Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MİT’in hazırladığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Savcılığı’nın da soruşturma başlattığı Türk Silahlı Kuvvetleri içinde illegal yapılanmaya ilişkin rapordan haberi olmadığını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MİT’in hazırladığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Savcılığı’nın da soruşturma başlattığı Türk Silahlı Kuvvetleri içinde illegal yapılanmaya ilişkin rapordan haberi olmadığını söyledi.
Başbakan Erdoğan, KKTC’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, bir gazetecinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın TSK içinde illegal örgütlenme olduğu gerekçesiyle soruşturma başlattığını ve MİT’in de daha önce bu konuyla ilgili bir rapor hazırladığı şeklindeki haberleri hatırlatarak, “Böyle bir rapordan haberiniz var mıydı?” sorusu üzerine şöyle dedi: “Benim masamdan geçmeyen veya benim imzam bulunmayan görmediğim bilmediğim bir yazı, belge hakkında konuşma haddimde değildir. Böyle bir şeyi ben bilmiyorum.” Bu sırada yanında bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a dönerek “var mı” diye soran ve “Hayır” yanıtını alan Erdoğan, “İçişleri Bakanım bilmiyor. Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı olarak Cemil Bey de burada. Böyle bir şey yok ama bizim bilgimiz dışında direk olarak yargıya böyle bir şey intikal ettiyse onu da bilemeyiz” diye konuştu.
-“MAHKEMENİN KARARINI BEKLİYORUZ”-
Erdoğan başka bir gazetecinin de Anayasa Mahkemesi raportörünün “AKP kapatılmasın” şeklinde rapor verdiğini belirterek, “Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine de şöyle konuştu:
“Artık bizim söyleyeceklerimizi en son Cemil Bey sözlü savunmamızda ortaya koydular. Ondan önce Anayasa Mahkemesi’ne sunduğumuz iki cevabi yine bizim anayasa metinimiz oldu. Artık her şey orda bitmiştir. Şu andan itibaren biz, Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararı bekliyoruz. Ne söylediysek orda söyledik, hepsi orada. Ve bizler ülkemize hizmet etmekten başka şu ana kadar herhangi birşey yapmış bir parti değiliz. Söylenen iddiaların zaten tamamını reddeden bir icraat içerisinde olduk ve bundan sonra da yine aynı şekilde yolumuza devam edeceğiz. Bizim yolumuz Türkiye Cumhuriyeti’ni muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma yoludur. Halkımızın yaşam standardını daha yükseltebilme yoludur ve dünya ülkeleri arasında Cumhuriyetin 100. yılında inşallah Türkiye’yi ilk 10 ülke arasına sokma mücadelesi yoludur.”
Başbakan Erdoğan 8 bakanla birlikte KKTC'ye gidiyor. Ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Talat, Meclis Başbakanı ve Başbakan ile görüşmelerde bulunacak.Görüşmelerde Kıbrıs konusunda bulunan aşamayı, bundan sonraki yapılması gerekenleri birlikte değerlendireceğiz. KKTC yetkilileri ile ayrıca bu ülkenin gelişmesi için alınması gereken ilave adımları konuşacağız ve bazı açılışlara katılacağız.
Hükümet olarak işbaşına geldiğimiz günden beri yavru vatanın kalkınması iç in her türlü desteği verdik. Bunun somut neticesi olarak son 5 yılda KKTC'de tarihi büyüme rakamları yakalanmıştır.
Herkesin bildiği gibi bizler Kıbrıs'ta sorunun çözümü için elimizden geleni yaptık. Uluslararası görüşmelerde KKTC'nin hakkının korunması ve eşit ortaklıklı bir yapının kurulması ve KKTC'ye yönelik haksız kısıtlamalarının kaldırılması için çaba gösteriyoruz.
Başbakan İran ve ABD arasındaki son günlerde gelişen diplomasi trafiğinde Türkiye'nin rolüne ilişkin ise şunları söyledi: "İran konusunda olumlu yapıcı bir yaklaşım sürecine girildi, bu süreçte bize de görevler düşecek. Tarafların geleceğe dönük bizden beklentileri olabilir. Türkiye, taraftar için rahat görüşme ortamı sunabilir."
KKTC geçen süreç içinde dünyada devlet düzeyinde kabul edilmeye başladı. İKT'de KKTC, Kıbrıs Türk Devleti olarak kabul edildi ve gözlemci heyete dahil edildi. KKTC Cumhurbaşkanı Avrupa'da ve BM'de en üst düzeyde kabul edilmeye başlandı. Bu ülkeye yönelik uluslararası ilişkiler ve bire bir temaslar en üst düzeye ulaştı.
Anavatan iktidarı Kıbrıs Türk Devletinin kabulü olmadığı sürece bizler garantör ülke sıfatı ile hiçbir zaman azınlık hukumunu kabul edeceğimizi kimse beklemesin.