Enerji sektöründe derinleşen finansman krizi devleti, yıllık yüzde 30 gibi yüksek oranlı faiz kapanına itti. Devletin, özel sektöre elektrik borcu 1.5 milyar TL'ye gidiyor. Devlet, geciktiği her ay için aylık yüzde 2.5, yıllık yüzde 30 gibi yüksek oranlı faiz ödüyor.
Türkiye, Ege'de 13 ili karanlığa boğan kesintinin ardından elektrikte, 'borsa' olarak da nitelendirilen Piyasa Mali Uzlaştırma Sistemi'ne (PMUM) geçti. Özel sektör elektrik üreticileri, serbest piyasa koşulları gereğince ürettikleri elektriği devlete, diğer bir deyişle Türkiye Elektrik İletim AŞ'ye (TEİAŞ) satmaya başladı.
Enerji KİT'lerinin yaşadığı finansman krizi nedeniyle zor günler geçiren TEİAŞ, son 2 aydır özel sektöre parasını ödeyemiyor. TEİAŞ'ın, özel sektöre olan borcu 1 milyar TL'yi aştı. Şirketler, mayıs ayının faturasını da kesmeye hazırlanıyor. Bu faturayla birlikte devletin borcunun, 1 milyar 400 milyon TL düzeyine ulaşacağı hesaplanıyor.
KREDİ İLE ÇALIŞILIYOR
Özel sektör, tahsilat yapamadığı için TEİAŞ'tan aldığı güvenceyle bankalardan ve özel finans kuruluşlarından yüksek faizlerle kredi kullanıyor. İşletmeyi döndürüyor, elektrik üretimine devam ediyor. Özel sektörün bankalardan aldığı kredinin faizi, dönüp dolaşıp yeniden devlete fatura ediliyor.
Enerji Bakanlığı ve TEİAŞ'tan alınan bilgiye göre devlet, zamanında yapmadığı ödemeler için elektrik üreticilerine, aylık yüzde 2.5, yıllık yüzde 30 gibi şok faiz ödemek zorunda kalıyor. Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, faizin yüksekliğine ilişkin soru üzerine, "Evet, yüksek.
Amme Alacaklarının Tahsili Usulüne İlişkin Kanun çerçevesinde faiz uygulanıyor. Biriken borcu, yıllık yüzde 30 faizle ödüyoruz. Elbette bunun döndürülmesi zor" dedi. Özel sektör elektrik üreticilerinin devletten tahsilat yapamamaları sorunu bir süredir gündemde bulunuyor. Daha önce de sektör temsilcileri bu sorunu eski bakana iletmişlerdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |