Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 5 Şubat 2011’de aldığı kararla 444’lü numaralar Türkiye’nin her yerinden ve tüm operatörlerden 7 rakam çevrilmesi suretiyle erişilen, bilgi ve danışma servisleri gibi hizmetlerin sunulduğu numaralar olarak tanımlandı. Yani şehiriçi ve şehirlerarası ayrımı olmadan hem ev hem de cep telefonundan kod çevirmeksizin aynı numaraya erişim kolaylığı getirildi. Ancak tüketiciye kolaylık olsun diye hayata geçirilen bu uygulama ağır fatura çıkardı. Çünkü cep telefonlarıyla herhangi bir ilden bu numaralar arandığında operatörlerin her şey dahil paketlerinin dışına çıkılıyor.
Bunun üzerine tüketiciler BTK’yı şikayet yağmuruna tuttu. Gelen şikayetler üzerine de Türk Telekom, 7 rakamla yapılan aramaları alan kodu olan eski numaralara yönlendirdi. Bu kez de bu çağrı merkezi olan şirketlere ağır bir yönlendirme fatura çıkardı. Şirketler de yüklü yönlendirme faturasından kurtulmak için özel telekom şirketlerine geçerek numarasını 0 850’yle başlayan hale dönüştürüyor.
GSM operatörüne 2 TL’lik dava
Tüketici Serkan Yakupoğlu, telefon faturasındaki ekstra 444’lü ücretlendirme için bir GSM operatörünü mahkemeye verdi. Yakupoğlu, “GSM operatörleri ekstra fatura çıkarmaya başladı. Çünkü daha önce 444 numaraları cepten ister alan kodlu ister kodsuz aradığınızda normal kullandığınız paket içindeki dakikalardan düşüyorlardı. Operatör 444’lü bir aramamı paketimde dakika olmasına rağmen dakikası 40 kuruştan ücretlendirdi. Açtığım davayı kazandım. Benden kesilen 2 TL hesabıma yattı.”
THY’nin dakikası % 50 ucuzladı
THY, çağrı merkezi hizmetinde alternatif operatöre yönelen firmalardan biri. Şirket, geçen hafta mevcut çağrı merkezi numarasının yanı sıra ‘0 850 333 0 849’ numarasının da devreye girdiğini açıkladı. Yurtdışından da aranan numaranın ücretlendirme bilgileri konusunda tüketiciyi bilgilendiren THY, şu açıklamayı yaptı: “444 0 849: Sabit Hatlardan (Ev/İş) 15 Kr/dk. Cep telefonundan 40 Kr/dk. 0850 333 0 849: 24 Kr/dk.” Pegasus ise 0 850’li çağrı merkezi numarasını devreye soktu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |