Mısır doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak olan proje çerçevesinde önümüzdeki yıl başlanması gereken aktarımın 2010 yılına kadar gecikebileceği bildiriliyor.
Mısır’dan her sene 8 milyar metreküp doğalgaz almayı planlayan Türkiye’nin planları söz konusu gecikmeyle altüst oldu. İç pazardaki talep artışının bir bölümünü Mısır gazıyla kapatmayı düşünen Ankara şimdi ciddi bir arz sorunuyla karşı karşıya.
Mısırlı yetkililerin doğalgaz konusunda net bir açıklama yapmaması Ankara’da ciddi bir endişe yarattı. Özellikle İsrail’in de doğalgaz konusunda Mısır’la masaya oturması, Nabucco projesinin önemli bir ayağının tehlikede olması anlamına geliyor.
Doğalgaz boru hattını Suriye’den geçecek olan 230 kilometrelik kısmının daha ihaleye bile açılmaması ve Mısır’dan bu konuyla ilgili dokümanların gelmemesi sorunun oldukça büyük olduğunu gösteriyor.
Türkiye geçtiğimiz günlerde de Rusya’nın alternatif boru hattı projeleri nedeniyle büyük hayal kırıklığına uğramıştı. Türkiye’nin Avrupa pazarlarında İran gazı ve Hazar petrollerini taşıma girişimi karşısında atak yapan Rusya, Mart ayında Burgaz (Bulgaristan) ile Dedeağaç (Yunanistan) arasında yapılacak boru hattı anlaşmasına imza koydu. Geçen ay da Türkmenistan ve Kazakistan ile Hazar Denizi'nin çevresine yeni bir doğalgaz boru hattı döşenmesi için yeni bir ortaklık kurdu. İki hafta önce de Gazprom ile İtalyan Eni, Karadeniz'in altından 900 kilometre uzunluğunda boru hattı geçirmek için el sıkıştı.
Uzmanlar, bu adımların Ankara'nın AB'ye üyelik sürecinde en önemli kozlarından biri olan 'güvenli enerji koridoru' iddiasına zemin kaybettirebileceği görüşünde.
ANF
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...