Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İstanbul Müftüsü Yılmaz'ın dua okumasının ardından Hırka-i Şerif ziyarete açıldı.
Hırka-i Şerif'i görmek için cami bahçesinde vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Kutsal emanet, hafta içi 10.00-18.00, hafta sonu 09.00-18.00 saatleri arasında görülebilecek.
Kadir Gecesi teravih namazı sonrası saat 02.30'a kadar ziyaret edilebilecek Hırka-i Şerif, arife günü ikindi namazı sonrasında okunacak duanın ardından ziyaretten kaldırılacak.
Hırka-i Şerif'i ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, İETT'nin "Ramazan Hattı" otobüslerini kullanarak ulaşım sağlayabilecek. Ayrıca engelli, yaşlı, hasta ziyaretçiler, sıra beklemeden refakatçiler eşliğinde Hırka-i Şerif'i görebilecek.
VEYSEL KARANİ, HZ. MUHAMMED'İ GÖREMEDİ, HIRKASINI ALDI
İstanbul'da Peygamberimiz'in iki adet hırkaları bulunuyor. Hırka-i Şerif, Fatih'teki aynı adı taşıyan camide muhafaza edilir. Aslen Yemenli olan Üveys el-Karani ya da daha çok bilinen adı ile Veysel Karani Hazretleri, Yemen'de bulunan annesinden aldığı müsaade ile Medine'ye Peygamberimiz'i ziyarete gider.
Ancak Peygamberimiz Medine'de olmadığı ve "Gidip hemen dön" diyen annesine söz verdiği için Peygamberimiz'i görmeden dönmek zorunda kalır. Peygamberimiz, Veysel Karani'nin geldiği ancak kendisini bekleyemeden dönmek zorunda kaldığını öğrenince son derece müteessir olur ve Hırka-i Şeriflerinin Veysel Karani'ye hediye edilmesini vasiyet eder.
Bu kutlu hırka, Veysel Karani Hazretleri'nden sonra elden ele geçip muhtelif yerlerde muhafaza edilir. Hırka-i Şerif Camii'nin inşasından sonra, Sultan I. Abdülhamid'in, inşa ettirdiği odaya yerleştirilir.
Hırka-i Saadet de Topkapı Sarayı'nda Hırka-ı Saadet dairesinde, Mukaddes Emanetler Bölümü'nde muhafaza edilir. 1962'den beri halkın ziyaretine açık olan kutsal emanete, Bürde-i Saâdet de denir. Hırka-i Saadet, mukaddes emânetlerin en önemlisidir.
Peygamberimiz'i hicveden bir şiir yazan Kab bin Zübeyr, daha sonra yaptıklarından pişmanlık duyar ve Peygamber Efendimiz'in huzuruna çıkar. Kendisini tanıtıp nazmettiği hicviyelere kefaret olabilecek güzellikte meşhur Kaside-i Bürde'yi arzeder.
KA'B'A HEDİYE ETTİ
Kab bin Zübeyr'in huzurda okuduğu Kaside-i Bürde'yi çok beğenen Peygamberimiz Hz. Muhammed, sırtından Hırka-i Şeriflerini çıkararak Ka'b'a hediye eder.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |