Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yıl sonu istatistiklerine göre, uçuş ağı iç hatlarda 52'ye, dış hatlarda ise 104 ülkede 236 noktaya yükselirken, havayolu işletmelerinin uçak filosundaki büyük gövdeli uçak sayısı 385'e, yolcu sayısı ise 140 milyona yükseldi. Hava taksi, genel havacılık, balon işletmelerinin filolarındaki hava araçlarıyla birlikte Türk tesciline kayıtlı hava aracı sayısı 10 yıllık dönemde yaklaşık 2 kat artarak 626'dan bin 134'e, iş jeti sayısı ise 106'ya yükseldi. Kapadokya bölgesinde balon taşımacılığı yapan işletmelerin filolarındaki balon sayısı da 167'den 195'e çıktı.
Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, 2013 yılına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, havayolu işletmeleri, havaalanı işleticileri, bakım, eğitim, yer hizmetleri kuruluşlarından oluşan sivil havacılık sektörünün toplam cirosunun 10 yılda 10 kat artarak 2.2 milyar dolardan 21,4 milyar dolara ulaştığını belirtti.
Uçuş ağındaki ve filodaki gelişmelere paralel olarak havayolu işletmelerinin yurt dışı yatırımlar ve ortaklıklarla daha hızlı bir büyüme sürecine girdiğini ve küresel ölçekli şirketler haline geldiğini ifade eden Ekşi, " Havacılık işletmelerinde büyük bir istihdam artışı da söz konusu. Sivilhavacılık sektöründe görev yapan personel sayısı 167 bine yükseldi. Gerek ticaret hacmi ve turizmin büyümesine gerekse istihdama yaptığı katkıyla, havacılık sektörü, ekonominin lokomotifi haline geldi" dedi.
"Sektöre yönelik 10 yılda 200 mevzuat hayata geçirildi"
Türkiye'nin 157 ülkeyle havacılık anlaşması olan ve uçuş ağının büyüklüğüyle uluslararası arenada adından söz ettiren bir ülke haline geldiğini vurgulayan Ekşi, 2013 yılının sivil havacılık açısından sadece niceliksel değil, aynı zamanda uluslararası standartların daha üst düzeyde uygulandığı, niteliksel ölçekli gelişme gösterdiği bir yıl olduğunu söyledi. Bu kapsamda uluslararası kuralların uygulanması amacıyla mevzuat çalışmalarına büyük ağırlık verdiklerini bildiren Ekşi, sadece geçen yıl sektöre yönelik 42 yasal düzenleme yapıldığının ve 10 yıllık dönemde hayata geçirilen mevzuat sayısının 200'e ulaştığını kaydetti.
''Engelsiz Havaalanı'' sayısının 22'ye, ''Yeşil Kuruluş'' sayısının da 30'a yükseldiğini belirten Ekşi, uçuş rotalarının kısaltılması, teşvikli hatlar düzenlemesi, Güvenli Kargo Projesi, üniversitelerde havacılık bölümlerinin standardize edilmesi, yerli uçak sertifikasyonu, bakım kuruluşlarının yetkilendirilmesi, pilotların ve teknisyenlerin dil yeterliliği ve daha pek çok yeni uygulamanın geçen yıl hayata geçirildiğini anlattı.
Bu yıl düzenleme ve denetleme işlevine yönelik hedeflerinin yanı sıra yeni uygulama ve projelere de imza atacaklarına dikkati çeken Sivil Havacılık Genel Müdürü Ekşi, uçuş ekibinde alkol ve uyuşturucu kontrollerine başlanması, engelli yolcu hakları ile heliportların mania planlarının yayımlanması, esnek hava sahası uygulaması, engelsiz ve yeşil kuruluş sayısını 20 adet arttırılması, uçuş okulları için VFR uçuş takip sistemi kurulması gibi hedeflerinin olduğunu sözlerine ekledi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...