İktidardaki İşçi Partisi Hackney Milletvekili Diana Abbot İngiltere’de göçmenlere yönelik bir ayırım ve dışlamanın söz konusu olduğunu ve hükümetin bu sorunu çözmek için göçmenlere hizmet veren kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışması gerektiğini kaydetti.
Etnik topluluklardan sorumlu Devlet Bakanı Ruth Kelly'nin açıkladığı entegrasyon projesi çerçevesinde, camilerin radikal unsurların denetimine geçmesinin önlenmesi hedefleniyor. Eylem planıyla 1 milyon 600 bin müslümanın yaşadığı İngiltere’de imamlık yapmanın koşulları yeniden düzenlenirken, müslümanların devam ettiği özel okullarda da “İngiliz değerlerinin” öğretilmesi zorunlu hale getirileceği belirtiliyor.
Genç Müslümanların aşırı uçlara kaymasını önlemeye çalıştıklarını söyleyen Devlet Bakanı Ruth Kelly, altı maddelik planına yönelik yaptığı açıklamada, “Şimdiye kadar güvenliğe odaklandık. Müslümanların kalplerini kazanabilmek için şimdi tabana inmemiz gerekiyor. Zira şimdiye kadar bu savaşı merkezden yürütüyorduk” diyerek, hükümetin şimdiye kadar müslümanlara yönelik yürüttüğü politikaların bir biçimde özeleştirisini veriyor.
AYIRIMCILIK ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR
Konuyla ilgili ANF’nin sorularını cevaplayan İktidardaki İşçi Partisi Hackney Milletvekili Diana Abbot da, İngiltere’de göçmenlere yönelik bir ayırım ve dışlamanın sözkonusu olduğunu ve bu sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğini belirtiyor. Özellikle de Türkiyelilerin ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Londra’daki Hackney Bölgesi’nde dışlama ve ayırımcılığın gençleri suça ve şiddete ve aşırı uçlara ittiğini ifade eden İngiliz Parlamenter, ayırımcılığın şiddeti körüklediğini de dile getiriyor.
Hükümetin bu sorunu çözmek için değişik ülkelerden gelen göçmenlere hizmet veren kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışması gerektiğini belirten Abbot, “göçmen kurumlarının bu sorunun çözümü için önemli rol oynadıklarını düşünüyorum” dedi.
Jack Straw’un bir kaç ay önce başlattığı baş örtüsü ve peçe tartışmaları çerçevesinde İngiltere’de geniş yankı bulan müslümanların durumu tartışmalarının sorunun çözümü konusunda başarılı olamadığını da sözlerine ekleyen Diana Abbot “Ben insanların dini inançlarına ve görüşlerine saygılı olunması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
İngiliz medyası İngiltere’deki müslümanların büyük bir kesiminin yeni planı desteklediğini dile getirirken, buna karşın birçok Müslüman'ın, hükümetin sorunu gerçek kaynağını bilmeden çözmeye çalıştığına inandığı belirtiliyor.
İngiltere'nin ilk Müslüman Lordlar Kamarası üyesi Lord Ahmed de, BBC’ye yaptığı açıklamada önlemlerin yüzeysel olduğunu, aynı şeylerin yeniden kamuoyunun gündemine getirilmekte olduğunu savundu.
Londra'da metro trenleri ve otobüsleri hedef alan 7 Temmuz 2005 saldırılarından sonra ülkedeki Müslüman toplumla ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bazı adımlar atılmış ardından geçtiğimiz yıl Jack Straw’un peçe ile ilgili yaptığı açıklamalar ülkedeki müslümanların konumunun yeniden tartışılmasına yol açmıştı .
ANF
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...