Akaryakıt şirketlerinin 20 Haziran’a kadar verilen sürede fiyat indirmeyip perşembe günü yapılacak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) toplantısında alınacak karar merakla beklenirken, tüketiciye milyarlar kaybettiren bir yıllık ihmal ortaya çıktı.
Rekabet Kurulu’nun (RK), EPDK’nın, akaryakıt şirketlerine haziran ayı başında verdiği ‘fiyatlarınızı düşürün muhtırası’ ile birlikte gündeme gelen akaryakıt fiyatlarında tavan fiyat uygulanmasına ilişkin bir yıl önce karar aldığı belirlendi.
Rekabet Kurulu’nun, söz konusu kararını EPDK’ya gönderdiği ancak EPDK’nın, kararı işleme koymadığı belirlendi. Tavan fiyatındaki bir yıllık gecikme, tüketicinin akaryakıta milyarlarca liralık fazladan ödeme yapmasına neden oldu.
Rekabet Kurulu, akaryakıt fiyatlarına tavan fiyatı uygulanmasına ilişkin kararını, geçtiğimiz yıl temmuz ayında aldı kasım ayında da akaryakıt raporuyla gündeme geldi.
Rekabet Kurulu Başkanı Nurettin Kaldırımcı başkanlığında 24 Temmuz 2008 tarihinde toplanan Kurul, akaryakıt raporunu değerlendirerek, akaryakıt sektörü ile ilgili olarak iki karar aldı. Bu kararlardan ilki, yeterli delil olmadığı için akaryakıt şirketleri hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığını içeriyor. Kurul’un akaryakıt şirketleri ile ilgili ikinci kararında ise, sektörün rekabetçi bir yapıda olmadığı belirtilerek, rekabetçi yapı sağlanıncaya kadar EPDK’nın ‘tavan fiyatı uygulama’ yetkisini kullanması öngörülüyor.
PERŞEMBE TOPLANACAK
Geçen yıl temmuzdan bu yana şunlar yaşandı: Rekabet Kurulu, akaryakıt fiyatlarına tavan fiyat getirilmesi konusunda yetki sahibi olmadığı için aldığı kararı EPDK’ya gönderdi. Rekabet Kurulu’nun kararını alan EPDK, akaryakıt fiyatları ile ilgili görüşmelere başladı. Ancak bu görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. Bunun üzerine EPDK, akaryakıt şirketlerine mayıs ayı sonunda muhtıra vermek zorunda kaldı. EPDK’nın akaryakıt şirketlerine verdiği 20 günlük süre de 20 Haziran tarihinde doldu. EPDK, perşembe günü yapacağı toplantıda, akaryakıt fiyatlarına tavan fiyat uygulanıp uygulanmayacağını kararlaştıracak.
Oy birliğiyle karar verildi
Rekabet Kurulu’nun, akaryakıta tavan fiyat getirilmesini düzenleyen Petrol Piyasası Kanunu’nun 10. maddesi ile ilgili aldığı karar şöyle: ‘5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 10. maddesinde öngörülen ve akaryakıt fiyatlarının düzenlemesi ile ilgili olarak, verilen yetkilerin kullanılabilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu görüş yazısı gönderilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.’
Yıldız: Akaryakıtçılar makul bir kár belirlerse tavan fiyata gerek kalmaz
Enerji Bakanı Taner Yıldız, dağıtım şirketlerinin tüketicilere sattıkları akaryakıtta makul bir kár belirlemeleri halinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) tavan fiyat uygulamasının gerekmeyeceğini söyledi. Yıldız, Irak Elektrik Bakanı Kareem Wahid Hassan ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, şunları söyledi:
‘Geçen hafta Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım Limited Şirketi, akaryakıtta 8-9 kuruşluk indirim yaptı. Bunlar dağıtım şirketlerinin bayilerle beraber kendisine tanınan kár marjlarıyla alakalı yaptıkları tasarruflar olacak. EPDK’nın da istediği zaten tüketiciler lehine vatandaşların lehine serbest piyasanın herhangi bir müdahalesine yol açmaksızın yalnızca tüketicilerin haklarını korumak adına yapılan idari bir karar. Kurul perşembe günü toplanacak ve kararını verecek.
Makul bir düzeyde dağıtım şirketleri bayilerle beraber kárını mutlaka tekrar hesap edecek ve vatandaşın lehine tasarrufunu kullanacaktır. Dağıtım şirketleri makul bir kár belirlerse EPDK’nın tavan fiyat uygulamasına gerek kalmaz.’
RK Başkanı Kaldırımcı ceza verilmesini istemiş
Rekabet Kurulu’nun akaryakıt fiyatlarına tavan getirilmesine ilişkin kararın alındığı toplantıda kararlara Rekabet Kurulu Başkanı Nurettin Kaldırımcı’nın yetersiz bularak itiraz ettiği belirlendi. Karara muhalefet şerhi koyan Kaldırımcı, karşı oy yazısında ‘İlgili firmaların uyumlu eylem görüntüsü veren, rekabetçi yapı ve işleyişe aykırı uygulamalara son vermelerini temin için gerekli tedbirleri almaları Kurul tarafından karara bağlanabilirdi’ dedi.