E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

PEYNİR DEYİP GEÇMEYİN Sabahları Açlık Krizini Önlüyor

Gelişme çağındaki çocuklara ihtiyaçları olan kalsiyumu sağlıyor, sabahları açlık krizini önlüyor. İşte uzmanların önerdiği o besin...

7.12.2009 - 12:41
PEYNİR DEYİP GEÇMEYİN

Besin değeri yüksek ve uzun süre bozulmadan muhafaza edeceğimiz bir peyniri nasıl anlarız? Peynirin faydalarından nasıl saklanacağına kadar kafamıza takılan her sorunun cevabı burada:
Peynir yemek için ne çok bahanemiz var! Kahvaltıda tek başına yediğimiz yetmez, börekte, yemekte, makarnada, çorbada hatta tatlıda bile kullanırız.

Peki, gerçekten kaliteli, besin değeri yüksek ve uzun süre bozulmadan muhafaza edeceğimiz bir peyniri nasıl anlarız? Peynirin faydalarından nasıl saklanacağına kadar kafamıza takılan her sorunun cevabını aradık...

Bu kadar peynir içinden bir seni seçtim!

Kahvaltıların başrol oyuncusu, karpuzun lezzeti hiçbir şeye değişilmez katığı, maydanozun böreklerde can yoldaşı, karganın gevezelik edip tilkiye kaptırdığı, simitin yanında olmazsa olmaz... Hikâyesi, lezzeti bol bir yiyecek: Peynir... Çökeleğinden kaşarına, tulumundan tenekesine türlü çeşidini bilir ve yeriz. Sağlıklı beslenmemize olan katkısı ise tartışılmaz. Peki bizim için bu kadar kıymetli olan peyniri alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muyuz? Cevap, alacağımız peynirin çeşidine göre değişiyor. Eğer sık alışverişe çıkma imkânı bulamıyorsak ve aldığımız peynir uzun süre dayansın istiyorsak tercihimiz 'sert peynir' olmalı. Ayrıca peynirin tuzlu olması da dayanıklılık süresini artırır. Taze olup olmadığı en iyi kokusundan anlaşılır. Peynir tazeyken mis gibi kokar ve sizi kendine çeker. Bayatlamaya başlamış peynir üzerine sinmiş ağır kokudan belli olur. Tabii rengi de önemli. Her ne kadar bazı yöresel peynirlerin sararmışı hatta küflenmişi makbul olsa da, özellikle beyaz peynirde, üzerinin sararmaya yüz tutması bayatlama belirtisidir. Peynirin üzerindeki gözenekler de önemli. Gözenekler mikroorganizmanın yaşamını sürdürürken açmış olduğu hava boşlukları olduğundan ve kültürlü peynirde mikroorganizma çalışması istenmediğinden bu peynirde gözenek olmaması lazım.

Klasik peynirde ise gözeneklerin düzenli sayıda olması gerek. Teksüt Kalite Müdürü Sait Koçoğlu, peynir yaparken öncelikle önem verdikleri noktanın süt olduğunu söylüyor. Sütteki organizma sayısının mümkün olduğunca düşük olması gerekiyor. Koçoğlu, yöresel peynirlere talebin giderek artmasının da üretici olarak kendilerini sevindirdiğini söylüyor. Yöresel peynirlere büyük kentlerin yanında özellikle yurtdışından çok fazla talep geliyormuş. Aranan ürürnler arasında Van otlu peyniri başı çekiyor. Erzincan tulum peyniri, çeçil peyniri denilen Erzurum'un çivil peyniri de ilgi görüyor.

Çok fazla bilinmeyen yöresel peynirler

Ülkemiz peynir bakımından müthiş bir çeşitliliğe sahip. Hepsi birbirinden güzel bu peynirler, oluşan talep bakımından da birbiriyle yarışır hale geldi. Çanakkale'nin ezinesi, Erzurum'un otlu peyniri, Kars'ın örgü peyniri çok aranan peynir türleri. Ayrıca çok fazla bilmediğimiz lezzetler de var. İşte size Türk mutfağı uzmanı Dr. Nevin Halıcı'dan birkaç çeşit yöresel peynir önerisi: "Anamur'da bir Anamur tulumu vardır, çok güzeldir. Yine Erzincan tulumu çok güzeldir. Ama benim tercihim Van peynirleri. Otlu peynirler vardır. Dağdan toplanan sirmo, mendi gibi otlar içine konularak yapılır. Ama o peynirin de iki çeşidi vardır. Eski peynir ve salamura peynir. Eski peynir salamura değildir. Küpte ters çevrilerek suları akmış, o otlarla müthiş koku kazanmış çok güzel bir peynirdir. Bir de Konya'nın küflü peyniri çok lezzetlidir. Ereğli ilçesi civarlarında yapılır. Van peynirinden sonra ikinci tercihimdir. Ama doğal yollardan küflenmesi çok önemli. Hileli yollarla küflendirilenler çok sağlıksız. Yurtdışından gelen misafirlerim küflü peyniri çok beğeniyor. "Nevin bu Konya rokforu" diyorlar. Hayır diyorum bu Konya'nın küflü peyniri."

Peyniri nasıl saklamalıyız?

Yiyecekleri saklamak artık eskisi kadar zor değil. Ancak peynir gibi bozulmaya meyilli gıdaların saklanmasında dikkat etmemiz gerekenler var. Nevin Halıcı, peyniri salamura ederek ya da tuluma basarak saklayabileceğimizi söylüyor. Evde pratik saklama yöntemi ise jelatine sararak hava almasını engellemek. Bu yöntemle 1 kalıp peynir 1 ay bozulmadan kalır. Peynirin soğutucu motorla temas etmemesi de önemli. Tuzlu olması dayanıklılık süresini artırıyor. Tuzunu alması için peyniri suda çok fazla bekletmek yoğurtlaştırabilir. Yiyeceğiniz kadarını bekletmeniz ve hemen tüketmeniz daha uygun.

Peynirin faydaları neler?

Memorial Hastanesi Beslenme Uzmanı Yeşim Çelik, peynirin çocuk beslenmesinde önemli olduğunu söylüyor. Gelişme çağında ihtiyacı olan kalsiyumu peynir sağlıyor. Yarım yağlı ya da yağsız peynirin kalsiyum ve protein oranı yüksek. Çelik, kaşar peynirini önermiyor çünkü yağ oranı yüksek. Beyaz peynir, tulum peyniri veya otlu peyniri tavsiye eden Çelik, hamilenin, yaşlının ya da çocuğun yemesi gereken peynir miktarının farklı olduğunu söylüyor. Ama günde en az iki dilim peynir yemekte yarar var. Çelik; kahvaltılarda mısır gevreği, süt tarzı şeyler yiyenlere de "Akşam ya da öğlen öğünlerinizde mutlaka peynir yiyin" diyor. Yoğurt ve süte göre peynirin kalsiyum oranı daha yüksek. Çelik, sabahları açlık kriziyle uyananlara da küçük bir tüyo veriyor: "Yatmadan bir iki saat önce bir dilim peynirle ve ekmek yenirse, sabaha kadar kan şekeri dengede olacağı için bir açlık kriziyle uyanılmaz."

'Peynire Dair' her şey bu kitapta

Bu kadar peynirden konuşmuşken, sizlere bir de kitap önerelim: Peynire Dair. Nilhan Aras, Tijen İnaltong, Nazlı Pişkin, Dr. Ahmet Uhri, Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu ve Yrd. Doç. Dr. K. Kaan Tekinşen'in hazırladığı kitapta, peynirin nasıl üretildiğinden beslenmedeki faydalarına kadar her şeyi bulmanız mümkün. Yedi bölümden oluşan kitapta, Osmanlı dünyasında peynire dair, süt ve süt üzerine yazılmış kitaplardan seçmeler gibi bölümler de yer alıyor. "Tekeden teleme çalarsak" isimli son bölümde yöresel peynirlerin tanıtıldığı kitap, görsel açından da bir hayli zengin.

YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
MERİC TRAKYA-4 3 Aralık 2009 Perşembe 20:57

borsa tavan üstüne tavan yapıyorsa dolar hızla düşüyorsa bunun ana sebebi bizim ekonominin iyiliği değil küresel güçlerin Türkiye'deki siyasi yapının değişmesini istemeyişidir. Sevinin borsanızın arkanızda emperyalizm var,sevinin...

Yorumu oyla      18      10  
MERİC TRAKYA-3 3 Aralık 2009 Perşembe 20:56

Çünkü sağlıklı bir fiyat oluşumu söz konusu değildir çoğu kez.Hem,fiyatlar beklentilere dayalı olarak oluşmak durumundadır ve gerçekleşmeler, beklentilerden çok farklı olabilir.Bu nedenle Küresel sermaye hükümetin birbiri ardına yaptığı açılımları yürütürken sıkışmaması için yani Türkiye'nin temel dinamikleri değiştirilirken halkın bunlara tepki göstermemesi için hükümete işte böyle destek olabilmektedir. Ekonomik göstergelerin bu kadar çöktüğü bir ortamda bir krizden söz edilmiyorsa

Yorumu oyla      18      10  
MERİC TRAKYA-2 3 Aralık 2009 Perşembe 20:47

çoğu kez fiyatların spekülasyon sonucu mu o şekilde oluştuğu da pek bilinemez,en azından çoğunluk bu durumun farkında değildir. Politikacılar da çok sık sarılırlar borsanın öncü gösterge olduğu tezine. Herkes istediği gibi kullanma amacı içindedir borsayı. İktidar,"Ekonomik gidişat iyi,bakın borsa da yükselmeye başladı" gibi görüşler ileri sürer muhalefet tersi olduğunda sarılır borsaya. Ama dedik ya "av köpeği gibi" olsa da,borsalar genellikle yanılır,daha doğrusu yanıltır.

Yorumu oyla      18      10  
MERİC TRAKYA-1 3 Aralık 2009 Perşembe 20:45

Borsadaki iniş ya da çıkış, ekonomik gidişata ilişkin öncü gösterge sayılır.Bu görüş,çok yanlış sayılmaz ama,mutlak doğru olarak da kabul edilemez.Çünkü borsanın doğasında olan bir durum sayılması gereken spekülasyon yüzünden fiyatlar olması gerekenden farklı seyredebilir.Hele birde yoğun manipülasyon söz konusu ise, o borsadaki fiyat oluşumuna sağlıklı demek ve borsadaki yöne bakarak ekonominin gidişatı hakkında bir yargıya varmak söz konusu olamaz.Ama sıkıntı şuradadır;

Yorumu oyla      18      10  
Ulubatlı Hasan 3 Aralık 2009 Perşembe 20:24

Türkiye'de ekonomi, tepetaklak. Objektif hiç bir kredi kuruluşu vergi gelirlerinin azaldığı, kapasite kullanım oranının düştüğü, işsizliğin büyüdüğü, turizm ve inşaat sektörünün minimize olduğu bu aylarda bütçe açığının 60 milyar dolara dayandığı ülkeye kredi notunu yükselttim demez. TEK KORKUM BUNUN AFGANİSTAN ASKER GÖNDERME PAZARLIĞI KARŞILIĞI OLMASINDANDIR..

Yorumu oyla      18      10  
İNÖNÜCÜ OLMAYAN % 100-Halis-Muhlis Gep-GERÇEK ATATÜRKÇÜ 3 Aralık 2009 Perşembe 16:13

Hondurasçılar bu habere üzülmüşlerdir. Şimdi faizler daha da düşecek.. Onlar PKK'nın tasfiyesine de üzülüyorlar.. Hep üzülüyorlar.. Hep..

Yorumu oyla      18      10  
skk 3 Aralık 2009 Perşembe 14:48

Bizim piyasalar biraz manyak galiba. Yabancı bir fon geliyor ve yüklü miktarda senet alıyor. Kim, nedir, niye gibi sorular bile sorulmadan herkes hurra borsadan senet alıyor. Kredi notumuz yükselmiş sağolsunlar. Ülkemizde hangi gösterge değişti. İşsizlik mi azaldı, GSMH'mı arttı, yeni fabrikalar mı kuruldu, dış borcumuz mu azaldı. Kafayı yiyeceğim. Az kaldı bu balonda patlar. bu nasıl bir ekonomi yahu.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte Saçları Beyazlatan Gerçek!
Saçların beyazlamasında, stres ya da diyet gibi yaşam faktörlerinden çok ...
İLGİNÇ BULUŞ!
Geliştirilen bir yöntem sayesinde artık insanlar içki içmeden sarhoş olabilecekler.
Bu İddia Ortalığı Karıştırdı:
Çin'de düşen ve CIA ajanlarını taşıyan bir uçağın havadan serpilmek üzere ...
 
Baş Ağrısının En Doğal İlacı
Artık başınız ağrıdığında aspirin almak yerine bir bardak çay da içebilirsiniz!
Gargarada Büyük Tehlike
İçeriğinde alkol bulunan gargaralar ağız kanseri riskini artırabiliyor
Kansere Sebep Olan 5 Yiyecek
Severek tüketilen kimi yiyecekler kansere sebep oluyor. İşte o yiyecekler...
 
Hamilelerin Aşısı Başladı
halk arasında ''domuz'' gribi olarak bilinen Pandemik A (H1N1) önlemleri ...
Çocuğunuzun İlk Doktoru Olun
Çocuğun ilk doktoru olması gereken anne babaların normal ve riskli durumları ...
Sorun Sadece Yemek Değil
Bugüne kadar hesap basitti: Çok fazla yemek ve az hareket etmek kocaman ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
beşiktaş
galatasaray
ÖSYM
Torku Konyaspor
barcelona
Yeni Zelanda
TV8
Maden Ocakları
sigara