59 milyar dolarlık borcunu ödemek için 6 ay öteleme talep etmesi dünya piyasalarını bile sarsan Dubai'nin ikon şirketi Dubai World dün bankalarla masaya oturdu. Borcunun yaklaşık yarısına denk gelen 26 milyar doları yeniden yapılandırmak için bankalarla görüşmeye başladığını duyuran şirket piyasaların da günler sonra sakinleşmesini sağladı. Avrupa yüzde 2'ye yakın yükselişler kaydederken, pazartesi günü çakılan ABD borsaları da güne yüzde 1'in üzerinde yükselişlerle başladı. İngiliz FTSE 100 endeksi yüzde 1,69, Fransız CAC40 yüzde 1,85, Alman DAX yüzde 1,91 yükseldi. Dow Jones yüzde 0,34 çıkış kaydetti. Dubai'nin devlete ait olması dolayısıyla ekonomisi için de gösterge olarak kabul edilen en büyük şirketlerinden Dubai World'ün borç ödemesinde erteleme istemesi sonrasında açılan risk primleri ise bir hafta sonunda ilk kez daralmaya başladı. Dubai'ye yatırım yapmanın riskini gösteren CDS tahvillerinin gösterge 10 yıllık ABD tahvilleri ile arasındaki getiri farkı 634 baz puanlardan dün itibariyle 596 baz puana kadar düştü.
Dubai World'un yeniden yapılandırmak istediği borçları arasında 6 milyar dolarlık "sukuk" olarak da bilinen İslami tahviller de yer alıyor. Dubai'den gelen iyi haberle özellikle Yunan bankaları ile emtia hisseleri yeniden değer kazanmaya başladı. Barclays, HSBC, Dautsche Bank ve BNP Paribas yüzde 1,6 ila yüzde 2,7 arasında yükselişler kaydederken, Dubai'nin borç krizi endişelerinden en fazla etkilenen hatta Türkiye'de de yatırımları bulunan Yunan bankaları EFG Eurobank ile National Bank of Greece (NBG) iyi haberlerle geri dönen risk iştahı sayesinde yüzde 5,3 ile yüzde 5,8 arasında değer kazandı. Şirket 59 milyar dolarlık borç yükümlülüğünün yaklaşık yarısı için ödemenin ötelenmesini talep ediyor. Uzmanlar ise Dubai olayının krizde ders olduğunu, merkez bankası müdahalelerinin bir yere kadar durumu kurtarabildiğini gösterdiğini düşünüyor.
İkinci Dubai sendromu Yunanistan'da olabilir
Öte yandan ikinci bir Dubai sendromunun da bu kez Yunanistan'da yolda olduğu konuşuluyor. Son bir kaç haftadır risk primlerindeki aşırı yükseliş ve devasa kamu borcu ile dikkat çekmeye başlayan Yunanistan'ın da Dubai benzeri bir borç krizinin eşiğinde olduğunu iddia eden Financial Times gazetesi 2009 başında Euro Bölgesi tahvilleri ile Yunan tahvilleri arasında aniden açılan spread farklarına dikkat çekti. O dönemde piyasalar, bundan önce Almanya Maliye Bakanı olan Peer Steinbrück'ün Euro Bölgesi'nin herhangi bir sorun olması halinde müdahalede bulunacağın açıklamasıyla rahatlamıştı. Ortada somut bir adım olmamasına ve AB antlaşmalarına uyum için bir girişimde bulunulmaması ve herhangi bir bütçe tahsisatı olmamasına rağmen bu söz piyasaların bir süre sakinleşmesini sağlamıştı. Ancak şimdi spreadler yeniden genişliyor. Ülkenin bütçe açığının bu sene gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 12,7'sine yükselmesi beklenirken, kamu borcuınun da GSYİH'ye oranının yüzde 135'ine yaklaştığı tahminler arasında.(referans)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...