Century 21 Türkiye Genel Müdürü Sedat Yavuz, “Artık ev satın almak isteyenler çoğunlukta. Kiracı sayısı azalıyor. Önceki dönemlere göre, kiralama oranı düşüyor” dedi
Konut kredileri faizinde gözlenen düşüş ve markalı projelerde sağlanan ödeme avantajları, konut satın almayı kolaylaştırdı. Bir süredir fiyatlarda da hatrı sayılır bir artış olmaması, ev sahibi olmayı hayati gören Türk halkını kışkırtıyor. Piyasa koşullarını fırsat olarak gören herkes ev almaya yönelince, kiralama talebinde de düşüş başladı.
2002’den beri Türkiye’de faaliyet gösteren ABD merkezli kurumsal gayrimenkul danışmanlık şirketi Century 21’in Türkiye Genel Müdürü Sedat Yavuz, konut sahibi olma oranı arttıkça, kiracılığın yavaş yavaş minimum seviyelere ineceğini belirtti. Century 21’in Türkiye ofislerindeki işlem rakamlarına baktıklarında, kiralama oranlarının geçmiş yıllara göre düşüş eğrisi çizdiğini kaydeden Yavuz, “Artık ev satın almak isteyenler çoğunlukta. Kiracı sayısı gittikçe azalıyor. Önceki dönemlere göre, kiralama oranı düşüyor” dedi.
Kira getirisine odaklanan tüketicinin de bir süredir, konuttan ziyade ticari gayrimenkule yöneldiğini ifade eden Yavuz, yatırım aracı olarak gelecekte ticari gayrimenkulün daha çok öne çıkacağını belirtti.
Yavuz, şöyle konuştu: “Bazı banka ve finans kuruluşları 20 yıla kadar uzanan vadelerde gayrimenkul kredisi veriyor. Düşen faiz ve uzun vadeler, kira fiyatlarıyla aylık kredi taksidini yaklaştırdılar. Bu, orta vadede kiralama işlemlerini aza indirecektir. İnsanlar gayrimenkule yatırım yapıp hem mülkün değer kazanmasını hem de bir kira gelirleri olmasını planlıyorlar. Hatta aylık kredi taksitlerinin büyük bir bölümünü alacakları kira ile finanse etmek planlarının bir parçası; ancak, kirayla aylık kredi taksidi biribirlerine çok yaklaştığında kiracı bulmak ne derece kolay olacak, emin değilim.”
‘Merkezi yerde, ikinci el konuta ilgi bitmez’
Sedat Yavuz, son yıllarda hızla artan konut projelerinin ikinci el konuta ilgiyi azalttığını ifade ederek, “Ancak, yeni yapılaşmaya çok da fazla izin vermeyen Bağdat Caddesi, Etiler, Ulus, Boğaz hattı gibi merkezi bölgelerde ikinci el piyasasında fazla bir değişiklik görülmedi. Buralarda, yeni bir inşaat yapmak kolay olmadığından var olan gayrimenkullere ilgi azalmaz” dedi. 2011’de konut fiyatlarında ciddi bir artış öngörmediklerini de belirten Yavuz, “Enflasyon verileri bu konuda daha sağlıklı öngörülerde bulunmamızı sağlıyor. Krizin etkisini azaltmasının yanında, önümüzdeki dönemde istisnai bir durum olmadığı takdirde krizden çıkış trendinin devam edecek olması yurtdışı ekonomik tehditleri minimize etmekte. Seçimlerin de konut fiyatlarını etkilemeyeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
2011’DE ARAZİ GELİŞTİRME İŞİNE DE BAŞLADI
Bugün itibarıyla Türkiye’de 103 aktif ofisleri bulunduğunu belirten Sedat Yavuz, bunlardan 41’inin İstanbul Avrupa yakasında, 37’sinin Anadolu yakasında olduğunu söyledi. Yavuz, İstanbul dışında; Ankara, İzmir, Bodrum, Kuşadası, Bursa, Antalya, Hatay, Gebze ve Adapazarı’nda da ofisleri bulunduğunu söyledi. Gayrimenkul pazarlama sektörünün daha kurumsal olması ve büyümesini hedeflediklerini belirten Yavuz, “Nihai tüketiciyi doğrudan hedefleyen birtakım önemli girişimlerimiz de olacak ve onların emlak alma veya kiralama kararı verdikleri andan, o mülkü kullanmaya başladıkları ana kadar geçen süreçte, yeni hizmetler vereceğiz. Yenileme, onarım, taşınma hizmeti gibi pek çok farklı ihtiyacı barındıracak paketler hazırlayacağız” dedi. Yavuz, özellikle İstanbul’da en büyük sorunlardan birinin arazi geliştirme olduğunun da altını çizerek, “Bu yıl o işe de el attık. Artık arazi sahipleriyle yatırımcıyı bir araya getirip danışmanlık vereceğiz” diye konuştu.
Menekşe Ataselim-HT EKONOMİ
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...