Türkiye’de siber güvenlik alanında projelere ve yerli ürünlere imza atan STM'den yapılan açıklamaya göre, STM teknolojik düşünce merkezi "ThinkTech", 2025 ocak-şubat-mart aylarını içeren yeni Siber Tehdit Durum Raporu’nu açıkladı.
Siber güvenlik alanında farkındalık yaratmak amacıyla, STM’nin siber güvenlik uzmanları tarafından hazırlanan raporda, 7 ayrı konu başlığı bulunuyor.
Raporda, tarihin en büyük kripto para hırsızlığı "Bybit Hack Vakası", insan faktörünün siber güvenliğe olan etkisi ve son dönemde en çok siber saldırı yapan ülkeler gibi güncel ve ilginç konu başlıkları yer alıyor.
Şubat 2025'te kripto dünyası, Dubai merkezli önde gelen borsalardan Bybit'e yapılan siber saldırı ile sarsıldı. Bu saldırı, yaklaşık 400 bin Ethereum tokeninin (yaklaşık 1,5 milyar dolar değerinde) çalınmasıyla tarihin en büyük kripto para hırsızlığı olarak kayıtlara geçti.
21 Şubat 2025'te Bybit, platformunda yapılan rutin bir işlem olan soğuk cüzdandan (offline depolama) sıcak cüzdana (online depolama) bir transfer sırasında bir güvenlik açığının kötüye kullanıldığını tespit etti. Saldırganlar, bu süreci manipüle ederek fonları kendi adreslerine yönlendirdi.
5 MİLYAR DOLARLIK VURGUN
Saldırının ardından FBI'ın yaptığı soruşturmada, saldırının Kuzey Kore destekli ünlü hacker grubu Lazarus tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıktı.
Çalınan Ethereum’lar, fonların kaynağını gizlemek için Bitcoin ve diğer dijital varlıklara dönüştürüldü ve binlerce farklı blokzincir adresine dağıtıldı.
Lazarus, önceki yıllarda da Sony Pictures saldırısı ve çeşitli bankalara yapılan SWIFT saldırıları gibi eylemleriyle gündeme gelmişti. blokzincir istihbarat şirketi olan TRM Labs’e göre, Kuzey Koreli hackerlar 2017’den bu yana toplamda 5 milyar dolardan fazla kripto para çaldı.
Raporda, bu saldırılara karşı yapılması gerekenlere yer verildi. Buna göre, uzmanlar çoklu imza gerektiren cüzdanlar, düzenli güvenlik denetimleri ve kullanıcı farkındalığını artırmaya yönelik eğitimlerin yaygınlaştırılması gerektiği vurguluyor. Aynı zamanda, borsaların soğuk cüzdan kullanımlarını daha güvenli hale getirmek ve sistemlerini sıkılaştırmak için yeni protokoller geliştirmesi öneriliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...