Irak'taki gelişmeler, İngiltere ile İran arasında geçen yıldan bu yana düzelmeye başlayan ilişkilere ivme kattı. Irak'ta geniş tabanlı bir hükümetin oluşturulması ve istikrarın sağlanması için İran'ın yardımına ihtiyacı olan İngiltere, dün Tahran Büyükelçiliği'ni yeniden açma kararı aldı.
İngiltere Başbakanı David Cameron, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı işbirliği kararının İngiltere ile İran'ı birbirine daha da yakınlaştırdığını doğrulayarak Irak'ta yaşananlardan önce de ilişkilerin geliştirilmesi yönünde harekete geçildiğini anımsattı.
İngiltere de birçok Batı ülkesi gibi Hasan Ruhani dönemini Suriye krizinin sona ermesi ve Tahran'ın nükleer programı ile ilgili uluslararası toplumdaki gerginliğin giderilmesi için fırsat görüyor.
Mahmud Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu 2005-2013 döneminde İngiltere-İran diplomatik ilişkilerinde yaşanan kötüleşme, Kasım 2011'de İngiltere'nin İran'a yönelik yeni yaptırım kararı ve ardından Tahran Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıyla kopma noktasına gelmişti. İki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini kapatma kararı aldığı dönem, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nden sonra iki ülke ilişkilerinde yaşanan en kötü süreç olarak nitelendirilmişti.
Ahmedinejad döneminde İngiltere ile İran arasında gerilimi tırmandıran bir diğer olay da, 2007 yılında 14 İngiliz denizcinin İran deniz sahasını ihlal ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınmaları olmuştu.
İngiltere ile İran arasındaki inişli-çıkışlı diplomatik ilişkiler, Şah dönemine kadar uzanıyor. 1979 yılından bu yana iki ülke birkaç kez diplomatik ilişkilerini dondurdu. Batı ile ilişkilerde hiçbir açılım gösterilmemesi gerektiğini savunan Ahmedinejad döneminin sona ermesinin ardından İngiltere-İran ilişkilerinde de yeni bir döneme girildi. İngiltere, 3 Ağustos 2013 tarihinde göreve gelen İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dönemini bu ülkeyle ilişkileri yeniden kurmak ve geliştirmek için fırsat olarak değerlendiriyor.
Yüksek lisans ve doktora eğitimini İngiltere'de tamamlayan ve selefine göre daha liberal bir çizgi izleyen Hasan Ruhani'yi ilk tebrik eden Batı ülkelerinden biri İngiltere oldu. Verilen olumlu mesajların ardından İngiltere ve İran geçen yıl ekim ayında karşılıklı olarak maslahatgüzar görevlendirme kararı aldı ve diplomatik ilişkiler iki yıl aradan sonra yeniden başlamış oldu.
IŞİD'e karşı mücadelede İran ile işbirliğine sıcak bakan İngiltere'nin, İran'ın Suriye'deki rolü konusunda ise endişeleri devam ediyor. İran, Esed rejimine verdiği destekle biliniyor.
İngiltere ile İran arasındaki yakınlaşma, "İngiliz hükümetinin İran'a karşı söylemlerini fazla yumuşattığı" yönünde eleştirilere de neden oluyor. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague bu eleştirileri reddederek, ülkesinin İran'ın dış politikasında değişiklik görmek istediğini belirtti. Hague, "İran'a nükleer programıyla ilgili bir anlaşmaya varılması için ve mezhepçi gruplara desteğine son vererek bölgede istikrarı desteklemesi için baskı yapmayı sürdüreceğiz" dedi.
yeni şafak
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...