Hıdırellez dosyası ile birlikte temsili listeye kaydedilenlerin sayısı 15’e yükseldi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre Türkiye ile Makedonya’nın birlikte hazırlayıp 2016 yılında UNESCO’ya sunduğu 'Bahar Kutlaması: Hıdırellez' çok uluslu ortak dosyası, Güney Kore’nin Jeju Adası’nda gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda değerlendirildi ve UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi.
Bugüne kadar Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Âşıklık Geleneği, Karagöz, Nevruz, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semâh, Tören Keşkeği Geleneği, Mesir Macunu Festivali, Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği, Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı, İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Geleneksel Çini Ustalığı olmak üzere on dört unsuru Temsili Liste’ye kaydedilmişti. 'Bahar Kutlaması: Hıdırellez' dosyasının kaydıyla birlikte bu sayı 15’ye yükseldi.
Doğanın canlanması ile bolluk ve bereket beklentisini simgeleyen Hıdırellez’in, Miladi Takvime göre her yıl 6 Mayıs’ta kutlandığını vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanlığı konuyla ilgili açıklamasında "Bahar Bayramı: Hıdırellez dosyasının UNESCO’ya kaydedilmesi, uluslararası alanda karşılıklı kültürel saygı ve anlayışı güçlendirmeye yönelik olarak Türkiye’nin gerçekleştirdiği faaliyetlerin önemli bir göstergesidir” denildi.
Dün de Karadenizlilerin ‘Islık Dili’, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kaydettirilmişti.
(sputnik)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...