Hatırlarsak bundan iki gün önce Foxconn ile Sharp arasındaki satın alım anlaşmasının imzalanmak üzerine olduğu haberini paylaşmıştık sizlerle:
Bildiğimiz gibi Şubat ayı sonunda dünyanın bir numaralı OEM üreticisi olan Tayvan menşeli Foxconn firması Japon elektronik devi Sharp'ı satın aldığını duyurmuştu. İşte Reuters'ın aktardığı gelişmeye göre anlaşma 31 Mart itibarı ile resmi olarak yürürlüğe girecek. 30 Mart tarihinde her iki tarafın yönetim kurulu üyelerinin son bir kez toplanarak herkes tarafından nihai onay verileceği ve ertesi gün ise imzaların atılacağı belirtildi. Henüz satın alma tutarına yönelik taraflardan resmi bir bigilendirme yok ancak sübvansiyonlar hariç tutulduğunda 4.3 milyar dolarlık bir meblağ telaffuz ediliyor. Keza yine onaylanmamakla birlikte Sharp'ın finansal durumunun giderek kötüleşmesi nedeniyle Foxconn'un anlaşmayı bundan 884 milyon dolar daha düşüğe kapatacağı da sızıntılar arasında. Gerçi biz son kullanıcılar açısından çok da önemli değil bu detaylar. Bizi ilgilendiren kısmı, ismi kalite ile özdeşleşen Sharp'ın artan Çin baskısı, başta Samsung olmak üzere panel üreticisi rakiplerinin büyüklükleri nispetinde fiyat kırma elastikiyetine karşı koyamaması gibi sebeplerden ötürü artık kalite/maliyet orantısını koruyamadığı için kepenkleri kapatmak zorunda kalışı. Aynı bir zamanların efsane OEM üreticileri Abit yahut DFI gibi isimlerin Asus, MSI, Gigabyte gibi anaakım rakipleri karşısında tutunamayıp kapanmaları gibi yani...Konuya ilişkin detaylara aşağıdaki haberimizden erişebilirsiniz:
İşte beklendiği üzere bugün itibarı ile Sharp'ı artık Foxconn şemsiyesi altına sokan imzalar atıldı. WSJ'nin aktardığı habere göre, 3.5 milyar dolar karşılığında gerçekleşen anlaşmayla birlikte Foxconn Sharp'ın %66'sının, yani diğer bir deyişle üçte ikisinin, sahibi oldu. 2017 Temmuz itibarı ile ise payı %72'ye yükselecek. Sharp'a hisse başı ödenen ücret ise 88 yen ($0,79) olarak açıklandı.
Bildiğimiz gibi en başta telaffuz edilen rakam 6.2 milyar dolar idi fakat Sharp'ın durumunun giderek kötüleşmesi ve borçlarının son ödeme zamanının gelmesi gibi sebepler neticesinde fiyat kırmak durumu hasıl olunca nihai tutarı neredeyse yarıya kadar düşürdü Foxconn.
Her iki firma da 2 Nisan'da düzenleyecekleri basın toplantısı ile resmi bilgilendirmeyi gerçekleştirecekler.
Bu arada anlaşmanın dikkat çeken bir diğer ayrıntısı ise, Sharp'ın dış menşeli bir firmaya satılan ilk büyük Japon elektronik firması oluşu. Foxconn bildiğimiz üzere Tayvan menşeli bir OEM firması. Gerçi OEM firması deyip geçmememiz gerek çünkü dünyanın bir numaralı taşeron firması. iPhone'ların montajını da kendileri yapıyor bu arada.
İşte bu anlaşmayla birlikte şimdiye kadar işin üretim kısmından uzak kalan Foxconn, Sharp'ın alınmasıyla birlikte, başta paneller olmak üzere dikey bütünleşmeye terfi edecek yani hem üretici hem de dağıtıcı şirket konumuna yükselecek.
yenişafak
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...