16. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği tarafından 15-19 Ekim 2014 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi. Bilimsel kongreler içinde en fazla ilgi çeken ve takip edilen kongreye, her yıl olduğu gibi bu yıl da 3 bin 250’yi aşkın sayıda uzman doktor katıldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Batı
Afrika’da Mart ayında baş gösteren Ebola salgını yüzünden bugüne kadar 8 bini aşkın vakadan yarısı hayatını kaybetti. Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, “BM ve Dünya Sağlık Örgütü gibi büyük toplulukların salgını durdurma çabaları halen sonuç vermedi. Hastalık şimdilik Batı Afrika’da 5 ülkede sınırlı” dedi.
Resmi bir tedavi yok!
Günümüzde Ebola hastalığının resmi bir tedavisi yok. Hastalığın öldürücü olmasından dolayı ABD’de geliştirilmekte olan ZMapp isimli bir ilaç çaresizce hastalığın tedavisinde deneniyor. Bu ilacın içerisinde virüse karşı etkili olacak çeşitli antikorlar mevcut. Ayrıca, Ebola virüsüne karşı geliştirilen aşının güvenlik deneyleri insanda yapılmaya başlandı. İlk denemesi 18 Eylül’de İngiltere’de gerçekleştirilen aşının şimdilik ciddi bir yan etkisi gözlenmedi.
Şüphe duyuyorsanız temastan kaçının!
Türkiye’de şu anda endişe edilecek bir durumun olmadığını belirten uzmanlar özellikle Ebola virüsünün olduğu bölgelere seyahat edecek kişilere şu önerilerde bulundu.
- Alkol bazlı el dezenfektanları ile elinizi sık sık dezenfekte edin.
- Özellikle hasta kişilere (ateşli, halsiz, kanaması olan..) ve onların çıkartılarına (tükürük, salya, kan, kusmuk, idrar, dışkı vb.) dokunmayın
- Hasta kişilerin şahsi eşyalarına, cesetlerine dokunmayın
- Özellikle maymun ve yarasa gibi hayvan etlerini yemeyin bu hayvanların ne canlılarına ne de ölüleriyle asla temas etmeyin.
- Ebola hastalığının tedavisi yapılan hastanelere gitmeyin
- Riskli bölgede yaşarken ateşiniz çıkarsa (>38,6°C), baş ağrısı, halsizlik, ishal, karın ve kas ağrısı veya kanama gibi belirtiler ortaya çıkarsa hemen tıbbi yardım için hastaneye başvurun.
- Eğer bu belirtileri gösterirseniz lütfen kimseye temas etmeden hatta mümkün mertebe etrafa dokunmadan virüsten süphelendiğinizi belirterek en yakın hastaneye ulaşın.
- Eğer sizde de hastalık ortaya çıkarsa son 10 gün içerisinde kimlerle temas ettiğinizi ne gibi belirtiler olduğunu sağlık personeline bildirin.
Kanama, ishal yüksek ateş
Ebola’nın ilk belirtisi kanamalı ateş! Bu açıdan yol açtığı klinik tablo ülkemizde de görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)ne benziyor. Hastaların vücut sıcaklıkları 38,6°C’yi geçer. Halsizlik, şiddetli baş ağrısı, kas ağrısı, ishal, kusma ve karın ağrısı sıklıkla tabloya ekleniyor. Hastalığa yakalananların vücutlarının çeşitli yerlerinde kanamalar ortaya çıkıyor. Bunlar ağızdan, burundan veya kulaktan ya da deri altına morarma ve şişme olarak seyrediyor.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...