Erkan Çelebi'nin yazısı
TÜRK Telekom’un bu hafta içinde abone kaydına başlayacağı Videofon uygulamasında, abonelere dağıtılacak olan telefon, sadece görüntü iletişimi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda internette sörfe ve e- posta göndermeye de imkan tanıyor.
Abonelik için Türk Telekom’la 1 yıllık sözleşme, 2 yıllık da kontrat imzalama şartı aranıyor. Bu yapıldığı takdirde, reklamlarda yer alan görüntülü telefon ücretsiz olarak abonelere verilecek.
Cem Yılmaz, "Görebilecek miyim doktor?" diye başlayan son reklam filminde, dikkatleri sadece tüm fertleri şaşı bakan aileye değil, Türk Telelekom’un yeni hizmeti, Videofon’a da çekmeyi başardı. Kim ne derse desin, bir anda zihinlerde görüntülü telefonla ilgili merak uyandırmayı başardı. Daha şimdiden akıllara, "Buna nasıl abone olunacak? Telefon için ayrı bedel ödenecek mi? Kaça görüşülecek? Ne zaman başlayacak? Fişe takınca çalışacak mı? Sesle görüntü arasında faz farkı olacak mı? İnternet’e bağlanılıp, e posta gönderilecek mi?" gibi bir çok soru takılmış durumda.
Telefona para yok
Hürriyet’in Tüketici Köşesi olarak, Türk Telekom’un bu yeni uygulamasıyla ilgili beyinlerde oluşan sorulara yanıt bulmaya çalıştık. Telekom’un internet sitesinde yapılan açıklamalarla yetinmeyip, ayrıntıları öğrenme yoluna gittik. Reklamlarda yer alan görüntülü telefonu, Nortel’in IP Phone 1535 modeli oluşturuyor. Abonelere bedava dağıtılacak olan bu telefon, sadece görüntü iletişimi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda internette sörfe ve e- posta göndermeye de imkan tanıyor. Uzun süredir üzerinde çalıştığı ’sabit hat üzerinden görüntülü iletişim’ servisiyle ilgili brokratik işlemler dahil tüm prosedürleri tamamlayan Türk Telekom, son olarak, Telekomünikasyon Kurumu’ndan da onay aldı. Bunun sonucunda, mayıs ayının ikinci yarısından itibaren abonelik işlemlerini başlatacak.
29 YTL’ye ayda 50 saat
Bu hizmetten yararlanmak için sadece, Türk Telekom’un ev ve işyerlerindeki sabit telefon hat abonesi olmak yeterli olmuyor. Ayrıca, ADSL abonesi de olmak gerekiyor. Bu servisi kullanmak için arayanların da aynı aboneliğinin bulunması gerekiyor. Abonelik için Türk Telekom’la 1 yıllık sözleşme, 2 yıllık da kontrat imzalama şartı aranacak. Bu yapıldığı taktirde, reklamlarda yer alan görüntülü telefon için aboneden herhangi bir bedel istenmeyecek. Abone de, aylık KDV dahil 29 YTL sabit ücret karşılığında görüntülü telefon görüşmelerini yapabilecek. Ayrıca herhangi bir görüşme bedeli de ödenmeyecek. Bu 29 YTL’lik sabit bedel karşılığında abone, ayda 50 saat görüntülü telefon görüşmesi yapma hakkı elde edecek. Bu sınırlama da, suiistimalleri önlemek amacıyla getirilecek.
İnternet hızı önemli
Tüm bunların sonucunda, aboneler, kendi görüntülerini ve görüştüğü kişiyi aynı anda ekranda görebilecek. Videofon cihazı ile internette dolaşıp, e-posta gönderebilecek. Görüşme esnasında karşı tarafın fotoğrafını çekebilecek. SIM kart okuyucu özelliği ile cep telefonunda kayıtlı ev/iş numaralarını cihaza kopyalayabilecek. İstediği an karşı tarafa görüntünün gitmesini engelleyebilecek. Bu hizmetten yararlanabilmek için internet hızınız en az 1024/256 KBit/s olması gerekiyor. Internetin hızı, ses ve görüntü arasındaki faz farkını belirleyecek. Hız düştüğünde fark artacak, hız arttığında ise aradaki fark kapanacak. Görüntülü telefondan arama yapılırken, alan kodunun başındaki sıfır çevrilmeyecek. Yani İstanbul’un Rumeli Yakası aranılırken,alan kodu 0212 yerine 212 olarak numaranın başına eklenecek. Görüntülü telefon kotalı ADSL aboneleri’nin kotalarını etkileyebilecek. Videofon konuşmaları sırasında, görüntülü haberleşmenin niteliğine göre ortalama 1 dakikalık görüşmede 1.125 Mbyte, bir saatlik görüşmede 67.5 Mbyte eşdeğerinde gelen trafik oluşacak. Bu nedenle, abonelerin görüşmeler sonunda kota aşımlarından etkilenmemeleri için TT Net’ten kalan kotalarını sorgulamaları gerekecek.
Hürriyet