Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı yanındaki Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na (SSM) ait arazi üzerinde kurulması planlanan teknoparkla ilgili SSM, İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCU) arasında işbirliği sağlanması amacıyla havaalanında ''İyi niyet mektubu'' imza töreni düzenlendi.
Törende konuşan Bakan Gönül, Türk savunma sanayinin gelişimine hizmet etmek amacıyla mülkiyeti SSM'ye ait olan İleri Teknoloji ve Endüstri Parkı (ITEP) arazisi üzerinde bir teknopark kurulmasına ilişkin planlamanın, bugün atılan adımla fiiliyata geçtiğini söyledi.
Teknoparkın gelişmiş ülkelerde sürdürülebilir kalkınmanın en önemli aracı olduğunu ifade eden Gönül, Türkiye'de bu aşamanın 2000'li yılların başlarında ilgili mevzuatın geliştirilmesiyle gündeme gelebildiğini kaydetti.
Gönül, yeni kurulacak SSM Teknopark ile İstanbul'da Sabiha Gökçen Uluslararası Havalanı'nın yanı başında önemli deniz ve kara ulaşım yollarıyla bağlantılı böyle bir girişimin, İstanbul'da yerleşik araştırmacı şirketler ve kurumlar başta olmak üzere Türkiye ve komşu ülkelerdeki ticari ve akademik kuruluşlar için çok önemli alt yapı imkanları sunabileceğini kaydetti.
Bu bağlamda Türkiye'nin teknoloji bakımından önemli hamleler kaydettiğini belirten Gönül, şunları söyledi:
''En ileri teknoloji, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de savunma sanayinde uygulanmaktadır. Bir ülkenin savunma sanayisinde uyguladığı teknoloji o ülkenin geldiği teknik seviyeyi göstermesi bakımından en önemli ayraçlardan biridir. Türkiye, bugün geldiği noktada teknoloji üreten bir ülke olmak zorundadır. Çünkü artık lisansla elde edebileceğimiz teknolojinin sınırlarına gelmiş bulunmaktayız.''
-İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ-
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da Türkiye'nin krizi fırsata çevirmesinin yollarından bir tanesinin teknoloji odaklı yatırımlar olduğunu belirtti.
Yalçıntaş, teknoparkların öneminin iyice arttığını ifade ederek, ''Artık sadece mal üretmek değil, farklı ve yenilikçi olanı üretmek önemlidir'' dedi.
İTO olarak, bugüne kadar İstanbul'da gerçek anlamda bir teknopark kurulması için büyük gayret gösterdiklerini belirten Yalçıntaş, ''Teknoparkların Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli olduğuna inanıyorum. Artık teknoloji ve bilgi çağındayız. Bu çağda söz sahibi olmak, teknolojiyi yakından takip ederek sonuçlandırmaktan ve katma değer oluşturmaktan geçiyor'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, İTİCU Rektörü Prof. Dr. Ateş Vuran ve İTO Genel Sekreteri Cengiz Ersun, ''SSM Teknoparkı iyi niyet mektubu''na imza attı.
Yalçıntaş, mektubun imzalanmasından sonra Gönül'e teşekkür plaketi sundu.
-ITEP PROJESİ VE SSM TEKNOPARKI-
Konuya ilişkin hazırlanan basın bülteninde, ITEP projesinin belirlenen hedeflere ulaşmayı sağlayacak birbirleriyle ilişkili 4 ana birim etrafında yapılandırıldığı belirtildi.
Ana birimlerin, Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı, Havacılık Bakım Onarım Merkezi, Teknopark ve Ticari-Sosyal Bölge'den oluştuğu belirtilen bültende, ''İyi niyet mektubu'' imza töreninin 3. ana birimi oluşturan teknoparka yönelik olduğu ifade edildi.
Bültende, ITEP projesinin temel hedefleri, Türkiye'nin ileri teknoloji ihtiyaçlarının milli kaynaklardan karşılanabilmesi için gerekli alt yapının oluşturulması, araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile inovasyonun teşvik edilmesi, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na düzenli gelir temin edilmesi olarak gösterildi.
SSM Teknoparkı'nın uluslararası ve ulusal arenada öncelikle tercih edilen bir teknopark haline geleceğine inanıldığı belirtilen bültende, ''SSM Teknoparkı, havacılık ve denizcilik teknolojilerinin öncelikli olarak yer alacağı mükemmeliyet merkezi yaklaşımı ile çalışacak olup, havaalanı altyapısı ve beraberindeki diğer fiziksel üst yapı unsurlarından azami derecede faydalanan ve onlara değer katan bir yapıda olacaktır'' denildi.