Şu kimyasallar kanser yapar, bu bitkiler kansere karşı koruyucudur, şu aygıt tümörü yok eder, bu hekim çok iyi tedavi yapar…Kanserden nasıl korunur? Nasıl kurtuluruz? soruları hem ilim adamları hem de yalın vatandaşın çözümler üretmeye çalıştığı ortak bir konu.
Bağışıklık sistemi deyip geçmeyin öyle, o yalnızca grip olunca devreye girmiyor.
Bedenin kanserle mücadelesi savunma hücreleri ile kanser hücreleri arasında oynanan maç gibi adeta. “Eğer bağışıklık sistemi hücrelerimiz sayıca ve kuvvet olarak kanser hücrelerinden daha iyiyse her ne kadar yaygın olursa olsun kanseri yenebiliriz” diyen Fitoterapi ve Patoloji Uzmanı Dr. Elif Güveloğlu, “En umutsuz kanser vakalarında bile istatistiksel boşluk bırakıldığını” diyor ve devam ediyor:
“Dünyanın en önde gelen ilim insanlarından Dr. Ben Johnsan, ‘Hepimizin içimizde kurulu muhteşem bir programla dünyaya geldiğini ve bağışıklık sistemi denilen kendi kendini iyileştirme programı’ olduğuna dikkat çekiyor. Son 10 senede kanser vakalarının ve teşhisinin de artmasıyla hem kanserden korunmada çağdaş tıbbın sunduğu tedavi imkanlarından faydalanırken bazı besinlerin baharatların ve bitkilerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel olarak ispatlanmış durumda. Uz. Dr. Elif Güveloğlu dalağın da önemine dikkat çekerek bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilecekleri bilimsel olarak açıklıyor.
Çörek otunun gücü
İçerisindeki “timokinon” adlı aktif maddenin kanser karşıtı etkileri hakkında 200’den fazla bilimsel çalışma var. Bağışıklık sisteminin ur hücrelerine karşı ilk savunma kalkanı olan “İnterferon” ve “interlökin” adlı iki maddenin üretimi artırıyor. Dalak savunma sisteminin en mühim organı. Bağışıklık sistemi hücreleri dalakta terbiye ediliyor. Çörek otu tohumu bilimsel çalışmalara göre bu sistemi düzenliyor.
Yoğurt
Yüksek miktarda probiyotik içeriyor. Probiyotikler çöpçü hücreleri lakaplı kanser savaşçısı iki bağışıklık sistemi hücresinin sayısını artırıyor. “Bazen yoğurt yiyorum” diyenlere şöyle cevap veriyorum: “Bu cevheri çok değil fakat düzenli tüketin. Özellikle kanser hastalarının her yemeğin yanında ufak bir kase yemesi yeterli.”
Zerdeçal
Zerdeçalla ilgili bilimsel literatürde oldukça eski çalışmalar mevcut. zerdeçaldan elde edilen ‘glikan’ yapıda bir maddenin vücuttaki RES (retikülendotelyal sistem) ismi verilen bağışıklık sistemi ağında güçlendirici tesir yaptığı sonucu bildiriliyor.
Arı poleni
Peki kanser hastası kemoterapi, radyoterapi veya başka klasik tedavileri de alıyorsa aynı zamanda bitkisel destek alabilir mi? Bu soruya Uz. Dr. Elif Güveloğlu, “kesinlikle evet” yanıtını veriyor ve devam ediyor: “Özellikle greyfurt, nar, tarçın kabuğu tüketiminde doktora danışmak gerekiyor. Arı polenine gelince… Bu küçücük mucizevi zerreler kan yapımını arttırıcı, hücre yenileyici ve antioksidan cevherler içerir ki bu etkiler kemoterapi alan hastalar için çok gereklidir.”
Kakule ve karabiber
2010 yılında Journal of Medicinal Food’da yayınlanan, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Sharjah Amerikan Üniversitesi’nde yapılmış bir çalışmada karabiber ve kakulenin kanser hücreleri ile savaşan etkilerinin yanısıra bağışıklık düzenleyici özelliklerinden de bahsedilmiş. Bu iki baharattan elde edilmiş maddelerin dalakta, yardımcı T hücreleri olarak adlandırılan ve kanserle savaşmada mühim role sahip akyuvar cinsinin üretimini artırdığını saptanmış.
Noni
Halk arasında Hint dutu denilen, elma büyüklüğündeki fena kokulu meyve Hawai ve Tahiti’de sıkça kullanılan bir kamu ilacı. Özel olarak yetiştirilmiyor. Yolda, parkta bahçede bulunuyor. Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, noni hem kanser hücrelerinin yayılmasını önlüyor hem de bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
yenişafak
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...