TURKTIME / Çocuklar arasında kaygı son derece yaygındır ve çocukların büyük bir kısmı zaman zaman değişen derecelerde kaygı hissederler.
Yeni tip koronavirüs (Kovid 19) salgını öncesi yapılan araştırmalar, çocukların yüzde 7'sinin günlük işleyişini bozan teşhis edilebilir bir anksiyete bozukluğuna sahip olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmalarda, çocukların yüzde 20'sinin klinik bir bozukluk düzeyine yükselmeyen endişeli hissetme eğiliminin olduğuna yer verilmiştir. Ayrıca tüm çocuklar zaman zaman endişeli hissetiğide araaştırmalarda vurgulanmıştır.
Çocukların aynılığa ve öngörülebilirliği göz önüne alındığında, çocukları okuldan, arkadaşlarından ve sosyal etkinliklerden uzaklaştıran koronavirüs salgının çocukların kaygısı üzerinde derin bir etkisi olması şaşırtıcı olmamalıdır.
Koronavirüs salgını sonbaharda başlayacak olan yüz yüze eğitimi ne ölçüde etkilerse etkilesin, bu yıl okula dönüş salgın öncesi yıllardan farklı olacaktır. Bu yüzden kaygı, normalden çok daha fazla çocuk için zorlayıcı olacaktır. Kaygı, heyecan ve utangaçlık gibi diğer duygularla iç içe olabilir.
İşte ebeveynlerin, çocuklarının okula dönüş kaygısını azaltmaya yardımcı olması yakında başlayacak olan okul dönemine daha iyi bir başlangıç yapmaya teşvik etmek için atabilecekleri adımlar.
1. ANKİSİYETENİN GENEL BELİRTİLERİNİ ARAŞTIRIN
Çocuklarınıza okula geri dönme konusunda nasıl hissettiklerini sorun ve baş ağrısı, karın ağrısı, uyku sorunları, ısrarcı sorular, huysuzluk, çok uzak olaylarla ilgili aşırı endişe, okul ödevlerine odaklanma sorunları ve devam eden endişelere dikkat edin. Bu sorunlar basit mantıklı açıklamalarla hafifletilebilir.
Elbette, bunlardan herhangi birinin potansiyel olarak farklı birçok sorunun göstergesi olabileceğinden, ikinci bir adım atın. Çocuklarınızın düşünceleri hakkında konuşun, endişeli hissedip hissetmediklerini anlayın ve çözmeye çalışın.
2. ÇOCUKLARINIZI KAYGIYI AZALTAN AKTİVİTELERE TEŞVİK EDİN
Dışarıda arkadaşlarıyla oynaması ve hatta sadece takılması bile olumsuz duyguları azaltmanın güçlü yollarından biri olabilir. Açık havada, insanlar genellikle daha rahat hissederler. Planlanmamış bir şekilde, yani bir başkasının onlara neyi veya nasıl oynayacaklarını söylemeden oynamak, çocukların duyguları üzerindeki kaygıyı azaltmasına olanak tanır.
3. ÇOCUKLARINIZIN SALGINI ANLAMASINA YARDIMCI OLUN
Çocuklarınızı salgın ve salgın sonrası yaşam hakkında eğiterek etraflarında neler olup bittiğini anlamalarına yardımcı olacak kitaplar ve etkinlikler düzenleyin. Çocuklara neler olduğunu açıklamak için resim ve mizahı ön planda tutan yaşa uygun birkaç kitap verebilir veya birlikte okuyabilirsiniz.
4. AİLE AKTİVİTELERİNE ODAKLANIN
Çocukların aileleriyle kurdukları duygusal bağ, zor zamanlarda onların adeta psikolojik çapalarıdır. Günlük hayatın bu kadar değiştiği bir zamanda, aile ile vakit geçirmek belirsizlik için bir panzehir olabilir. Birlikte yürüyüşe çıkın, akşam yemeği yiyin veya oyunlar oynayın.
5. DiİKKAT DAĞINIKLIĞINI BENİMSEYİN
Dikkatin dağılması endişe edilecek bir durum değildir. Çocuklar çok endişeli olduklarında, ilgi çekici bir program izlemenin veya komik bir kitap okumanın kendilerini daha sakin hissetmelerine nasıl yardımcı olabileceği hakkında onlarla konuşun.
6. GEREKTİĞİNDE PROFESYONEL DESTEK ALIN
Çocuğunuzun kaygısı uykuyu, yemek yemeyi, sosyalleşmeyi veya okula devam etmeyi engelliyorsa ve birkaç günden fazla devam ediyorsa, çocuk doktorunuzu veya aile doktorunuzu arayıp neler olup bittiğini bildirmek iyi bir fikirdir.
Herhangi bir okula dönüş sezonu olduğu gibi, kendinizi defter, kalem, sırt çantası gibi alışveriş yaparken bulabilirsiniz. Ancak bu yıl, salgın dönemi sonrası olduğu için çocuklın varsa kaygılarını gidermenin çabası ön planda olmalı. Basit önlem veya önlemler almak ve gerektiğinde müdahale etmek, çocuklarınızı harika bir okul dönemi yaşamasını sağlayabilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...