve ertesi gün izin sayılacak.
İLK AŞI HAMİLE DOKTORA: Hamileler için de aşı çalışması başladı. Samsun da ilk aşıyı 22 haftalık hamile doktor Ebru Kaynar Tunçel oldu. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi’nden Dr. Tunçel vuruldu. “Aşı domuz gribine karşı yüzde 90 oranında koruyucu. Bu çok yaygın bir hastalık. Hemen hemen herkes bu hastalığı geçirecek. Hastalık hamilelerde normal kişilere göre daha ağır seyrediyor. Ben de bu sebeple aşı oldum” dedi.
HAMİLELER NASIL AŞILANACAK?: Hamileler için ilk parti olarak ‘adjuvansız’ 100 bin doz aşı getirtildi. Fransız Sanofi Posteur firmasının ürettiği aşılar doğum evleri, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması ve hamile takibinin yapıldığı sağlık ocakları ile hastanelerde ücretsiz yapılacak. Aşı gebeliğin başlangıcından itibaren uygulanabilecek. Ancak dikkat: Aşının koruyucu etkisi ise en erken 10 gün sonra kendini gösteriyor.
ADJUVAN MESELESİ: Adjuvan ‘aşının içindeki katkı maddesi’ demek. Aşılar içinde barındırdığı ‘etkisizleştirilmiş virüs’ sayesinde bağışıklık sistemini uyarıyor. Böylece kişiyi o hastalıktan koruyor. Adjuvan maddesi sayesinde daha az miktarda ‘etkisizleştirilmiş virüs’ ile aynı etki sağlanabiliyor. ABD’de adjuvansız aşı kullanılıyor. AB’de ise hem adjuvanlı hem de adjuvansız aşı kullanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre adjuvanlı ve adjuvansız domuz gribi aşıları arasında etkinlik ve güvenirlik açısından bir fark yok.
KİMLER AŞILANDI?: Türkiye’de aşı 2 Kasım’da başladı. Önce sağlık personeli, hacı adayları, kronik hastalığı olanlar ve 6 ay-5 yaş arası çocuklar aşılandı. Ölenlerin arasında 24-50 yaş arası kişilerin çokluğu üzerine, altı ay-50 yaş arası isteyen herkese ücretsiz aşı yapılmaya başlandı.
YAN ETKİLER: Aşılananlar arasında ciddi bir yan etkiye rastlanmadı. Adana’da aşı olduktan 12 gün sonra ölen 29 yaşındaki kişinin aşı yüzünden öldüğü iddiası ise Sağlık Bakanlığı tarafından incelendi. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Otopsi sonuçlarına göre ölümle aşı arasında bir bağlantı yok. Kesin sonuç 15 gün içinde çıkacak” denildi.
24 Ekim’den beri Türkiye’de domuz gribinden ölenlerin sayısı ise 296. Aşı olanların sayısının 700 bin olduğu tahmin ediliyor. Sağlık Bakanlığı Pandemi İzleme Kurulu Üyesi İsmail Balık, 6 Aralık’ta Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Ölümlerin yüzde 80’i son iki haftada gerçekleşti. Aşı olmayın diyenlere soruyorum, bu ölümlerin vebalini üstlenebilecekler mi?” diye sordu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...