Analistler, Abu Dabi'nin, toplam borcu 80 milyar doları bulan Dubai'nin sorunlarını çözerek krizi engelleyecek malî kapasiteye sahip olduğuna dikkati çekiyor. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 10'unu, doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 5'ini topraklarında barındıran Abu Dabi'nin 630 milyar dolarlık nakdi bulunuyor. Ancak son bir yılda Dubai'ye 15 milyar dolar kredi veren Abu Dabi'de yetkililer Dubai'nin borçlarına kefil olmada seçici davranacaklarını dile getiriyor.
Bazı borçların ticari, bazılarının yarı resmi nitelikte olduğunu belirten yetkililer, bu sebeple borçların ödenmesinde, Dubai'nin borç ve yükümlülüklerine göre, zaman ve yerine göre madde madde değerlendireceklerini vurguladı.
Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan emirliklerden biri olan Dubai'nin hızlı kalkınmasında önemli bir rol edinen Dubai World ile bu şirkete bağlı palmiye şeklindeki adaları inşa eden Nakheel şirketi, milyarlarca dolarlık borcunun ertelenmesini isteyeceğini açıklamışlardı. Hükümetin başındaki Dubai Şeyhi Muhammed Bin Raşit El Maktum'un sahibi olduğu Dubai World'ün, yaklaşık 60 milyar dolar borcu bulunuyor. Yedi yıldızlı Burj El Arab Oteli, alışveriş merkezleri ve abartılı yaşam tarzıyla ünlenen Dubai'nin toplam borcunun 80 milyar doları bulduğu ifade ediliyor. Finansal kriz neticesinde nüfus artışının durması, işten çıkarmalarla ters göçün başlaması ve 2009'da Dubai'de çok sayıda yeni binanın piyasaya arz edilmesi ile konut ve ofis kiralarında yüzde 30'lara varan düşüşler yaşandı. Borç erteleme talebi, finansal kriz korkularını canlandırmış ve ABD, Asya ve Avrupa borsalarında ciddi kayıplara yol açmıştı. Hükümetin arefe günü (perşembe) yaptığı açıklama Kurban Bayramı tatiline denk geldiği için Emirlikler ve bölge ülkeleri ile birlikte Türkiye'yi etkilemedi. Reyting kuruluşları Dubai'nin yakından izlendiğini ancak şu aşamada bir not indirimini düşünmediklerini belirtti. Analistler Nakheel'in, finansman kolu vasıtasıyla, mali durumunun, krizi emebilecek bir güçte olduğunu vurgularken, muhtemel krizde en çok İngiliz bankalarının olumsuz etkileneceği ifade ediliyor.
ABU DABİ'NİN 630 MİLYAR DOLARI VAR
Yedi emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'nin kaderini 1958 yılında İngilizler tarafından keşfedilen petrol rezevleri değiştirdi. 1962'de ilk petrol ihracatı başladı. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 10'unu, doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 5'ini topraklarında barındıran Abu Dabi, kişi başına düşen gelir açısından dünyadaki en zengin şehir unvanına sahip. Abu Dabi'yi El Nahyan ailesi yönetiyor. Emir de Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan. BAE'deki petrol rezervlerinin yüzde 95'ini elinde bulunduran Abu Dabi'nin nüfusu 1,8 milyon. Önümüzdeki yıllarda komşu adalar ve merkeze yakın banliyölerdeki projelerin tamamlanması neticesinde nüfusunun 2,6 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl yüzde 30'luk büyümeyle 142 milyar dolarlık milli gelire ulaşan Abu Dabi Emirliği'nin 630 milyar dolarlık nakdi bulunuyor. Basra Körfezi'nde 400 kilometre sahil şeridi bulunan, 200 adaya sahip Abu Dabi, 2030'a kadar altyapı projelerine 164 milyar dolar aktarmayı hedefliyor. Bu çerçevede 580 km hızlı tren demiryolu hattı, 340 km hafif raylı sistem hattı ve 130 km'lik metro ağı yapımı gerçekleştirilecek. Karayolları ile beraber raylı taşıma sistemi için hesaplanan maliyet toplamı 82 milyar dolar.(zaman)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |