Tüketicilerin alışveriş için interneti tercih etmesi, başta emlakçı ve oto galerileri olmak üzere, pazarlamacıları da internete yöneltti. Alıcı ve satıcıyı buluşturan sahibinden.com üzerinden bu yılın ilk 9 ayında 13 milyar dolarlık satış yapıldı. İnternet kullanıcıları, siteyi alışverişin yanı sıra ürün özelliklerini görmek ve fiyat mukayesesi için de kullanıyor.
Bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinden alışverişin hacmi her geçen gün artıyor. Malını satmak isteyenler ofis yerine sanal ortamı tercih ederken, tüketiciler de almak istediği ürün hakkında internette karşılaştırmalı değerlendirme yapabiliyor. e-ticaret sitelerinin verileri, internet üzerinde ticaretin artışını gözler önüne seriyor. sahibinden.com üzerinden gerçekleşen alım-satımlar, 2009 yılının ilk 3 ayında 3,5 milyar dolar, 2009 yılının ilk 6 ayında 9,1 milyar dolar oldu. Yılın ilk 9 ayında ise bu rakam 13 milyar dolara ulaştı.
Sitenin ismi araç ve emlak satışını çağrıştırdığı için en çok vasıta, ardından emlak satıldığını belirten sahibinden.com Yönetim Kurulu Üyesi Mert Aksoy, "2009 yılının ilk 9 ayında sitemiz aracılığıyla satılan vasıta sayısı 260 bin adet. Satış sayısına baktığımızda her 2 dakikada bir vasıta satılıyor." diyor. ÖTV indiriminin etkisiyle 2009'un ilk 9 ayında gerçekleşen otomobil satışlarına bakıldığında en yüksek rakama nisan ve mayıs aylarında ulaşılmış. Sahibinden.com sitesinde yalnızca vasıta yer almıyor. Sitede 2 bin 600 galeri, 2 bin 700 kadar da emlakçı bulunuyor. 400 kadar da alışveriş mağazası hizmet veriyor. 6 bin aktif mağazanın faaliyet gösterdiği sitede, tornacı da emlakçı da cep telefonu bayii de evde örgü ören bayan da mağaza açabiliyor. Bu dükkanlar açılırken vergi, ruhsat, işyeri açma belgesi gibi bürokratik işlemlere ihtiyaç duyulmuyor. Mağaza açabilmek için sahibinden.com'a üyelik ücreti ödenmesi yeterli oluyor. Üyelik ücreti ise açılacak dükkanın kategorisine göre değişiyor. Dükkan sahipleri 'güvenli e-ticaret' özelliğini kullanmadığı sürece 'mağaza kirası'nın haricinde bir ücret ödemiyor. Güvenli e-ticaret ise satın almadan sonra ödemenin sahibinden.com'a yapılması, mal teslim edilince ücretin hesaba geçirilmesi gibi bir yolu izliyor. Böylece alıcı da satıcı da kendini garantiye almış oluyor. Sitenin Yönetim Kurulu Üyesi Aksoy, "Vasıta ve emlakta güvenli e-ticaret hizmeti sunmuyoruz. Çünkü bunlarda alıcı ve satıcı yüz yüze görüşüp büyük meblağlar ödeyerek alışveriş yapıyor. Cep telefonu ve elektronik ürünler gibi alışveriş yapanların birbirini görmesi gerekmeyen, malın kargo ile gönderildiği durumlarda bu hizmet gerekebiliyor." bilgisini veriyor. Mert Aksoy, internet kullanıcılarının sahibinden.com'u alışveriş yapmanın yanı sıra ürün özelliklerine bakma ve fiyat mukayesesi yapmak için kullandıklarına dikkat çekiyor. Aksoy'un verdiği bilgiye göre, bu yılın ilk 9 ayında satılan emlak sayısı 105 bin adet. sahibinden.com'da en çok konutun satıldığı il ve ilçe İstanbul ve Kadıköy. Özellikle temmuz, ağustos ve eylül aylarında konut satışlarında önemli artış söz konusu. Konutun yanı sıra arsa satışlarında da artış gözleniyor.
Sitede bulunan alışveriş ana grubundan en çok satış cep telefonu ve bilgisayar kategorilerinde gerçekleşiyor. Bunlar aynı zamanda en çok aramanın da yapıldığı kategoriler. Eylülde ocak ayına kıyasla satılan cep telefonu sayısı yüzde 100, bilgisayar ise yüzde 50 artmış. Ekimde ocak ayına kıyasla satılan adetler yüzde 90 oranında artarken, ürünlerin ortalama fiyatı 500 lira civarında gerçekleşmiş. Satışı en çok artan ise oyun konsolları. Bu ürünün ilk 9 ayda satış oranı yüzde 150 artmış.
sahibinden.com, faaliyetlerinin artması üzerine bölge ofisleri oluşturmaya başladı. Ankara, İzmir, Antalya'dan sonra Trabzon'a da ofis açtı. Sırada Adana var. Bölge temsilcileri müşterilere ulaşıyor, problemleri çözüyor ve satışa destek veriyor. İstanbul'dan çağrı merkezi olan siteye telefonla da ulaşılabiliyor. Sitenin satış bölümünde 40, bölgelerde 15, İstanbul'da ise 25 personel çalışıyor. Telefonla ve sahada hizmet verenlerle birlikte personelin sayısı 140'ı buluyor.
En çok BMW aranıyor ucuz araç satılıyor
sahibinden.com Yönetim Kurulu Üyesi Mert Aksoy'un verdiği bilgiye göre sitede en çok aranan otomobiller sırayla BMW, Volkswagen, Renault, Opel, Ford, Fiat, Honda, Mercedes ve Peugeot. Her ay sahibinden.com'da 23,5 milyon kez BMW marka otomobil aranırken, en çok satılan araç modelleri Renault, Fiat, Ford ve Volkswagen. BMW ise satış listesinde yedinci sırada yer alıyor. Satılan otomobillerin ortalama fiyatı 17 bin 500-18 bin lira civarında.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...