Otomotiv sektörü strateji belgesi üzerindeki çalışmalarda sona yaklaşılırken, elektrikli otomobillere sağlanacak vergi teşvikleri konusunda da altyapı hazırlandı. Elektrikli araçların motor güçleri kilovat bazında sınıflandırıldı ve gösterge olarak, yüzde 37-84 arasında özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi tutuldu. Ancak belirlenecek teşvik politikası çerçevesinde Bakanlar Kurulu bu oranları sıfıra kadar indirmeye yetkili olacak. Bakanlar Kurulu’nun vergi oranını indirme yetkisini, strateji belgesinin son şeklini almasından sonra kullanacağı bildirildi.
GÜCÜ YÜKSEK OLAN YÜKSEK VERGİ ÖDER
Buna göre, ÖTV oranı motor gücü 85 kilovata kadar olan araçlarda yüzde 37; motor gücü 85-120 kilovat arasında olanlarda yüzde 60, motor gücü 120 kilovatı geçenlerde yüzde 84 olarak belirlendi. Sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olan elektrikli araçlarda ise yüzde 10 ÖTV uygulanacak. Halen normal araçlarda silindir hacimleri üzerinden vergi alınıyor. Silindir hacmi 1600’den az olanlarda yüzde 37, silindir hacmi 1600-2000 arasında olanlarda yüzde 60, silindir hacmi 2000’i aşanlarda ise yüzde 84 oranında ÖTV alınıyor. Dokuz kişilik oturma yeri olan araçlarda ise yüzde 10 oranı uygulanıyor.
MOTOR GÜCÜNDEN VERGİ ELEKTRİKLİYE CEZA GİBİ
Her ne kadar Bakanlar Kurulu değiştirme yetkisine sahipse de, elektriklilerin motor güçlerine göre vergilendirilmesi bir teşvikten çok cezaya benziyor. Öneride 85 kW bir aracın ÖTV’sinin % 60, 120 kW’yi geçenlerin ise % 84 olacağı belirtiliyor. Ancak bugün bu güç oranları benzinli araçlarda, yüzde 37 oranında vergilendirilen 1.4 ve 1.6 litre araçlardan alınabiliyor. Bu durumda gücü yüksek benzinliden düşük, aynı güçteki elektrikliden ise yüksek vergi isteniyor.
Ahmet Kıvanç-HT EKONOMİ
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |