IMF ile 9 yıldır devam ettirdiği stand-by programı önümüzdeki hafta sona erecek olan Türkiye, 2008-2012 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönem için IMF'siz program hazırladı. Orta Vadeli Mali Çerçeve (OVMÇ) adını taşıyan programı, dün Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek açıkladı. İçerisinde sadece faiz dışı fazla (FDF), bütçe dengesi ve kamu borç stoku gibi ülke ekonomilerinin mali performans yapısını gösteren makro hedeflerin yer aldığı programın; istihdam paketi, mahalli idareler reformu ve GAP yatırımlarına hız kazandırılması gibi adımları dikkate aldığı ve Türkiye'nin ileriye dönük öngörülebilirliğini artırdığı ifade edildi.
TASARRUFLAR YATIRIMA
Yeni programın en kritik ayağını, bugüne kadar IMF ile en büyük sorunların yaşandığı FDF oranları oluşturdu. Buna göre, IMF ile yapılan büyük pazarlıklar sonucu yüzde 6,5'ten yüzde 5,5'e çekilen ve yeni seri milli gelirle yüzde 4,2'ye denk gelen 2008 yılı FDF oranı yüzde 3,5'e indirildi. Bu indirimin parasal karşılığı 6 milyar YTL'yi aşıyor. Türkiye bu parayı daha önce kamu borçlarının azaltılmasında kullanıyordu. Yeni programda ise GAP yatırımları ile istihdam ve üretimin teşvik edilmesine yönelik yatırımların desteklenmesinde kullanacak. Dolayısıyla bütçeden kemer sıkılarak yapılan tasarrufların bir bölümü artık yatırımlara da akacak.
BORÇLAR DÜŞECEK
Programın ikinci ayağını bütçe açıklarının daha da azaltılması, üçüncü ayağını ise kamu borç stokunun aşağı çekilmesi oluşturdu. Buna göre, bu yıl milli gelirin yüzde 1,9'u kadar bütçe açığı vereceğini açıklayan ekonomi yönetimi, açık hedefini yüzde 1,4'e çekti. Böylece iç ve dış piyasalara, yatırımlar hızlandırılırken mali disiplinden taviz verilmeyeceği, borçların da azaltılacağı mesajı gönderilmiş oldu. Programa göre, 5 yıllık dönemde özelleştirme gelirleri düşerken, vergi gelirlerinde önemli bir değişiklik olmayacak.
ERDOĞAN KARAR VERECEK
Öte yandan sorular üzerine Şimşek, IMF ile ihtiyati standby istemekle birlikte son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın vereceğini belirtirken Unakıtan, "IMF olsa da olmasa da biz bu programı bütün ciddiyetiyle uygulayacağız. Bundan sonra kapı kapı dolaşıp para dilenmeyeceğiz" dedi.
GAP'A YILDA 3,4-4 MiLYAR YTL
Bakan Şimşek, iç belirsizliklerin arttığı dış konjonktürün bozulduğu bir dönemde FDF'yi düşürüp yatırım harcamalarını artırmayı öngören bir program açıklamanın Türkiye'nin dışarıdan görünümü ve risk primini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine yönelik sorulara, "Önemli olan harcamalarınızın niteliğidir. Biz özel sektörün rekabet gücünü artıracak, GAP gibi üretim ve istihdamı artıracak yatırımlara para harcayacağız. Dolayısıyla bu harcamalar enflasyonu aksine olumlu etkiler. Gelişmekte olan hiçbir ülke böyle 5 yıllık program açıklamaya cesaret bile edemiyor. Risk primimiz düşmez" dedi. Şimşek, GAP'a yılda 3,5-4 milyar YTL kaynak aktarılacağını söyledi. Unakıtan da, vergi artışı olmayacağı sözünü verdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...