OECD, Avrupa Birliği Komisyonu’nun katkısıyla öğretmenler ve eğitimle ilgili bir araştırma yayımladı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 23 ülkeyi kapsayan ve TALIS adı verilen rapor, eğitim kalitesini düşüren ana sorunların teşvik önlemlerinin eksikliği ve sınıflarda yaşanan sorunlar olduğunu gösteriyor.
Devamsızlık, okula geç gelme, kabalık ve fiziksel şiddetin, farklı oranlarda da olsa her ülkenin karşı karşıya olduğu en önemli sorunlar arasında bulunduğuna dikkat çekilen çalışma, Türkiye açısından en önemli sorunlardan birinin “nitelikli öğretmen açığı” olduğunu gözler önüne seriyor.
Nitelikli öğretmen açığının en fazla olduğu ülke yüzde 78.1’le Türkiye olurken, bu alandaki TALIS ortalaması yüzde 37.5 olarak belirlendi.
Kadın öğretmen çok az
Türkiye’deki bir başka önemli sorun da, kadın öğretmenlerin sayısının azlığı. Türkiye, kadın öğretmen (yüzde 52) ve kadın okul müdürü (yüzde 8.8) oranında da listenin son sırasında yer alıyor.
Öğretmenlerin profesyonel gelişim çalışmalarına katılımının en düşük olduğu ülkenin de Türkiye olduğunun kaydedildiği çalışmada, bu durum endişe kaynağı olarak gösteriliyor. Belgeye göre en fazla profesyonel gelişime ihtiyaç duyan ülke de Türkiye...
Çalışma, Türkiye’de okul otonomisinin düşük olduğunu da ortaya koyuyor. Öğretmen alımından derslerin içeriğinin belirlenmesine, kullanılacak kitapların seçiminden hangi derslerin verileceği konusuna kadar TALIS ortalamalarının altında kalan Türkiye’de, okulların otonom oldukları belli başlı konular “okul bütçesinin belirlenmesi ve dağıtımı” ile “okula öğrenci kabulünün onaylanması” olarak sıralanıyor.
En genç öğretmenler Türkiye’de
Çalışma en fazla genç öğretmenin de Türkiye’de görev yaptığını ortaya koyuyor. Belgeye göre Türkiye’de 30 yaş altında olan öğretmenlerin oranı yüzde 44... 40 yaş altındaki öğretmenlerin oranı ise yüzde 80...
En kalabalık okulların bulunduğu ülkeler sıralamasında Malezya 1046, Portekiz 800.8 ve Türkiye 795.5 öğrenci ortalamasıyla ilk üç sırayı oluşturuyor.(milliyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...