TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, vergi indirimlerinin etkisi önümüzdeki döneme yansır. Bundan önceki 33 çeyrek büyümede ihracatın katkısı vardı. Ocak, şubat ve mart aylarında ihracatta 33-35 oranında düşüş oldu.
Bunun da mutlaka büyümeye olumsuz katkısı olacağı gerçekti. Bundan sonra önemli olan, önümüze bakmaktır. Moralimizi bozmadan krizin biteceği 2009'un son çeyreği ve 2010'un başından sonrası için şimdiden hazırlıklarımızı yapmalıyız.
İkinci çeyrek için de beklentimiz nisan ve mayıs aylarında ihracatta küçülme yaşansa da aynı oranlarda daralma olmaz. Çünkü beyaz eşya, otomotiv ve mobilya sektörlerinde olumlu gelişmeler oldu. İç piyasa ve perakende hareketlendi, bunun faydasını göreceğiz.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral
Açıklanan veriler en kötü günlere ait, çıkışa geçildi
Dip görüldü; Türkiye kramptan çıkıyor.
Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde adeta bir kramp geçirdi. Geçmişteki krizlerin psikolojik yansımaları da eklenince birinci çeyrekte kramp kendini kasılma olarak gösterdi. Ancak ilk çeyrekte yaşanan olumsuzlukların etkisi kısa sürede aşıldı. Önlem paketlerinin de etkisiyle ekonomideki toparlanma ikinci çeyrekten itibaren başladı. Bu süreçte küçülme oranları azalırken, eldeki sonuçlar önümüzdeki dönemde daha etkin bir toparlanma olacağına işaret ediyor. Açıklanan veriler ve piyasaların durumu dibin görüldüğünü ve ekonominin çıkışa geçtiğini gösteriyor.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş
Finansman sıkıntısı artıyor KOBİ'lere destek verilsin
Mart ayından itibaren yürürlüğe giren destek paketleri ve vergi düzenlemeleri henüz büyüme rakamlarına yansımadı. Dolayısıyla, alınan tedbirler doğrultusunda, artık yılın ikinci yarısında yeniden büyümeyi yakalamak zorundayız. Özel sektör yatırımlarında, toptan ve perakende ticarette, inşaat sektöründe ve imalat sanayiinde canlılık olmadığı müddetçe, yüzde 6 ve üzerinde büyüme şansımız yok. Bu nedenle, Türkiye'nin lokomotif sektörlerinde emek sarf eden şirketlerin ve KOBİ'lerin desteklenmesi, finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi önemli. Kriz atlatıldıktan sonra, yüksek büyüme temposuna çok çabuk geri döneriz.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük:
Büyüme rakamları üzerinde herkesin düşünmesi lazım
2009'un ilk çeyrek GSMH sonuçları 2001 yılını da geride bırakan tarihî düzeyde bir küçülmeyi gösteriyor. Türkiye'nin yüzde 13,8'lik daralma rakamı ile ekonomisi en çok küçülen ülke olması hepimizin üzerinde düşünmesi gereken bir nokta. İlk çeyrek verileri, mali kuruluşlar büyürken, sanayi başta olmak üzere, reel sektörde, iç talepte ve yatırımlarda rekor düzeyde olumsuzluklar yaşandığını ortaya koyuyor. Alınan önlemlerin etkisiyle başlayan nispi toparlanmanın yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde devam edeceği kanaatindeyiz. Büyüme rakamları, bize daha yapacağımız çok şey olduğunu ısrarla hatırlatıyor.
Geçmişi çok konuşmayalım, kriz sonrasına bakalım
ABDÜLKADİR KONUKOĞLU
SANKO HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI:
Son iki aydır piyasa kıpırdıyor
İlk çeyrekteki küçülme rakamları çift haneli olsa da biz daha fazla bir küçülme bekliyorduk. Çünkü ihracattaki küçülme ve sanayideki daralma daha fazla idi. Ancak rakamlara bakıp da kötümser olmaya gerek yok. İkinci ve üçüncü çeyrek verileri daha iyi çıkacak gibi görünüyor. Alınan tedbirler sayesinde son iki aydır piyasada kıpırdanma var.
MUSTAFA KOCA
Seyir olumluya dönecek
ANADOLU ASLANLARI İŞADAMLARI DERNEĞİ BAŞKANI:
Yaşadığımız gerçekler dip noktaların artık gerilerde kaldığını göstermektedir. Yani ikinci çeyrek yukarı doğru dönüşün yaşandığı bir dönemdir. Açıklanan rakamlarla ciddi anlamda moral bozmak ve işi yavaşlatmak gerçek anlamda yenilgiyi kabullenmek olacaktır. Seyir olumluya dönmüştür. Bunu desteklemek gerekir.
MUSTAFA BOYDAK
Küresel krizin şokunu yaşıyoruz
KAYSERİ SANAYİ ODASI BAŞKANI: Yılın ilk çeyreğinde ekonomide yaşanan büyük daralma bizim moralimizi bozmadı. Hem Türkiye ekonomisinin geleceğine olan güvenimiz tam hem de moralimiz oldukça yüksek. Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde küresel krizin etkisiyle şok bir dönem yaşadı. Yılın ikinci çeyreğinden itibaren alınan tedbirlerin de etkisiyle kayıplar rahatlıkla telafi edilebilir.
Bize göre oran daha yüksek
ORHAN TURAN
İNŞAAT MALZEMESİ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI: Kamu sektöründe inşaat odaklı yatırım harcamaları yüzde 24,4 arttı. Buna karşılık, özel sektörün inşaat odaklı yatırım harcamaları ise, yüzde 28,8 daraldı. Ekonominin lokomotifi konumundaki imalat, inşaat ve ticarette ortalama daralma yüzde 21 iken, Türk ekonomisinin nasıl sadece yüzde 14 daraldığının da netleşmesi gerekiyor.
NURETTİN ÖZDEBİR
Vahim bir durum, ancak geçti
ANKARA SANAYİ ODASI BAŞKANI: Yüzde 13,8'lik küçülme çok vahim bir durumdu, beklenen bir orandı ancak yaşandı ve geçti. Bizim tahminimiz de yüzde 14'ler civarında idi. Yarın (bugün) üçüncü çeyreğe başlayacağız. KDV ve ÖTV indirimlerinin olumlu yansımaları ile 3. çeyrekte küçülme çok daha az olur. 4. çeyrekten itibaren ekonomide pozitif rakamların yakalanacağını tahmin ediyoruz.
TUĞRUL KUTADGOBİLİK
Ekonomi yönetimine uyarıdır
TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU BAŞKANI: Yüzde 13,8'lik küçülme ile 15 Haziran tarihinde açıklanan yüzde 15,8'lik işsizlik oranı hükümete ve ilgili tüm kesimlere yönelik bir ihtardır. Ülke ve hükümet gündeminde ekonomi bir numaralı gündem maddesi olmalı. Son 20 yılın küçülme rekoru yaşandı. Ekonominin sağlığa kavuşturulması için böyle bir yaklaşım zorunludur.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...