ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) İcra Kurulu, Türkiye ile 4'üncü madde gözden geçirmelerini 30 Kasım'da tamamladı. IMF açıklamasının 'arka plan' başlıklı bölümünde, Türk ekonomisinin, bir önceki 10 yılda uygulanan yapısal reformlar ve yenilenmiş politika çerçevelerinin semeresini görerek, 2011'in ilk yarısı boyunca güçlü büyüme göstermeye devam ettiği belirtildi. Bununla birlikte, büyümenin giderek daha fazla şekilde iç talep ve ithalattan desteklendiği, bunun güçlü kredi büyümesiyle desteklendiği, düşük faiz oranları ve kısa vadeli sermaye akışlarındaki artışla beraber para biriminin değer kazanmasını yansıttığına dikkat çekildi. Açıklamada, cari işlemler açığının gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yaklaşık yüzde 10'una denk gelecek şekilde hızla arttığı kaydedildi. Açıklamada şu ifadeler dikkat çekti:
- ENFLASYON hızla yükseldi, 2011 yılını yüzde 9,5'te kapatabilir. - BU seviye, yüzde 5,5'lik hedefin epeyce yukarısında.
- DIŞTAN finanse edilen talep patlaması, Türkiye'nin bazı alanlardaki direncini zayıflattı.
- SERMAYE girişleri, potansiyel olarak dalgalı finansman tarafından bastırıldı.
- KISA vadeli dış borç keskin biçimde hızla yükseldi.
- BANKALARIN bu akışların çoğunu emmesiyle, dış fonlama açığının krediyi yavaşlatması bekleniyor.
- REEL sektör şirketlerinin net döviz borçları önemli oranda yükseldi.
-MALİ denge iyileşmeye devam ederken ve kamu borcunun GSYH'ye oranı düşerken, mali performansın hem içeride hem dışardaki tehlike arzetmeyen ekonomik koşullar tarafından destekleniyor.
Enflasyon yüzde 6.5'e iner ama bu da oldukça yüksek
- TÜRKİYE'DEKİ büyüme oranının, zayıf sermaye girişleri nedeniyle 2012'de hızla yüzde 2'ye düşmesi bekleniyor.
lU durum ise kısmen Türkiye'deki büyük cari işlemler açığına dair kaygıları yansıtıyor.
- DAHA sınırlı dış finansman, cari işlemler açığını GSYH'nin yüzde 8'ine indirip ithalatı bastırabilir.
- 2012'DE enflasyonun hala yüksek bir oran olan yüzde 6.5'e düşmesi bekleniyor
- ORTAYA konan tabloda, 2012 yılı tahminlerine ilişkin, Türkiye'deki reel GSYH büyümesi yüzde 2, cari işlemler dengesi de -7,8 olarak gösteriliyor.
- SİSTEMİK riski önlemek için yapısal mali pozisyonun sıkılaştırılması ve makro politikaların düzenlenmesi, para politikasının fiyat istikrarına odaklanmasına katkı yapar.
Alışılmadık para politikası karışımı
- POLİTİKA karşılıkları, büyük cari işlemler açığı ve yüksek enflasyon oluşmasını engellemede yetersiz kaldı.
- PARA politikası, rezerv gereksinimleri, faiz koridoru ve politika faizinin alışılmadık karışımına doğru yön değiştirdi.
- BU, fiyat ya da finansal istikrarı sağlanabileceğini göstermiyor
- KREDİ büyümesinin yavaşlaması ve tamponların oluşturulmasını amaçlayan çok sayıda ihtiyati tedbir yürürlüğe sokuldu.
- ANCAK makro ihtiyati perspektiften bakıldığında, bunların bazen geciktirildiği görülüyor.
- MALİ olmayan kamu sektörünün, faiz dışı bütçe dengesi iyileşmeye devam ediyor.
- BU da üretim ve ithalattaki patlamadan ötürü canlı ancak geçici vergi gelirini yansıtıyor.
Borçtaki düşüşten memnunuz
- DİREKTÖRLER, Türkiye'de kamu borcu ve bütçe açığındaki düşüşten memnuniyet duyuyor. Ayrıca IMF icra direktörleri, önümüzdeki dönemde Türk yetkilileri, dalgalı sermaye akışları, artan cari işlemler açığı ve dıştan finanse edilen kredi patlamasını gözönünde tutarak, yumuşak bir inişi sağlamak için para ve maliye politikaları bileşimini yeniden dengelemeye çağırdı.
Direktörler, bankacılıktaki güçlü performansı not etti
IMF İcra Direktörlerinin, Türkiye'de bankacılık sektörünün güçlü performansını not ettikleri, özellikle dış finansman şoklarına ve bölgedeki bankaların olası borç azaltmaya karşı kırılganlığı başta olmak üzere, finansal sektördeki zayıf yönlerin üzerine eğilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulunduğu ifade edildi. Açıklamada, direktörlerin, kredide keskin düşüşten kaçınmak için bankaların direncini güçlendirme yolunda kısa vadeli önlemlerin uygulanmasında temkinli olunması çağrısı da yaptığı kaydedildi. Enerji fiyatlarındaki düzenlemenin zamanında ayarlanmasının Türkiye'nin enerjideki dış ticaret açığının düşmesine yardımcı olacağına dikkat çekildi.
'KUTLUYORUZ'
AÇIKLAMANIN ''IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Değerlendirmesi'' başlıklı bölümünde, IMF İcra Kurulu Direktörlerinin Türkiye'yi, küresel kriz sırasındaki becerikli ekonomi yönetiminden dolayı kutladığı ve bunun, daha önceden girişilen yapısal reformlarla birlikte hızlı bir toparlanmaya katkı sağladığı da belirtildi.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...