Hamileliğinizin kış aylarına rastlaması dışarı çıkmayıp eve kapanmanızı gerektirmiyor. Hamilelere önemli uyarılar ve önerilerde bulunan Dr. Funda Öztürk, kışın sağlıklı hamilelik için 8 kritik kuralı anlattı.
MUTLAKA DIŞARI ÇIKIN
Hamileliğinizin kış aylarına rastlaması dışarı çıkmayıp eve kapanmanızı gerektirmiyor. Aksine sürekli ev içinde hareketsiz kalmak kilo artışı ve dolaşım problemlerine de neden olabileceğinden dışarı çıkıp düzenli yürüyüş yapmanızda fayda var. Hem kardiyovasküler sistem için hem de şeker metabolizması açısından her gün 30 dakika yürüyüş yapmaya özen gösterin. Ayaklarınızı sıcak tutacak, duruşunuzu destekleyecek, tabanı rahat ve kaymayan bir ayakkabı kullanmaya dikkat edin.
HAFTADA İKİ GÜN BALIK TÜKETİN
Yazın D vitamini ihtiyacımızı karşıladığımız güneş, kış aylarında yerini balığa bırakıyor. Balık sezonunda tam bir sağlık deposu olan balık tüketimine özen gösterin ve hem kendiniz hem bebeğinizin gelişimi için haftada en az iki gün sofranızda yer verin. Ancak balığı kızartma yerine ızgara, buğulama şeklinde pişirin. Kış aylarının sağlık deposu olan yeşil yapraklı sebzeleri de bolca tüketin. Portakal, mandalina, limon, kivi, roka, yeşil biber gibi C vitamini açısından zengin olan besinleri de sofranızdan eksik etmeyin.
YAKIN TEMASTAN KAÇININ
Gribal enfeksiyonlardan korunmak için kalabalık ve kapalı mekanlarda, yeterince havalandırılmayan ortamlarda bulunmayın. Arkadaşlarınızla öpüşmek yerine başınızla selam vermekle yetinin. Sohbet ederken yakın temastan kaçının. Gerekirse maske takın. Tüm önlemlere rağmen yine de solunum yolu enfeksiyonuna yakalanırsanız; burun akıntısı için tuzlu su veya okyanus sularını tercih edin, kesinlikle yatak istirahatı yapın. Yüksek ateş, boğazda ağrı, eklem ağrısı ve geçmeyen öksürük durumlarında mutlaka doktora danışın. Kuru havanın solunum yollarına zarar vermesini önlemek için bulunduğunuz ortamın iyi havalanmasına, içerinin çok sıcak ve kuru olmamasına dikkat edin.
KIŞ ÇAYLARINA DİKKAT EDİN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Funda Öztürk “Hamilelikte bitki çaylarının kullanımında çok daha dikkatli olunması gerekiyor. Özellikle adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, sarı kantaron, kediotu, oğulotu, karahindiba gibi çaylar çok fazla içildiği zaman düşük yapma riskini, hamilelik döneminde kanama riskini ve rahim kasılmalarını fazlalaştırarak zamanından önce erken doğum yapma riskini artırabilmektedir. Özellikle aktarlardan satın alınan içinde ne olduğuna tam olarak hakim olamadığımız karışım çaylardan uzak durun” diyor.
SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN
Kış aylarında yapılan en büyük yanlışlardan biri su içmek için susamayı beklemek. Oysa hamilelikte her gün mutlaka 10-12 bardak su içilmesi son derece önemli. Hamilelikte yeterli su içilmesi bebeğin metabolizması için gerekli olduğu gibi, anne açısından da sağlığa faydalarının yanı sıra; kabızlığı, ödemi ve yorgunluk hissini azaltıyor, vücut ısısını korumaya yardımcı oluyor.
ÇOK KALIN GİYİNMEYİN
Kış aylarında hamilelerin vücut ısılarını korumaları önemli. Bu nedenle giysi seçiminde dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var. Çok kalın giyinmeyin. Isıyı vücuda hapseden, nem ve hava değişimine izin vermeyen sıkı dokunmuş, sentetik lifleri yoğun içeren giysilerden kaçının. Yünlü, pamuklu, havalanabilir ve yumuşak giysiler tercih edin. Ayaklarınızı sıcak tutmak için pamuklu veya yünlü çorap giyin.
CİLDİNİZİ SOĞUK HAVADAN KORUYUN
Soğuk hava cildi hem inceltiyor hem de dış etkenlere karşı güçsüz hale getiriyor. Yüz ve eller başta olmak üzere cildin kuruyup çatlaması enfeksiyon riskini artırıyor. Bu nedenle el ve yüz yıkamada soğuk su yerine ılık su tercih edin. Cildinizi nemlendirmek için bol su için. Nemlendirici kremlerin paraben, fitalat, toluen gibi zararlı maddeler içermemesine dikkat edin.
SOSYAL AKTİVİTEDE BULUNUN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Funda Öztürk “Kış aylarında depresyon daha sık görülüyor. Hamilelikte salgılanan hormonlar ve yaşanan fiziksel değişimler de psikolojinizi biraz olumsuz etkileyebileceğinden; kendinizi eve kapatmanız depresif günler geçirmenize neden olabilir. Bunun yerine temiz havada yürüyüş, seyahat, aile ve arkadaş ziyaretleri ile kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Ayrıca soğuk havayla birlikte tembelleşen vücudunuzu; meditasyon, pilates ve açık havada yürüyüş yaparak aktif hale getirebilirsiniz” diyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...