AK Parti'de haftalardan beri süren çalışmadan sonra oluşturulan anayasa paketinin, TBMM’deki serüvenini, MHP ile yapılan temaslar belirleyecek. Başbakan Yıldırım’ın, Bahçeli ile paylaştığı paket, daha önce kamuoyuna yansıdığı gibi yaklaşık 100 maddeden oluşuyor.
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, başkanlık sistemiyle birlikte, sistemde köklü değişiklikler içeren paket, MHP’nin tercihlerine göre boyut değiştirecek. Pakette, YÖK’ün ve MGK’nın kaldırılmasından idam cezasına kadar önemli düzenlemeler bulunuyor.
Görüşme, daha çok tam başkanlık sistemi üzerinden yapıldı. MHP’den, büyük paket yerine dar kapsamlı paketin çıkartılmasının doğru olacağına ilişkin izlenim edinildi. MHP, kendi içinde çalışma yaptıktan sonra itiraz edilen noktalar üzerinden ortak çalışma yapılacak. Çalışmanın iki haftada bitmesi planlanıyor.
Metin üzerinde mutabakata varıldıktan sonra da teklifin Meclis’e sunulma ve görüşme takvimi belirlenecek.
100 maddelik geniş paket göre, askeri yargı kaldırılacak. Askeri yargının alanına giren konularda temyiz mercii Yargıtay veya Danıştay olacak. Yargıtay ve Danıştay ile HSYK korunacak. Ancak seçim sistemi değişecek. HSYK üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı, yarısını da Meclis seçecek. Kürsü hakimlerinin üye seçmesi uygulamasına son verilmiş olacak.
AYM’nin üye seçimi de değiştirilecek. Üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı, yarısını da Meclis seçecek. Oylamada HSYK ile aynı yöntem uygulanması, 367’den başlayıp her turda oranlarının düşürülmesi hedefleniyor. Kurulmasından bu yana tartışmalara neden olan Milli Güvenlik Kurulu ve YÖK kaldırılacak. Pakette idam cezası da bulunuyor. İdam cezasının “Silah zoruyla anayasal düzeni değiştirmek ve ırza geçme suçları dışında idam cezası verilemez" şeklinde formüle edildiği belirtildi. AK Parti kurmayları, MHP’nin genel eğilimine bağlı olarak paketin daralarak, sadece tam başkanlık ve buna bağlı maddelerde değişikliği içeren 50-60 maddelik bir metne dönüşebileceğini de belirttiler.
Taslağa göre başkan ‘devletin ve yürütmenin’ başı olacak. İç ve dış siyaset başkan eliyle yürütülecek. Başkomutanlık sıfatı taşıyacak. TBMM tarafından çıkartılan kanunları onaylayıp veto edebilecek, referandum kararı verebilecek. Başkan adayları, seçimlerden önce başkan yardımcısının kim olacağını da açıklayacak.
Başkanlığın herhangi bir nedenden boşalması halinde başkanlığa başkan yardımcısı vekalet edecek. Başkanın parlamentoyu fesih; parlamentonun da başkanı görevden alabilme yetkisi olacak. Ancak bu düzenleme, MHP’nin talebiyle vazgeçilebilecek hükümler arasında bulunuyor. Başkanın kararname çıkarma yetkisi olacak. Ancak bu kararnameler, yasayla düzenlenmeyen alanlar için geçerli olacak.
Taslağa göre, başkan hakkında, kişisel ya da göreviyle ilgili bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının en az üçte ikisinin vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis, en geç bir ay içinde görüşecek ve gizli oyla karara bağlayacak.
Sputnik
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |