EPDK, 1 Haziran'da yaptığı duyuru ile akaryakıt şirketlerinden fiyatları en yakın erişilebilir piyasa şartlarına çekmesini istemişti. 20 günlük süre veren Kurul, şirketlerin yüksek kârdan feragat etmemesi üzerine tavan fiyat uygulamasına geçmişti.
Uluslararası petrol fiyatlarını ve döviz kurlarını dikkate alan Kurul, 3,21 TL'den satılan 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatını 28 Haziran'da 3,05 liraya, 4 Temmuz'da da 2,96'ya düşürdü. Motorinde de benzer şekilde indirim yapıldı. Böylece sürücüler, deposunu 10-15 lira daha ucuza doldurmaya başladı. Enerji Üst Kurulu, tavan fiyat uygulamasıyla ana dağıtıcı ve bayilerin kâr marjını litrede benzin için 25, motorin için 30 ve kırsal motorin için 27,5 kuruş olarak belirledi. EPDK'nın rafineri şirketi Tüpraş'ı tavan fiyat uygulaması dışında tutması ise tepkilere yol açmıştı. Uygulama 2 ay sürecek.
Akaryakıt dağıtıcıları ve bayiler, kendilerine belli oranda kâr marjı bırakılmasına rağmen tavan fiyata sert tepki gösteriyor. Kararın gözden geçirilmesini isteyen bayiler, aksi halde birçok istasyonun kapanacağını ve binlerce çalışanın işsiz kalacağını öne sürüyor. Seslerini duyurmak isteyen bayiler, geçen hafta sektörün temsilci kuruluşları TABGİS ve PUİS önderliğinde çeşitli eylemler yapmıştı. Bayiler, tavan fiyat uygulamasında yükün en ağır kısmının kendilerine kaldığını düşünüyor. Buna göre, promosyonla zaten gelirleri sınırlanan bayiler, tavan fiyatla iyice zora girdi. Akaryakıt bayileri müşterileri bardak, çanak ve mendil gibi promosyonlar dağıtıyordu.
SATIŞLARI DURDURAN SUÇ İŞLER
Öte yandan bazı bayiler ise, zarar edecekleri gerekçesiyle istasyonlarda satışlara son vereceklerini dile getiriyor. Ancak istasyonda satış yapmamanın, hatta buna yönelik açıklamaların bile suç olduğu belirtiliyor. EPDK'dan bir kaynak, satış yapmayan veya ikmali aksatan bayinin Petrol Piyasası Kanunu'nun 10. ve 19. maddelerini ihlal etmiş sayılacağına ve bunun da cezai yaptırıma sebebiyet vereceğine dikkat çekti. Bu suçu işleyen bayi ve dağıtım şirketlerine 134 bin lira tutarında ceza kesilmesi öngörülüyor. Enerji Kurulu yetkilisi, satış yapmadığına ilişkin şikayet gelen bayilerle ilgili şu açıklamayı yaptı: "Hemen denetim başlatılır. Geçenlerde bir tane geldi, derhal denetim elemanlarımızı gönderdik ve gerekli yasal işlemler yapıldı. Kontrollerde istasyonların veya şirketlerin depolarında yakıt olduğu halde satış yapılmadığı tespit edilirse, hemen cezai işlem uygulanır. Ancak benzin veya motorin tankları boş ise bayi için yapılacak herhangi bir işlem yoktur. Yakıt alacak gücü olmayan bayileri buna zorlayamayız."
Yüksek fiyattan satanı şikâyet edin
Akaryakıt rafineri ve dağıtım şirketlerinin fiyatları en yakın erişilebilir piyasaya göre belirlemesi gerekiyor. Türkiye için en yakın erişilebilir piyasa İtalya, Fransa, İspanya ve Yunanistan. Petrol Piyasası Kanunu, fiyatların bu 4 ülkeye uyumlu olmaması halinde Enerji Kurulu'na tavan fiyat belirleme yetkisi veriyor. Akaryakıtçılar, Kurul'un belirlediği fiyatlara uymak zorunda. Aksi davranlara cezai yaptırım uygulanıyor. EPDK, "Tavan fiyatın üzerinde satış ile karşılaşırsanız bize şikâyet edin." çağrısında bulunuyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...