SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI III ---- ESTİMA
Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve sonrasında artan terör olayları seçmenlerin seçim havasına girememelerinin temel nedenleri olarak düşünülebilir. Seçmenin merkez sağda ‘güçlü alternatif' arayışı Temmuz seçimlerinde gerçekleşmeyecek. Seçim sonrasında oluşacak parlamento kompozisyonundaysa, GP, MHP ve bağımsız adayların oylarının belirleyici olması beklenebilir.
Gündem hızla değişiyor
Arastırmanın yapıldıgı günlerde, gündemdeki konular seçim kararının alındıgı döneme göre ciddi ölçüde farklılasmıstır. ilk iki arastırmanın yapıldıgı dönemde Cumhurbaskanlıgı seçimi, Anayasa Mahkemesi kararı, Cumhuriyet Mitingleri, merkez sagda ve solda birlesmeler gündemdeyken, sonraki dönemde Ankara'da patlayan bomba ve Güneydogu'daki sehitler ile yine terör gündemin baş sırasına oturmus, Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon ciddi olarak tartısılmaya baslanmıstır. Ayrıca aday listelerinin kesinlesmesi ile partilerin seçime yönelik programları da belirginlesmeye baslamıstır. Bir baska önemli olay DYP ve ANAP arasındaki birlesme projesinin gerçeklesmemesidir.
Bu gelismeler seçmen egilimlerini önemli ölçüde etkilemis, deyim yerindeyse ‘Türkiye seçim havasına girememistir'. Bundan sonraki dönemde de sürpriz gelismelerin yasanması ve seçmen tercihlerinin 22 Temmuz'un hemen öncesindeki günlere kadar netlesmesinin beklenmemesi gerektigi vurgulanmalıdır.
Seçime rekor katılım bekleniyor
Arastırma sonuçlarına göre seçime katılma egiliminin çok yüksek düzeyde oldugu tespit edilmektedir. Seçmenlerin %90'ından fazlası, 22 Temmuz'da sandık basına gideceklerini ifade etmektedir. Bu oran Türkiye'nin 1983 seçimi ile baslayan son 6 seçim sürecinin katılımı en yüksek seçimi olacagının habercisi olarak düsünülebilir.
Soru: 22 Temmuz seçimlerine katılım eğiliminizi aşağıda size okuyacağım davranışlardan hangisi en uygun biçimde tanımlamaktadır?
Kesinlikle sandığa gidip oy kullanacağım %86,0
Muhtemelen oy kullanacağım %7,1
Muhtemelen oy kullanmayacağım %2,0
Kesinlikle oy kullanmayacağım %3,6
Sandığa gidip, geçersiz oy kullanacağım* %1,3
*-Görüşülen kişilere okunmamıştır.
Sıralama AKP, CHP, GP, MHP ve DP şeklinde
Arastırma sonuçları, partilerin oy dagılımlarına göre iki ana grupta toplandıgını ortaya koyuyor. Birinci grupta, ilk iki sırayı paylasan AKP ve CHP yer alıyor. Sonuçlar, AKP'nin 2002 seçimlerindeki oy oranını korudugunu, Cumhurbaskanlıgı seçimi nedeniyle biraz düsen oylarını Haziran ayından itibaren yeniden arttırdıgını gösteriyor. CHP oyları ise üç arastırmada da yaklasık aynı düzeyde görünüyor. DSP ile seçim isbirliginin katkısının sınırlı oldugu ve CHP'nin oy oranının 2002 seçimlerindekine yakın bir düzeyde gerçeklesebilecegi tespit ediliyor.
İkinci grupta üç parti, GP, MHP ve DP yer alıyor.
Bu üç partiden ikisinin barajı geçerek parlamentoya girmesi muhtemeldir.
Bu arastırmada bu iki parti GP ve MHP olarak gözükmektedir. Gerek siyasal atmosferin etkisi gerekse seçim kampanyasına baslaması MHP'nin oylarını yükselterek bu partiyi barajın üzerine çıkarmaktadır.
GP ise kesintisiz, düzenli iletisim faaliyetleriyle ve somut vaatleriyle ciddi bir seçmen kitlesinin kanaatlerini etkilemektedir. Bir yılı askın bir süredir TV'lerde devam eden, son dönemde gazetelere tasınan GP reklamları seçmen kitlesinde bilinilirlik yaratmıstır. GP vaatlerinin baska partiler tarafından da dile getirilmesi de önemli bir husustur. Arastırma bulguları, GP'nin barajı astıgını göstermektedir.
DP'nin ise, eger ANAP ile birlesme gerçeklesseydi ulasabilecegi yaklasık %15'lik oy oranından epey düsük bir düzeyde, baraj sınırının altında bir oy oranına sahip oldugu görülmektedir. Seçmenler merkez sagdaki birlesmenin gerçeklesmemesinden duydugu hayal kırıklıgını ifade etmektedir ancak DP'nin barajı asma potansiyeli bütünüyle ortadan kalkmış degildir. DP, bir hasar tespiti yaparak, seçime kadar geçen süreci etkin olarak degerlendirebilirse barajı asabilir. Seçime kadar bu üç parti arasında ciddi bir yarış olacagı simdiden görülmektedir.
DTP'nin seçime bagımsız adaylarla girecek olması ve diger bagımsız adaylar bu seçimin en ilginç boyutlarından birisini olusturmaktadır.
Bagımsızların toplam oy oranı %5,9 civarında görünmektedir. Bu da bundan önceki arastırmalarda DTP'nin yaklasık oy oranına denk gelmektedir.
Sonuç olarak, 22 Temmuz seçimlerinden 4 parti ve bagımsızlar seklinde bir parlamento yapısının çıkması güçlü bir ihtimaldir.
Kararsız oyların miktarı %12,4 olarak tespit edilmektedir.
ESTIMA araştırma dizisinin 4.'sünü 3 Temmuz, 5.'sini ise 17 Temmuz'da yayımlayacaktır. Bu konu ve araştırmaların teknik detaylarına ilişkin tüm sorularınız için (0212) 348 0849'dan ESTIMA Araştırma Genel Müdürü Tonguç Çoban'la görüşülebilir. Bu raporu yayınlamak isteyen medya kuruluşlarına, ESOMAR (Avrupa Araştırmacılar Birliği) ve Araştırmacılar Derneği'nin kuralları gereği , raporun yayınlanmasında araştırmanın künyesini mutlaka kullanmaları gerektiğini hatırlatırız.
Arastırmanın Künyesi:
"Seçmen Egilimleri Haziran 2007 Arastırması" 16-20 Haziran 2007 tarihlerinde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Samsun,
Tekirdag, Trabzon illerinde, 18 yaş üstü kır-kent seçmen nüfusu temsilen "katmanlı rastsal örnekleme" yöntemiyle belirlenen 1539 kisi ile ikamet ettikleri hanelerde görüsülerek gerçeklestirilmistir. %95 güven düzeyinde hata payı +/-%2,5'tur.
MEDYAFAERSİ
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...