IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, dünya ekonomisinin gidişine ilişkin umutlu konuşurken ekonominin durumunu "Başlık: Daha güçlü ama kırılgan. Daha güçlü çünkü, birkaç gün içinde yayımlayacağımız tahmin, iyi haberi, toparlanmanın kayda değer ölçüde, beklenenden daha hızlı olduğunu gösteriyor, fakat hala kırılgan. Çünkü dünyanın bir çok kısmında toparlanma hala kamu harcamalarıyla destekleniyor ve özel talep hala bir hayli zayıf" diye özetledi. İşsizlik sorunu konusunda hükümetleri uyaran Kahn, "Şu anda büyük bir çalışma krizinin hala tam ortasındayız ve en kötü olasılıkla hala gelmedi. ABD ve Avrupa’da işsizlik oranları yüzde 10’lara yaklaştı ve daha da yükselebilir. Dünyanın diğer bölgelerinde de işsizlik oranları yüksek, belki bu kadar yüksek değil ama yüksek ve çalışma krizinin tek ekonomik sorun olmadığını aklımızda tutmalıyız. Bu aynı zamanda bir çok ülkede sosyal güvenlik ağlarının etkinliğini test eden sosyal bir sorun" diye konuştu.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, New York’ta kurumun diğer yöneticileriyle birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek dünya ekonomisinin gidişine ilişkin umut verdi. Kahn, "Başlık: Daha güçlü ama kırılgan. Daha güçlü çünkü birkaç gün içinde yayımlayacağımız tahmin, iyi haberi, toparlanmanın kayda değer ölçüde, beklenenden daha hızlı olduğunu gösteriyor, fakat hala kırılgan. Çünkü dünyanın bir çok kısmında toparlanma hala kamu harcamalarıyla destekleniyor ve özel talep hala bir hayli zayıf" dedi.
Toparlanmanın çeşitli bölgelerde değişik hızlarla seyretmesinin ilgi çekici bir nokta olduğunu, özellikle Asya’daki yükselen piyasalarda "işlerin bir hayli iyi gittiğini" ve Asya ülkelerinin önde gittiğini belirten Kahn, "Gelişmiş ekonomilerde toparlanma, bu ülkelerdeki hükümet desteğine bağlı olarak daha yavaş ve bu bizim özel sektörde sürdürülebilir bir toparlanmanın açık sinyalleri görülünceye değin deste politikalarının korunmasına ilişkin görüşümüzün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yani küresel toparlanma ülke ülke, özel sektör ve kamu desteğinden gelen bölümleri olan bir şey ve elbette özel talep yeterince güçlü olana değin sürdürülebilir bir toparlanmanın gerçekten meydana geldiğini söyleyemezsiniz" diye konuştu.
Destek önlemlerinden çıkışın zamanlamasının önemine dikkat çeken, bu önlemlerden geç çıkılmasının borç sürdürülebilirliği açısından maliyetli olacağını belirten Kahn, bunun gelecek için sınırlamalar anlamına geldiğini bildirdi. Büyüme rakamlarına kanıp desteklerden erken çıkışın yanlış olacağını, çünkü bu rakamların özel sektördeki toparlanmaya dayanmadığını kaydeden Kahn, şu açıklamaları yaptı:
-Ayrıca şu anda büyük bir çalışma krizinin hala tam ortasındayız ve en kötü olasılıkla hala gelmedi. ABD ve Avrupa’da işsizlik oranları yüzde 10’lara yaklaştı ve daha da yükselebilir. Dünyanın diğer bölgelerinde de işsizlik oranları yüksek, belki bu kadar yüksek değil ama yüksek ve çalışma krizinin tek ekonomik sorun olmadığını aklımızda tutmalıyız. Bu aynı zamanda bir çok ülkede sosyal güvenlik ağlarının etkinliğini test eden sosyal bir sorun. Bu ülkelere göre aylar boyu sürebilecek iş krizi nedeniyle krizin tümüyle arkamızda kaldığını söyleyemiyoruz, bunu söylemekten uzağız. Bize göre hükümetler bunu ciddiye almalı, bu şu anlama geliyor teşviklerin bir bölümünün istihdama yönlendirilmesi. Kimileri şimdiden bunu planlıyor. Bir yıl önceden teşvikleri tasarlayan diğerlerine ise önerimiz kaynaklarının bir bölümünü 2010’da, şimdiden kararlaştırılan harcamalar yerine bu istihdama destek verecek yollara transfer etmeleridir.
-Şimdi 2010’dayız ve 2010 bizim için dönüşüm yılı olmak zorunda. Bu ne anlama geliyor? Düzenleme alanındaki, ekonomik politikalardaki ve yönetişimde bu krizle birlikte geride bıraktığımız başarısızlıklarımıza hitap edecek küresel bir projeyi tamamlamak zorundayız. Yapacak çok iş var. Bu kesinlikle finansal sektörle birlikte başlamalı ve finansal sektörde krizden alınan dersler açıktır, düzenleme ve denetleme daha güçlü olmak zorundadır. Daha güçlü değil, daha akıllı da olmak zorundadır. Konu düzenlemeye yeni katmanlar ekleme konusu değildir, gerçekten bu tür krizlerden sakınmaya yardımcı olacak "düzenleme’lere sahip olma konusudur.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, gereksinim duyulan düzenleme ve denetleme değişiklikleri konusunda politik ivmenin, kriz yavaşça ortadan yok olurken yavaşlaması sorunuyla karşı karşıya bulundukların da bildirdi. Kahn, "Umarım altı ay boyunca hükümetler ve politika yapanlar krizin kökenlerini ve bir risk bulunduğunu unutmazlar" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...