Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nın (DPT) 2008 yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda harcama giderlerinin artığına dikkat çekildi.
Raporda, ana gider kalemlerinin bütçe gerçekleşme toplamı içindeki payına bakıldığında, geçen yıla göre sermaye transferleri ve sermaye gider kalemlerinin payının azaldığı, personel giderleri ve sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi ödemelerin, mal ve hizmet alımları ile cari transferlerin payının artığı vurgulandı.
Rapora göre, yıl sonu itibariyle toplam bütçe gideri gerçekleşmesinin 234 milyon 482 bin 260 YTL olacağı tahmin edildi. Personel ücretlerindeki artış dikkate alındığında yıl sonu personel gideri tahmini harcamasının 26 milyon 225 bin 668 YTL’ye ulaşacağı öngörülürken, sosyal güvenlik kurumlarının devlet prim giderlerinin ise 2 milyon 138 bin 837 YTL’ye çıkması bekleniyor. Cari transferlere ilişkin gerçekleşmelerin, yüzde 106’ya çıkması öngörülürken, yıl başında 47 milyon 534 bin YTL olarak belirlenen cari transferlerin yıl sonu itibariyle de aynı kalması planlandı.
SERMAYE GİDER KALEMLERİNİN PAYI AZALIYOR
Sermaye giderleri ve transferlerin yapılan projeksiyon çerçevesinde bir kısmının kullanılamayacağı öngörülürken, yıl başında 16 milyon 52 bin YTL olan sermaye giderleri ödeneğinin 15 milyon 217 milyon YTL’sinin yılın ikinci yarısında kullanılması bekleniyor. Sermaye transferlerinin de 149 milyon 719 bin YTL’sinin gerçekleşmesi planlanıyor. Ana gider kalemlerinin bütçe gerçekleşme toplamı içindeki payına bakıldığında, geçen yıla göre sermaye transferleri ve sermaye gider kalemlerinin payının azaldığı, personel giderleri ve sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi ödemeleri, mal ve hizmet alımları, cari transferlerin payının ise arttığı görülüyor.
YENİ KALKINMA AJANSLARI İÇİN ALT YAPI HAZIRLANACAK
Bu yılın ikinci yarısında ise yeni Kalkınma Ajanslarının kurulması ile ilgili mevzuat çalışmaları yürütülecek. Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars, Sivas, Kayseri, Yozgat, Karaman, Konya, Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli illerinin yer aldığı TRA2, TR72, TR52 ve TRB1 Düzey Bölgeleri’nin kalkınma programı kapsamındaki proje uygulamalarının 30 Kasım’da sona ermesi bekleniyor.
Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Diyarbakır pilot uygulaması kapsamında desteklenecek alanlarla ilgili çalışmalar tamamlanacak. Gerekli temel programlama belgeleri ve Yüksek Planlama Kurulu Kararı taslağı hazırlanarak, pilot uygulamaya geçilecek.
YPK Kararı gereğince, İzmir Kalkınma Ajansı’na 18 milyon 148 bin 268 YTL ve Çukurova Kalkınma Ajansı’na 21 milyon 494 bin 805 YTL olmak üzere tahsis edilen toplam 39 milyon 643 bin 73 YTL ödenek, Ajansların çalışma programları ve bütçelerinin hazırlanmasından sonra DPT’ye sunulacak olan harcama programına göre serbest bırakılacak. Kuruluşlardan gelecek yatırım teklifleri değerlendirilerek bu konuda kuruluş yetkilileriyle yapılacak toplantılarla kuruluşların yatırım ödenekleri tespit edilecek.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |