Doç. Dr. Çetinkaya, Türkiye'de her 10 kişiden birinin diyabetli olduğunu belirterek, 1985 yılında 30 milyon olan diyabetli sayısının, 2009 yılında 195 milyona çıktığına dikkati çekerek, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tahminlerine göre, 2025 yılında bu rakamın 333 milyon olacağını ifade etti.
- "Yüz bin çocuktan yaklaşık 3'ünde diyabet görülmektedir"
Diyabetin çocuklarda görülme sıklığının da arttığını açıklayan Çetinkaya, "Türkiye'de 0-15 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 3'ünde diyabet görülmektedir. Diyabet görülme sıklığındaki artışa bakıldığında yaklaşık 20 bin çocuğun da her gün 4 kez kendisine insülin yapmak zorunda olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Kronik hastalıklar içinde diyabetin, maliyeti yüksek hastalıklardan biri olduğunu anlatan Çetinkaya, "Amerika'da 13 yaş altı çocukların, yıllık sağlık harcamaları yıllık bin 500 dolarken, Tip-1 diyabetli çocuklar için bu rakam, yıllık 9 bin doları bulmaktadır" ifadelerini kullandı.
Son yıllarda ülkemizde ve dünyada obezitenin artması ile çocukluk yaş grubunda da Tip-2 diyabet görülmesinin hızla arttığına dikkati çeken Çetinkaya, diyabet hastalığında, kan şekerinin dengeli seyrinin önemli olduğunu kaydetti.
Diyabet konusunda, "adacık hücre nakli, pankreas nakli, kök hücre nakli" gibi diyabet tedavisinde umut verici çalışmaların devam ettiğini aktaran Çetinkaya, yakın gelecekte en umut vaat eden çalışmanın, kan şekerinin stabil tutulmasını sağlayan "yapay pankreas uygulama çalışması" olduğunu bildirdi.
- Diyabetli çocuklar bu kez KKTC'de
Diyabetli çocukların birbirleriyle kaynaşmalarını ve moral bulmalarını sağlamak amacıyla bu yıl da KKTC'ye gezi düzenlediklerini belirten Çetinkaya, bu tarz sosyal sorumluluk projelerinin artmasının, diyabetli çocukların sağlığı ve ailelerinin psikolojileri için de oldukça önemli olduğuna değindi.
Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, diyabetli çocuklar ve ailelerinden oluşan 25 kişilik bir grupla Kıbrıs'a gideceklerini belirterek, "Çocuklar, Girne, Lefkoşe ve Mağosa'da önemli turistik yerleri gezerek, moral bulacak" dedi.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...