Ezacıların kepenk kapatma eylemi vatandaşları mağdur etti. Doktorların reçetelere yazdığı ilaçları almak isteyen vatandaşlar nöbetçi eczane aradı.
İlaç fiyatlarında yapılan indirim vatandaşı memnun ederken, eczacıların eylem yapmasına neden oldu. Fiyat indiriminden önce stokladıkları ilaçlar nedeniyle zarara uğradıklarını belirten eczacılar bugün işyerlerini açmadı. Kapılarına "Bugün kapalıyız yarını bilmiyoruz" şeklinde yazılı siyah afiş asan eczacılar zararlarının karşılanmasını istiyor.
Eczacıların zarara uğradıkları gerekçesiyle yaptığı eylem vatandaşları mağdur etti. Doktorların reçeteye yazdığı ilaçları almak için eczanelere yönelen vatandaşlar kapalı kepenklerle karşılaştı. Bir süre şaşkınlık yaşayan vatandaşlar, nöbetçi eczane afişlerini incelemeye başladı. Adresleri elindeki kağıtlara kaydeden vatandaşlar eczane aramaya başladı. Bazı vatandaşlar eczacıların eylemini haklı bulurken bazıları da "Böyle hak aranmaz. Bizler mağdur oluyoruz." diyerek duruma tepki gösterdi.
Öte yandan açık tutulan nöbetçi eczanelerde reçete yoğunluğu olduğu gözlendi. Nöbetçi eczacılar zaman zaman sistemin gitmesiyle yoğunluğun daha da arttığını söyledi.
TEB BAŞKANI: NÖBETÇİ ECZANELERİN DIŞINDA TÜM ECZANELER KAPALI
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, bugün Türkiye'de nöbetçi eczanelerin dışında tüm eczanelerin kapalı olduğunu bildirdi.
Çolak ve beraberindeki bir grup eczacı, Çukurambar semtindeki bir eczaneye gelerek temsili olarak kepenk indirdi.
Çolak burada yaptığı açıklamada, bugün Türkiye'de nöbetçi eczaneler dışında tüm eczanelerin kapalı olduğunu söyledi
TEB'in aldığı karara eczacıların uyup uymadığının görüldüğünü ifade eden Erdoğan Çolak, vatandaşla eczacıları karşı karşıya getirmek isteyenlerin bu amaca ulaşamadığını söyledi.
Erdoğan Çolak, ''Gerçekten sorunlarımızın çözülmesiyle ilgili bir günlük kapatma eylemi diyoruz. 11-12-13 Aralıkta TEB Büyük Kongresi toplanıyor. Bu kongre, hükümet, sorunlarımız konusunda herhangi bir adım atmazsa gerekli radikal tedbirleri alacaktır.'' diye konuştu.
Eylemin bir güne özgü 'uyarı eylemi' olduğunu vurgulayan Çolak, bundan sonraki eylemelerin ''uyarı'' değil, ''sonuç eylemi' olacağını dile getirdi.
Çolak, bir soru üzerine eczacılarla ilgili alınan kararın sonucunda Türkiye'de bir yılda 7 bin eczanenin kapatılmasının söz konusu olduğunu söyledi. Erdoğan Çolak, TEB'in 24 bin üyeli bir örgüt olarak, üyelerinin üçte birinin iş yerlerinin kapanmasına tahammül edemeyeceğini kaydetti. Çolak, Bu durumun genel kurula etki edeceğini ve oradan sonuç alıcı kararlar çıkacağını söyledi.
Eczacıların, vatandaşları mağdur etmeyeceğini vurgulayan Çolak, bugünkü nöbetçi eczane sayısının diğer günlerden 2-3 kat daha fazla olduğunu söyledi.
Çolak, zararlarının karşılanmasıyla ilgili eczacıların taleplerinin bir kaç katının sanayicilere verildiğini, bunun sanayicilere bir anlamda örtülü bir zam olduğunu söyledi.
Çolak, ''Sorunu bizimle çözmeyi tercih etmediler. Biz zararlarımızın karşılanması konusunda bu güne kadar devletin yardımını alamadık. İlaç fiyat kararnamesi ve ona açıklık getiren genelge olmasına rağmen dün Sayın Bakan '3 tane dernekle bunun imza altına aldığını' söylüyor'' diye konuştu.
Bir gazetecinin Resmi Gazete'de yayımlanan genelgenin bazı ilaçlarda iskonto uygulanmasını öngördüğünü anımsatarak, bunun eczacıları etkileyip etkilemeyeceğini sorması üzerine Çolak, Türkiye'de 7-8 bin çeşit ilaç olduğunu, bunların yaklaşık 3 bin tanesine iskonto uygulanabildiğini söyledi.
Erdoğan Çolak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile yaptıkları görüşmeden sonuç alamadıklarını da kaydetti.
''Radikal önlemler ne olacak?'' şeklindeki soruya Çolak, şu yanıtı verdi:
''Bizim 320 delegemiz var. Bu konu bizim için yaşamsal önem taşıyor. Genel kurullarımız çok hararetli geçiyor. Bu nedenle her türlü karar alınabilir, sürekli kapatma olabilir, sözleşme feshi olabilir. Ama ben şu anda böyle bir açıklama yaparak kurul üyelerini oraya yönlendirmek istemiyorum. Benim isteğim konu, genel kurulda özgürce tartışılsın gerekli kararlar alınsın.''
Eczanelerin camlarına ''Teker teker kapanacaktık, hep beraber kapandık'', ''Bugün kapalıyız, yarını bilmiyoruz'', ''Eczacılar olarak emeğimizle mesleğimizle çalışanlarımızın ekmeğiyle çocuklarımızın geleceği ve hastalarımızın sağlıyla oynanmasına izin vermeyeceğiz'' sözlerinin yer aldığı dövizler asıldı.
TÜKETİCİLER BİRLİĞİ: KEPENK KAPATMA EYLEMLERİ İNSAN HAKLARINA AYKIRI
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, son ilaç fiyat kararnamesinin yürürlüğe gireceği bugün nöbetçi eczaneler dışında Türkiye'de tüm eczanelerin kapalı olmasının, hem insan haklarına hem de tüketici haklarına aykırı olduğunu savundu.
Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaç fiyatlarındaki iskontonun artırılmasını protesto etmek için dün iş yerlerinin anahtarlarını SGK İl Müdürlükleri önüne bırakan eczacıların, bugün de iş yerlerini açmayarak eylemlerini sürdürecek olmalarını doğru bulmadığını söyledi.
Eczanelerin bu eylemle haksız bir şekilde vatandaşı zor durumda bırakacağını öne süren Dinç, nöbetçi eczanelerin sayısının artırılacak olmasının aksaklıkları gideremeyeceğini, eylemin vatandaşla eczacıları karşı karşıya getirebileceğini belirtti.
Bugün özellikle kronik rahatsızlığı olan hastaların eylem nedeniyle mağdur olacağını ifade eden Dinç, ''Hem insan haklarına, hem de tüketici haklarına aykırı bir durum söz konusu. İnsanların sağlıklarını koruma hakları ellerinden alınıyor. Sağlıkla oyun olmaz'' diye konuştu.
Dinç, eczacıların raflarındaki ve stoklarındaki ilaçlarda fiyat farkından dolayı ortaya çıkabilecek her türlü zararın ilaç sanayi tarafından karşılanacağının açıklanmasına karşın eyleme gitmelerinin yanlış olduğunu vurguladı.
-''ECZACILARIN ASIL SIKINTISI STOK DEĞİL''-
Eczacıların asıl sıkıntısının fiyatların geri çekilmesiyle birlikte ortaya çıkacak ciro ve kar kaybı olduğunu savunan Dinç, şunları kaydetti:
''Eczaneler 'stok zararları'nı gerekçe göstererek eyleme gidiyorlar. Aslında birçok eczanenin ilaç stoku yok. Ne zaman ilaç alacak olsanız 'depodan getiriyoruz' diyorlar. Piyasada çok satılan bazı ilaçlar ve jenerik ilaçlar dışında çoğu ilaçtan raflarda bir kaç tane bulunduruluyor. Zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı raflarda ve stoklarda bulunan ilaçlardan doğan zararın ilaç sanayisi tarafından karşılanacağını açıkladı. Ancak eczaneler eylemlerine yine son vermedi. Bu nedenle sıkıntının stoktan değil, ciro ve karlarının düşmesinden kaynaklandığı açık.
Örneğin eskiden 100 bin lira ciro yapan bir eczane 20 bin lira kar ederken, şimdi 50 bin lira ciro yapacak ve 10 bin lira kar edecek. Kar oranlarında değişen bir şey olmayacak, eczacıların asıl sıkıntısı daha az para kazanacak olmalarıdır.''
-TÜM ÜLKENİN YARARINA-
Düzenlemenin tüm ülkenin yararına olduğunu belirten Dinç, ''Özellikle antibiyotikler ve bazı kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar çok pahalı. Bu ilaçlarda düzenlemeyle önemli oranda indirim sağlanacak. Herkesin SGK'lı olmadığını düşünürsek, faydayı daha iyi anlarız'' dedi.
Dinç, şöyle devam etti:
''Sağlıkta dönüşüm süreci yaşıyoruz, bundan geri dönüş yok. İlaç fiyatlarının düşürülmesi lazım. Hindistan ve Çin'de aynı ilaçlara insanlar neredeyse bedavaya sahip olurken, Türkiye'de kat kat fazla para ödeniyor. Burada indirimin değil, ilaçların neden bu kadar pahalı satıldığının konuşulması lazım.''
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...